• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu sadarbību enerģētikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.1999., Nr. 351/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16671

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta raksts

Par likuma "Grozījumi likumā "Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām"" otrreizēju caurlūkošanu

Vēl šajā numurā

26.10.1999., Nr. 351/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu sadarbību enerģētikā

No 24.līdz 26.oktobrim ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs piedalās konferencē "Par Baltijas jūras valstu sadarbību enerģētikas jomā"

"Enerģētikas infrastruktūras un tīklu attīstīšana ir ne tikai enerģētikas jomas drošības uzlabošanas pamats, bet tā arī ļauj nacionālajiem enerģijas tirgiem iekļauties reģionālajos un nākotnē globālajos enerģijas tirgos," uzrunājot no 24. līdz 26. oktobrim Helsinkos notiekošās konferences "Par Baltijas jūras valstu sadarbību enerģētikas jomā" dalībniekus, teica ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs.

Ministrs arī pauda, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) asociētā valsts novērtē savu lomu reģionālās attīstības sekmēšanā un ir gatava aktīvi piedalīties gan visu Eiropu aptverošu enerģētikas tīklu izveides projektu realizēšanā, gan ES apstiprinātās Ziemeļu dimensijas iniciatīvas īstenošanā. Tika uzsvērts, ka Ziemeļu dimensijas projektu atlases kritērijiem ir jābūt skaidri noteiktiem, lai tie saskanētu ar reģionālās konkurētspējas un ekonomiskās pamatotības principiem. "Par galvenajiem priekšnoteikumiem projektu izvēlē būtu jāizvirza to atbilstība ilgtspējīgas attīstības kritērijiem, ietekmes uz vidi novērtējums, projektu komerciālā dzīvotspēja, to sagaidāmā pievienotā vērtība un nozīme Eiropas, kā arī globālajā mērogā," teica V.Makarovs.

Savā runā ministrs norādīja arī uz būtiskākajiem faktoriem — Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis, tranzītu veicinošā infrastruktūra, unikālie ģeoloģiskie apstākļi dabīgo pazemes gāzes krātuvju veidošanai, kas ļauj Latvijai piedāvāt reālus, konkurētspējīgus projektus nākotnē. Tāds varētu būt, piemēram, Rietumu cauruļvada sistēmas projekts, kas paredz jauna naftasvada izbūvi uz neaizsalstošo Ventspils ostu, "Baltijas loka" projekts, kas paredz pakāpenisku atvērta elektroenerģijas tirgus izveidi, ietverot nepieciešamos vides aizsardzības pasākumus, gāzes krātuvju potenciāla attīstība, panākot, ka Latvija veidojas par ievērojamu dabasgāzes sezonālo regulatoru Krievijas rietumu reģionam un Baltijas jūras valstīm.

V.Makarova runa konferencē tika uztverta ar lielu atzinību — vairāki konferences dalībnieki savās runās atsaucās gan uz šī gada aprīlī Rīgā notikušo nozīmīgo konferenci, kas bija veltīta investīcijām Baltijas jūras valstu enerģētikā, gan uz V.Makarova paustajām atziņām par Baltijas valstu sadarbību enerģētikā.

Baltijas valstu sadarbības kontekstā atzinīgi tika novērtēts arī Latvijas potenciālais ieguldījums un uzsvērta ciešākas kooperācijas nepieciešamība kopīgu Baltijas valstu projektu izstrādē.

Konferences laikā, tiekoties ar Somijas ārējās tirdzniecības un rūpniecības ministru, V.Makarovs pārrunāja iespējas paplašināt Latvijas un Somijas sadarbību mazā un vidējā biznesa attīstībā, ES direktīvu ieviešanā, energoefektivitātes, videi draudzīgas enerģētikas attīstībā.

Tiekoties ar Igaunijas ekonomikas ministru, panākta vienošanās, ka nākamā gada sākumā varētu tikties Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomikas ministri, lai pārrunātu jautājumus par enerģētikas tirgus liberalizāciju Baltijā, valsts monopolu privatizācijas procesu, tirdzniecību starp Baltijas valstīm un citus aspektus.

Konference izveidoja augsta līmeņa ekspertu komisiju un pieņēma kopīgu komunikē par enerģētikas sektora attīstību.

Romāns Meļņiks, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!