• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grieķijas ārlietu ministra vietnieks Latvijas vizītē: - tiekoties ar Valsts prezidenti - sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju - preses konferencē Rīgas žurnālistiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.1999., Nr. 345/346 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igauņu un lībiešu krāsas - krāšņajā Latvijas vainagā

Vēl šajā numurā

20.10.1999., Nr. 345/346

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grieķijas ārlietu ministra vietnieks Latvijas vizītē:

— tiekoties ar Valsts prezidenti

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

V1.JPG (17091 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 19.oktobrī, tikās ar Grieķijas ārlietu ministra vietnieku Kristosu Rokofilosu

(attēlā pa kreisi) .

Sarunā apspriesti ES paplašināšanās jautājumi, abu valstu attiecības, kā arī Eiropas valstu sadarbība reģionu ietvaros.

Valsts prezidenta preses dienests

— sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju

S.JPG (25676 BYTES) Vakar Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās arī ar Grieķijas Republikas ārlietu ministra vietnieku Kristosu Rokofilosu (attēlā pa labi) .

Saeimas priekšsēdētājs izteica gandarījumu par Grieķijas patieso ieinteresētību sadarboties ar Latviju.

J.Straume atzinīgi novērtēja Latvijas un Grieķijas sadarbības attīstību, vienlaikus atzīmējot, ka tās potenciāls nav izsmelts. Svarīgs posms divpusējās sadarbības attīstībā varētu būt nākamajā gadā paredzētā Grieķijas prezidenta vizīte Latvijā.

Pārrunājot ar Eiropas Savienības un NATO paplašināšanos saistītos jautājumus, K.Rokofiloss atzīmēja, ka Grieķija atbalsta Latvijas uzņemšanu ES un NATO. "Grieķija ir par ES paplašināšanos, un tai jāaptver viss Eiropas kontinents, nodrošinot mieru, drošību un labklājību," sacīja ārlietu ministra vietnieks.

J.Straume un K.Rokofiloss apsprieda notikumu attīstību Balkānu reģionā Kosovas konflikta kontekstā. Saeimas priekšsēdētājs augstu novērtēja Grieķijas lomu Kosovas konflikta noregulēšanā.

Saeimas preses dienests

— preses konferencē Rīgas žurnālistiem

Vakar, 19.oktobrī, mūsu valstī darba vizītē uzturējās Grieķijas ārlietu ministra pirmais vietnieks Kristoss Rokofiloss. Viņš tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Saeimas ārlietu komisijas pārstāvjiem, kā arī ar ārlietu ministru Induli Bērziņu. Pēc šīs sarunas Ārlietu ministrijā notika I.Bērziņa un K.Rokofilosa preses konference.

Uzrunājot žurnālistus, Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš teica:

— Man bija patiess prieks tikties ar kolēģi no Grieķijas. Kā zināt, Eiropas Komisijas ziņojums ir Latvijai pozitīvs. Šajā tikšanās reizē mēs pirmkārt pārrunājām mūsu abu valstu divpusējās attiecības. Es vienmēr uzsveru, ka šādas divpusējās attiecības ir svarīgas, lai Latvija varētu izpildīt savus ārpolitiskos mērķus — iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Grieķijas ārlietu ministra pirmais vietnieks tam pilnībā piekrita. Grieķija ir NATO valsts, Grieķija ir ES valsts, un abi šie aspekti mums ir ļoti svarīgi. Uzturot dialogu ar Grieķiju, Latvija uztur dialogu arī ar ļoti svarīgo Dienvideiropas reģionu.

Savukārt Grieķijas ārlietu ministra pirmais vietnieks Kristoss Rokofiloss sacīja:

— Dāmas un kungi, man ir liels prieks būt šeit. Šī ir mana pirmā, bet ceru, ka ne pēdējā reize Rīgā. Mēs ar Latvijas ārlietu ministru pārrunājām savas divpusējās attiecības, pievēršoties jūsu perspektīvām iestāties Eiropas Savienībā, šajā ļoti nozīmīgajā Eiropas arhitektūras konstrukcijā. Latvija jau ir ES kandidātvalsts, un mēs ceram, ka Latvija drīzumā kļūs arī par ES dalībvalsti. Mēs visi apzināmies šī procesa nozīmīgumu. Mēs esam priecīgi, ka Latvijai un Grieķijai ir vienāds Eiropas Savienības un kontinenta nākotnes redzējums.

Pēc tam Latvijas ārlietu ministrs un Grieķijas ārlietu ministra pirmais vietnieks atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

"Latvijas Vēstnesis":

Bērziņa kungs, vai Latvijai un Grieķijai paredzama sadarbība arī aizsardzības jomā?

I.Bērziņš:

— Neapšaubāmi, mums būs sadarbība arī aizsardzības nozarē, jo mēs gribam kļūt NATO valsts, un Grieķija ir NATO valsts. Šodien mēs pārrunājām iespēju sadarboties arī trešā pīlāra aspektā, kas gan nav tieši saistīts ar aizsardzību, bet ar drošību. Man bija arī iespēja iesniegt dažus konkrētus priekšlikumus, ko sagatavojusi Tieslietu ministrija. Mūsu valstīm būs sadarbība visās jomās, tai skaitā arī trešā pīlāra jomā un arī aizsardzības jomā. Latvijas mērķis ir kļūt par NATO valsti, un vienīgā iespēja, kā šo mērķi sasniegt, ir sadarboties ar NATO valstīm. Jo NATO nav kas abstrakts, to veido konkrētas valstis, tai skaitā arī Grieķija.

"Latvijas Vēstnesis":

Jautājums Grieķijas ārlietu ministra pirmajam vietniekam. Kāds ir jūsu viedoklis par Latvijas vērtējumu Eiropas Komisijas progresa ziņojumā, un kā tas, jūsuprāt, ietekmēs mūsu valsts virzību uz Eiropas Savienību?

K.Rokofiloss:

— Es domāju, Eiropas Komisijas ziņojums par jūsu valsti ir ļoti labs. Ļoti pozitīvs. Īpaši par jūsu valstī gūto progresu. Protams, ir arī dažas kritiskas norādes, taču tās ir sekundāras lietas. Un es esmu pārliecināts, ka jūs sekmīgi pārvarēsit visas grūtības. Grūtības ir visām valstīm. Pat pašām ES dalībvalstīm ir grūtības izpildīt visus ES kritērijus. Es esmu ļoti optimistiski noskaņots par jūsu valsts iespējām iestāties ES. Gribu arī uzsvērt — rīt, atstājot jūsu valsti, es būšu noskaņots vēl optimistiskāk gan par jūsu valsti, gan par Eiropas Savienību kopumā.

Kādas ir iespējas paplašināt abu valstu tirdzniecības attiecības?

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!