• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesvedību pret Energoefektivitātes rīcības plāna neiesniedzējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2007., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164901

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs - par darba tirgus atvēršanu trešo valstu pilsoņiem

Vēl šajā numurā

18.10.2007., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesvedību pret Energoefektivitātes rīcības plāna neiesniedzējiem

Eiropas Komisija 17.oktobrī sāka pārkāpumu procedūru pret Beļģiju, Franciju, Grieķiju, Igauniju, Latviju, Luksemburgu, Maltu, Portugāli, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju un Zviedriju, jo tās līdz 2007.gada 30.jūnijam nav iesniegušas savu Energoefektivitātes rīcības plānu, kā tas ir noteikts 2006.gada Enerģijas galapatēriņa efektivitātes un energoefektivitātes pakalpojumu direktīvā. Rīcības plānā jāizklāsta valsts stratēģija, kā līdz 2016.gada beigām sasniegs noteikto mērķi – 9% enerģijas ietaupījumu, un jānorāda, kā dalībvalstis ievēro vairākas citas direktīvas prasības. 

“Valsts Energoefektivitātes rīcības plāni ir pierādījums, ka dalībvalstis apņēmušās lietot vistīrāko, vislētāko un visdrošāko enerģijas veidu – nepatērēto enerģiju. Esmu ļoti sarūgtināts, ka 12 dalībvalstis vēl nav iesniegušas savu rīcības plānu,” teica enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Direktīvas mērķis ir ieviest dalībvalstīs rentablus uzlabojumus enerģijas galapatēriņa efektivitātes jomā. Ja direktīvu ievieš pareizi, tai būtu jānodrošina vajadzīgie nosacījumi, lai varētu izveidot un attīstīt energopakalpojumu tirgu un piegādāt citus energoefektivitātes pasākumus tiešajiem patērētājiem. Tas arī nozīmīgi atbalstītu energoapgādes drošību, konkurētspēju un ilgtspējīgu attīstību.

Lai gan Komisijai ir ziņas, ka vairākās dalībvalstīs darbs pie Energoefektivitātes rīcības plāna izstrādes jau ir ievērojami pavirzījies uz priekšu, tomēr, tā kā tās nokavēja 30.jūnija termiņu, Komisijai jāuzsāk tiesvedība.

Eiropas Savienībai jārisina vēl nepieredzēti sarežģītas problēmas enerģētikas jomā, ko rada klimata pārmaiņas, ievērojamā atkarība no importa un bažas par fosilā kurināmā resursu ierobežojumiem pasaulē. Aprēķini rāda, ka Eiropas Savienības enerģijas patēriņš ir aptuveni par 20% lielāks, nekā tam ir saimniecisks pamatojums. 2007.gada martā Eiropas valstu vadītāji uzsvēra, ka mērķis līdz 2020.gadam panākt enerģijas ietaupījumus 20% apmērā ir ļoti svarīgs un tas saskan ar Komisijas Energoefektivitātes rīcības plānu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa


 

Ekonomikas ministrijas viedoklis

Latvijas pirmais energoefektivitātes rīcības plāna 2008.–2010.gadam projekts tika nosūtīts EK 2007.gada 9.jūlijā. EK tika informēta par darbu, ko EK izvirzīto mērķu sasniegšanā dara Latvija un kādus konkrētus pasākumus plānojam īstenot, lai šos mērķus sasniegtu.

Pašreiz Ekonomikas ministrijas (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras eksperti turpina darbu pie šā plāna papildināšanas – papildinām plāna projektu ar jauniem priekšlikumiem un precizējumiem, kas saņemti no citām ministrijām.

Pēc priekšlikumu apkopošanas un plāna projekta saskaņošanas tas tiks iesniegts apstiprināšanai Ministru kabinetā. Pēc apstiprināšanas valdībā Latvijas pirmais energoefektivitātes rīcības plāns 2008.–2010.gadam tiks nosūtīts Eiropas Komisijai.

EM šobrīd vēl nav saņēmusi dokumentus no EK, kas liecinātu par pārkāpuma procedūras sākšanu pret Latviju.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!