• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārzemju ieguldījumu "Liepājas siltumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.1999., Nr. 351/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16672

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu sadarbību enerģētikā

Vēl šajā numurā

26.10.1999., Nr. 351/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārzemju ieguldījumu "Liepājas siltumā"

Vakar, 25. oktobrī, finansu ministrs Edmunds Krastiņš parakstīja līgumu ar uzņēmuma "CME International Inc." (ASV) prezidentu Viljamu Martinu un uzņēmuma "Caterpillar power Ventures" direktoru Džonu Ransonu saskaņā ar kuru Finansu ministrija firmām pārdod kreditora prasījuma tiesības pret akciju sabiedrību "Liepājas siltums" 4 427 200,52 latu vērtībā. Līgums paredz abiem ASV uzņēmumiem desmit dienu laikā pēc līguma parakstīšanas samaksāt 60% (Ls 2 656 320,31) no iepriekšminētās summas, pārējo samaksājot turpmāko piecu gadu laikā.

Latvijas finansu ministrs uzskata, ka šis ir viens no pirmajiem gadījumiem Latvijā, kad ārvalstu firmas veic tiešas reālas investīcijas kādā mūsu enerģētikas uzņēmumā, turklāt realizējot sanāciju tiesas atzītā maksātnespējīgā uzņēmumā. Valsts budžetam parakstītais līgums nodrošina debitoru parādu atgūšanu vairāk nekā 4,4 miljonu latu vērtībā.

— Rezultātā ne tikai valsts budžets atgūst savus līdzekļus, bet arī "Liepājas siltums" iegūst spēcīgus starptautiskos investorus, kas uzņēmumam palīdzēs risināt pilsētas energoapgādes jautājumus ar modernas tehnoloģijas palīdzību,— teica E.Krastiņš.

"CME International Inc." prezidents V.Martins atzīmēja, ka šis līgums ir tikai sākums plašam projektam, kura izmaksas kopsummā paredzētas vairāk nekā 70 miljonu ASV dolāru. Lielākā daļa līdzekļu tiks ieguldītsa"Liepājas siltuma" modernam tehniskam aprīkojumam, augstām tehnoloģijām un koģenerācijas stacijas būvei. Domāts, ka pēc projekta realizācijas maksa par siltumu pilsētas iedzīvotājiem pazemināsies. V.Martins lēmumu investēt tieši "Liepājas siltumā" pieņēmis, vairāku apsvērumu vadīts: Latvijā esot investīcijām labvēlīga vide, nacionālā likumdošana ir tuvināta starptautiskiem tiesību aktiem, valsts makroekonomiskie rādītāji, kaut arī pēdējā gada laikā nav audzis iekšzemes kopprodukts, tomēr liecina par valsts attīstības perspektīvām — ir stabila monetārā politika, neliela inflācija un diezgan stabila banku sistēma. Turklāt enerģētikas uzņēmumu modernizācija pagaidām Latvijā ir sākumstadijā, tādēļ, realizējot projektu "Liepājas siltumā", domāts arī par ieguldījumiem pārējās Baltijas valstīs, kas kopumā varētu sasniegt 200 miljonus ASV dolāru.

"Caterpillar Power Ventures Company" direktors teica, ka viņš šajā biznesā darbojas jau pietiekami ilgi un ir pamats domāt, ka visu kopīgiem spēkiem projekts Liepājā būs veiksmīgs ne tikai pašiem uzņēmējiem, bet arī liepājniekiem. Liepājai ir visas iespējas nostāties līdzās Rīgai un Ventspilij straujas attīstības ziņā, un šis ir pirmais reālais projekts Baltijas valstīs, kam droši vien sekos nākamie. Un šī ir lieliska sadarbība starp Rietumu tehnoloģiju efektivitāti un nepieciešamību tās ieguldīt Austrumeiropā, teica D. Ransons.

"Liepājas siltuma" akcionāri ir akciju sabiedrības "Latvenergo", "Lauma", "Liepājas metalurgs" un Liepājas pašvaldība. ASV uzņēmumi pašlaik ir iegādājušies a/s "Lauma" akcijas par 835 tūkstošiem latu, teica a/s "Liepājas siltums" administratore Dace Grinberga.

ASV uzņēmumu pārstāvji preses konferencē atzīmēja, ka nākotnē plānots iegādāties 75% no a/s "Liepājas siltums".

Uzņēmuma maksātnespējas atzīšanas brīdī 1997. gada jūnijā kopējā atzītā kreditoru prasījuma summa bijusi 9,9 miljoni latu. Šā gada sākumā bijuši vairāki piedāvājumi no ārvalstu investoriem par vēlmi ieguldīt līdzekļus a/s "Liepājas siltums". Tika izvēlētas divas ASV uzņēmējsabiedrības — "CME International Inc." un "Caterpillar Power Ventures Company", un nodomu protokols tika parakstīts 1999. gada jūlijā. Vakar, 25. oktobrī, LR Finansu ministrija ar abām ASV uzņēmējsabiedrībām parakstīja līgumu par prasījuma tiesību pret a/s "Liepājas siltums" pārdošanu 4 427 200,52 latu izteiksmē.

Rūta Bierande,  "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!