• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Pašvaldību savienības vienošanos ar Ministru prezidentu un finanšu ministru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas stratēģiju 2007.-2013.gada Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvei

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Pašvaldību savienības vienošanos ar Ministru prezidentu un finanšu ministru

 

26.septembrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē tika vienbalsīgi apstiprināts Ministru kabineta (MK) un LPS 2008.gada domstarpību un vienošanās protokols un LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis tika pilnvarots to parakstīt, jo sēdes laikā izdevās vienoties ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti un finanšu ministru Oskaru Spurdziņu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pašvaldību daļas palielinājumu līdz 80% 2008.gadā pašreizējo 79% vietā.

LPS dome ar finanšu ministru vienojās par kompromisu: valdība IIN pašvaldību daļu paaugstina līdz 80%, bet pašvaldības apņemas IIN pārpildi virs prognozes pašvaldību budžetos 2007.gadā neizlietot visu, bet daļu novirzīt izdevumu segšanai 2008.gadā, kā arī iespēju robežās darba algu fondu kopumā nepalielināt vairāk par inflācijas pieauguma procentiem.

Iepriekš LPS prasīja palielināt IIN daļu pašvaldībām 2008.gadā no 79% uz 84,5% sakarā ar minimālās algas, ar IIN neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādājamajiem ieplānoto palielinājumu. Turpretī MK plānoja arī nākamgad palikt pie pašreizējā IIN sadalījuma: 79% pašvaldību un 21% valsts budžetā.

MK un LPS domstarpību un vienošanās protokols ir valsts budžeta likumprojekta paketes neatņemama sastāvdaļa, un bez tā parakstīšanas valsts budžeta likumprojektu Saeimā iesniegt nevar.

Par MK un LPS 2008.gada domstarpību un vienošanās protokola domstarpību punktiem puses atbalstīja jau 24.septembra Ministru kabineta komitejas paplašinātajā sēdē panākto vienošanos, ka atbildīgās ministrijas sadarbībā ar LPS līdz 2008.gada valsts budžeta likumprojekta iesniegšanai MK sagatavos un iesniegs grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, kuru prasību izpildei pašvaldībām no valsts budžeta 2008.gadā netiek paredzēts finansējums.

Pie atšķirīgiem viedokļiem LPS un MK palika par nepieciešamo valsts budžeta dotāciju Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam: LPS to prasa 107,7 miljonu latu apmērā, bet MK to paredz 7,15 miljonu latu apmērā.

Puses vienojās paredzēt dotācijas no valsts budžeta: caur RAPLM valsts atbalsta programmai novadu infrastruktūras attīstībai – 60,55 miljonus latu; caur Bērnu un ģimenes lietu ministriju Valsts programmas bērnu un ģimenes stāvokļa uzlabošanai, Jaunatnes politikas valsts programmas īstenošanai un Eiropas programmas “Jaunatne darbībā” projektu īstenošanai – 0,96 miljonus latu.

Puses arī vienojās izglītības un kultūras pasākumiem pašvaldībām no valsts budžeta paredzēt 304,29 miljonus latu. Taču LPS prasa pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu visai darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām paredzēt valsts budžeta mērķdotāciju 20,20 miljonu latu apmērā un investīcijām 100 miljonus latu, kopā 120,20 miljoni latu, turpretī MK paredz mērķdotāciju tikai pirmskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 12,10 miljonu latu apmērā un investīcijām 20,87 miljonus latu, kopā 32,97 miljonus latu.

Nesaskaņoti palika arī pušu viedokļi par pašvaldību kopējo minimālo finanšu nepieciešamību pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinam 2008.gadam: LPS prasa to noteikt ne mazāku kā 872,1 miljons latu, bet MK paredz to noteikt ne mazāku kā 597,6 miljoni latu.

Puses vienojās plānot pašvaldību speciālo budžetu ieņēmumus no valsts budžeta valsts autoceļu programmas apakšprogrammas “Mērķdotācija pašvaldību autoceļiem (ielām)” 70,93 miljonu latu apmērā. Taču puses nevienojās par dotāciju zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējam: atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 11.pantam LPS šo dotāciju pieprasa 75 276 908 latu apmērā, bet MK pēc sarunām ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju to paredz palielināt tikai uz 65,034 miljoniem latu (no iepriekš paredzētajiem 60 601 137 latiem). Šāds Ministru kabineta viedoklis par šo dotāciju nenodrošina Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 11.panta pirmās daļas 2.punkta izpildi, jo vēl pietrūkst 10 miljonu latu, lai republikas pilsētām 35% apmērā kompensētu zaudējumu segšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Latvijas Pašvaldību savienības informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!