• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Fulbraita stipendiju konkursu arī Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1999., Nr. 348/350 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Skrundas RLS teritorijas atgūšanu

Vēl šajā numurā

22.10.1999., Nr. 348/350

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Fulbraita stipendiju konkursu arī Latvijai

ASV Informācijas dienests izsludinājis pieteikšanos ikgadējam Fulbraita stipendijas konkursam 2000./2001. mācību gadam. Fulbraita studiju programma Latvijas studentiem, pasniedzējiem un skolotājiem tiek piedāvāta jau devīto reizi kopš 1991. gada.

Šīs ASV valdības finansētās stipendijas popularitāte ar katru gadu ir pieaugusi. Pagājušajā gadā uz stipendiju pretendēja apmēram 70 Latvijas studenti, skolotāji un pētnieki, no kuriem 1999./2000. mācību gadā iespēja studēt ASV Fulbraita programmas ietvaros ir desmit Latvijas iedzīvotājiem — četriem maģistratūras studentiem, četriem pētniekiem un divām skolotājām. Pavisam astoņos gados Fulbraita programmas ietvaros ASV mācījušies, piedalījušies pieredzes apmaiņā un veikuši pētījumus vairāk nekā 40 Latvijas pārstāvji.

Stipendiātiem tiek apmaksāti visi mācību un uzturēšanās izdevumi, kā arī ceļa izdevumi uz ASV un atpakaļ. Studentiem ir iespēja saņemt stipendiju vienu vai divus gadus ilgām mācībām, bet zinātniekiem tā tiek piešķirta vienam vai diviem semestriem. Skolotāji parasti pasniedz savu priekšmetu kādā ASV skolā vienu akadēmisko gadu.

Stipendiju konkursā var piedalīties Latvijas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, maģistratūras studiju programmā var pieteikties studenti, kas ieguvuši bakalaura grādu gandrīz visās studiju programmās, izņemot precīzās zinātnes (matemātika, fizika, ķīmija un medicīna). Skolotājiem, kas piesakās šai programmai, ir jāspēj pasniegt jebkuru mācību priekšmetu angļu valodā. Zinātniekiem, kas vēlas veikt pētījumus ASV, ir iespēja pieteikties stipendijai uz īsāku laika posmu, sākot no trīs mēnešiem. Konkursa uzvarētāju ģimenes locekļi var ceļot uz ASV kopā ar stipendijas saņēmējiem, bet biļete ceļojumam viņiem jāiegādājas par saviem līdzekļiem.

Šo stipendiju programmu ir dibinājis ASV senators Viljams Fulbraits, kurš bija senators no 1945. līdz 1974. gadam, turklāt viens no visietekmīgākajiem un pazīstamākajiem Senāta locekļiem. Viņa ierosinājums dibināt Fulbraita programmu Senātā tika pieņemts bez debatēm 1946. gadā. Pirmo reizi programma tika piedāvāta 1948. gadā. Programmai ir īpaša nozīme visā pasaulē, tajā piedalījušies vairāk nekā 250 000 studenti, skolotāji un pētnieki. Daudzi no viņiem ir veikuši nozīmīgu darbu savas valsts attīstības un abpusējas sapratnes labā.

Pieteikuma veidlapas un informāciju par Fulbraita programmu var saņemt ASV Informācijas dienestā Rīgā, Smilšu ielā 7.

Pieteikšanās termiņš stipendiju konkursam — 30. oktobris.

ASV Informācijas dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!