• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs - par darba tirgus atvēršanu trešo valstu pilsoņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2007., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164905

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijas Latgaliešu ortogrāfijas apakškomisijas lēmums Nr.1

Par Latgaliešu rakstības noteikumiem

Vēl šajā numurā

18.10.2007., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs – par darba tirgus atvēršanu trešo valstu pilsoņiem

“Latvijas darba devēju konfederācijas (LDDK) piedāvātais darbaspēka trūkuma problēmu risinājums, atverot darba tirgu trešo valstu pilsoņiem, ir nepārdomāts īstermiņa risinājums, kas ilgtermiņā var izraisīt nevēlamas sociālās un ekonomiskās sekas,” atbildes vēstulē LDDK norāda tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

“Latvijas Nacionālais attīstības plāns no 2007. līdz 2013.gadam (NAP) nosaka, ka Latvijas galvenais resurss, lai sasniegtu attīstītajām valstīm raksturīgo visas sabiedrības un katra indivīda dzīves līmeni, ir iedzīvotāju zināšanas un gudrība, to prasmīga un mērķtiecīga izmantošana,” atgādina ministrs.

“Latvijas Nacionālais attīstības plānā iezīmētā stratēģija, veidojot iekļaujošu un noturošu darba tirgu, kā arī radot adekvātus mehānismus, lai rosinātu darbspējīgos iedzīvotājus, it īpaši sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupas, iekļauties darba tirgū, kā arī veicinot ārvalstīs dzīvojošo un strādājošo latviešu atgriešanos Latvijā, nenoliedzami ir sarežģītāks risinājums, kas prasa vairāk laika, pūļu un izdevumu gan no valsts, gan darba devēju puses, taču, pēc manām domām, šis ekspertu izstrādātais risinājums ir pārdomātāks un ilgtermiņā nesīs lielāku labumu,” uzsver tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. 

“Latvijas nākotnes labklājības priekšnosacījums ir uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstība, kurā viens no galvenajiem konkurētspējas faktoriem ir inovācija. Lai veiksmīgi attīstītos uz zināšanām un inovācijām balstīta uzņēmējdarbība, nepieciešams izglītots un augsti kvalificēts darbaspēks. Kā zināms, pastāv specifiskas nozares, kurās šāda līmeņa speciālisti Latvijā netiek sagatavoti, tādēļ iespējams apsvērt tikai augsti kvalificēta darbaspēka piesaisti,” teikts vēstulē.

Ministrs vērš LDDK uzmanību arī uz darba devēju atbildību par godīgu grāmatvedību un nodokļu nomaksu, jo vēl joprojām itin bieži nākas sastapties ar darba devēju maksātajām t.s. aplokšņu algām, dubulto grāmatvedību un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. “Varbūt tieši Latvijas darba devēju attieksme pret saviem darbiniekiem, kurā nereti valdījusi nerēķināšanās un beztiesiskums, ir bijis viens no iemesliem, kādēļ tik daudzi Latvijas iedzīvotāji ir bijuši spiesti meklēt darbu ārpus Latvijas,” sacīts atbildes vēstulē. 

“Latvijas darba tirgus atvēršana personām no trešajām valstīm nozīmē krieviski runājošu viesstrādnieku ieplūšanu, kas var sarežģīt latviešu valodas kā valsts valodas nostiprināšanu. Jau šobrīd Valsts valodas centrs saņem aizvien vairāk sūdzību par valsts valodas lietošanas noteikumu pārkāpumiem. Vēloties īstermiņā atrisināt darbaspēka trūkuma problēmu ar darba tirgus atvēršanu, mēs riskējam ar latviešu valodas nākotni,” norāda ministrs.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!