• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par līdzekļiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2007., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167182

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pamattiesību hartas apstiprināšanu Eiropas Parlamentā

Vēl šajā numurā

30.11.2007., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par līdzekļiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņai

 

Eiropas līmeņa politiskās partijas 2009.gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kampaņā varēs izmantot līdzekļus, kas tām piešķirti no Eiropas Savienības budžeta.

Jaunie finansēšanas noteikumi, ko deputāti apstiprināja 29.novembrī ar 538 balsīm par, 74 pret, 10 deputātiem atturoties, palīdzēs Eiropas mēroga partijām savu rīcību plānot racionālāk, ilgākā termiņā un ļaus tām veidot Eiropas politiskos fondus.

“Politiskas partijas Eiropas līmenī ir svarīgas kā Savienības integrācijas faktors. Tās veicina Eiropas apziņu un Eiropas Savienības pilsoņu politiskās gribas izpausmi,” teikts Eiropas Kopienu dibināšanas līgumā, kas pamato šim nolūkam paredzēto ES atbalstu.

 

Vēlēšanu kampaņas

Lai pirms 2009.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām veicinātu debates visas Eiropas mērogā, ne tikai nacionālā līmenī un ļautu sabiedrībai labāk izprast EP vēlēšanu pārnacionālo raksturu, vēlēšanu kampaņai varēs izmantot arī Eiropas Savienības piešķirto atbalstu. Likumprojektā skaidri noteikts: ES budžeta līdzekļus nedrīkst izmantot, lai tieši vai netieši finansētu citas (vietējās) politiskās partijas vai kandidātus.

Līdz šim Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kampaņai varēja izmantot ziedojumu, sabiedroto partiju un atsevišķu biedru iemaksātās summas, bet ne līdzekļus, kas Eiropas partijām piešķirti no ES budžeta.

Atbalstu Eiropas līmeņa partijām no ES budžeta piešķir ik gadu. Jaunie noteikumi neattiecas uz finansējuma apjomu, bet gan tā izmantojumu.

 

Varēs finansēt arī politiskos fondus

Līdz šim ES regulēja tikai Eiropas līmeņa politisko partiju finansējumu, bet tagad noteikumus paredzēts attiecināt arī uz Eiropas politiskajiem fondiem, kam ir iespējas īstenot ilgāka termiņa pasākumus nekā partijām. Fondi veic tādas darbības kā diskusiju rīkošana, politisko procesu analīze, izpēte. Tie atbalsta akadēmisko sadarbību, publikācijas.

Lai saņemtu finansējumu, fondiem jābūt oficiāli saistītiem ar Eiropas politiskajām partijām.

 

Gada uzkrājumi

Eiropas politiskajām partijām paredzēta jauna iespēja — līdz 25% no gada kopējiem uzkrātajiem ienākumiem pārcelt uz nākamā gada pirmo ceturksni. Pašlaik, ja partija šādus uzkrājumus veido, nākamajā gadā attiecīgi samazinās ES atbalsta daļa.

Paredzēts atļaut veidot uzkrājumus no pašu partiju vairākos gados gūtajiem ienākumiem: ziedojumiem, sabiedroto partiju un atsevišķu biedru iemaksām. Šāda rezerve tomēr nedrīkst pārsniegt partijas vidējos gada ienākumus.

Līdz šim ES atbalsta daļa Eiropas līmeņa politiskās partijas budžetā nevarēja pārsniegt 75%; tagad griestus paredzēts noteikt 85% līmenī.

Pašlaik ES ir desmit Eiropas līmeņa politiskās partijas, kas saņem ES finansējumu. Šādās partijās apvienojas vairāku Eiropas valstu politiskās organizācijas.

Gaidāms, ka ar dalībvalstu pārstāvjiem panāktā vienošanās regulu ļaus ieviest jau no nākamā gada.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!