• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Parlamenta rezolūciju par situāciju Gruzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2007., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gaidāmo Satversmes tiesas sprieduma pilna teksta publikāciju

Vēl šajā numurā

29.11.2007., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Parlamenta rezolūciju par situāciju Gruzijā

 

Eiropas Parlaments 28.novembrī apsprieda un šodien, 29.novembrī, gatavojas pieņemt rezolūciju par situāciju Gruzijā, kurā brīdina Gruzijas varas iestādes respektēt demokrātiskās vērtības, cilvēktiesības un izteiksmes brīvību, ja Gruzija vēlas turpināt ceļu uz integrāciju Eiropā un NATO. 5.janvārī Gruzijā plānotas ārkārtas prezidenta vēlēšanas, kuras izraisīja Rietumos mīlētā Gruzijas prezidenta, Rožu revolūcijas varoņa Mihaila Saakašvili atkāpšanās pēc opozīcijas sarīkotajiem protestiem un to apspiešanas.

Prezidents M.Saakašvili bija spiests atkāpties 25.novembrī pēc lielākajām protesta demonstrācijām Tbilisi kopš Rožu revolūcijas 2003.gada nogalē. Demonstrācijas, kurās prezidenta opozīcijas spēki savāca ap 80 tūkstošiem protestētāju, sākās 2.novembrī, bet 7.novembrī M.Saakašvili izsludināja komandantstundu un bruņoti vīri ielauzās televīzijas staciju “IMEDI” un “CAUCASIA” telpās, apturot šo telekanālu darbību.

Atzīstot Gruzijas lielo politisko, ekonomisko un demokrātijas progresu pēdējo gadu laikā, Eiropas Parlaments savā rezolūcijā vienlaikus nosoda pārmērīgo spēka lietošanu opozīcijas demonstrantu apspiešanas laikā. Gruzijas varas iestādes lietojušas ūdens lielgabalus, gumijas lodes, asaru gāzi un stekus, kā rezultātā ievainoti ap 500 miermīlīgo protestētāju, arī Gruzijas tiesībsargs Zosārs Subari. Eiropas Parlaments uzsver, ka nesenie notikumi Gruzijā ir pretrunā ar eiroatlantiskajām vērtībām.

Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks komentē: “Gruzijas situācijas saasinājumā prezidents M.Saakašvili un viņa tuvākie padomnieki vaino tā saukto Krievijas faktoru, proti, Gruzijas varas iestādes fiksējušas, ka prezidenta opozicionāri tikušies un saskaņojuši darbības ar Krievijas dienestiem. Gruzijas varas elite uzskata, ka Krievija turpina iejaukties Gruzijas iekšējās lietās, radot nestabilitāti, apdraudot Gruzijas teritoriālo viengabalainību un joprojām boikotējot Gruzijas preču eksportu uz Krieviju.”

Analītiķi uzskata, ka Krievija nevar samierināties ar Gruzijas Rožu revolūciju, kuras rezultātā pie varas Gruzijā nāca demokrātiski līderi. Krievija ir apvainojusi ASV un ES par Rožu revolūcijas atbalstīšanu. Gruziju šķērso vairāki svarīgi gāzes un naftas cauruļvadi, kas padara to gan par Krievijas, gan ASV, gan ES ģeostratēģisko interešu objektu. Eiropas Parlamenta rezolūcija ir svarīga Gruzijai, jo tā deklarējusi, ka virzās uz integrāciju eiroatlantisko vērtību telpā. Gruzijas prezidents, uzstājoties Eiropas Parlamentā pirms gada, 2006.gada 14.novembrī, sacīja: “Gruzijas attīstība ir balstīta uz tiem pašiem principiem, uz kuriem balstās Eiropa. Pati mūsu tauta ir izvēlējusies Eiropas ceļu.”

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!