• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas stratēģiju 2007.-2013.gada Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 25.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas stratēģiju 2007.–2013.gada Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvei

 

Latvija ir panākusi vienošanos ar Eiropas Komisiju par Valsts stratēģisko ietvardokumentu 2007.–2013.gadam, kurā stingri norādīti pasākumi darba vietu izveides un izaugsmes veicināšanai. ES reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere un nodarbinātības un sociālo lietu komisārs Vladimirs Špidla ir apstiprinājuši pamatprogrammu, kurā Latvija izklāsta valsts plānu un prioritātes attiecībā uz kohēzijas politiku turpmākajiem septiņiem gadiem.

ES mērķis ir, izmantojot šo programmu, palīdzēt Latvijai vairot pamudinājumus izaugsmei un attīstībai,” pirms vizītes teica ES komisāre. “Ieguldot cilvēkresursos, jauninājumos un infrastruktūrā, ir jāpalīdz sasniegt šo mērķi. Ar šo lēmumu Komisija atzinīgi vērtē Latvijas prioritātes, kas ir cieši saistītas ar Lisabonas stratēģiju lielākai izaugsmei un nodarbinātībai. Vairāk nekā puse līdzekļu ir asignēta izdevumiem, kas saistīti ar Lisabonas mērķu izpildi,” teica D.Hībnere.

Latvijas stratēģijā tiek pausta skaidra apņēmība veicināt labākus ieguldījumus cilvēkresursos,” teica ES komisārs V.Špidla.Šis mērķis attiecas uz Eiropas reformu programmas būtību. Pateicoties šīm prioritātēm, Latvijā nodarbinātie būs labāk sagatavoti, lai pielāgotos mainīgajiem apstākļiem. Turklāt ar šo stratēģiju veicinās izglītību un apmācību, atbalstīs nodarbinātību, sekmēs sociālo iekļautību un stiprinās valsts pārvaldes administratīvo kapacitāti,” viņš piebilda.

25.septembrī, reģionālās politikas komisārei Danutai Hībnerei pārstāvot Eiropas Komisiju un īpašu uzdevumu ministram Eiropas Savienības (ES) līdzekļu apguves lietās Normundam Brokam – Latviju, svinīgā dokumenta parakstīšanas ceremonijā tika apstiprināta 4,53 miljardus eiro “vērtā” Latvijas stratēģija 2007.–2013.gada ES fondu finansējuma apguvei – Valsts stratēģiskais ietvardokuments un tam pakārtotā darbības programma “Uzņēmējdarbība un inovācijas”, kas jaunajā periodā nosaka ES fondu atbalsta virzienus uzņēmējdarbībā.

“Abu stratēģisko dokumentu apstiprināšana paredz drīzu 2007.–2013.gada ES fondu finansējuma konkursu atvēršanu,” norādīja N.Broks, uzsverot, ka pirmie projektu konkursi izsludināmi tieši uzņēmējdarbības atbalstam – uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanai, inovācijām un atbalstam zinātnei, kas ļautu veicināt eksporta pieaugumu un Latvijas ekonomikas konkurētspējas celšanos Eiropā un pasaulē.

Valsts stratēģiskais ietvardokuments (VSID) ir 2007.–2013.gada struktūrfondu (Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda) un Kohēzijas fonda apguves stratēģija, kas ir ekvivalents 2004.–2006.gada struktūrfondu apguves stratēģiskajam dokumentam – Vienotajam programmdokumentam. Trīs galvenie ES fondu finansējuma virzieni, kas ietverti VSID, ir:

• cilvēku resursu attīstība un efektīva izmantošana,

• konkurētspējas palielināšana un virzība uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku,

• publisko pakalpojumu un infrastruktūras uzlabošana kā priekšnoteikums valsts un tās teritorijas līdzsvarotai attīstībai.

Cilvēkresursu attīstībai un efektīvai izmantošanai novirzīti 1,15 miljardi eiro jeb 25% no kopējā VSID piešķīruma, konkurētspējas palielināšanai un virzībai uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku – 0,71 miljards eiro jeb 16% finansējuma, savukārt publisko pakalpojumu un infrastruktūras uzlabošanai, lai nodrošinātu valsts un tās teritorijas līdzsvarotu attīstību – 2,67 miljardi eiro jeb 59% no kopējā 2007.–2013.gada ES fondu piešķīruma Latvijai.

VSID ietvertie ES fondu atbalsta virzieni detalizētāk izklāstīti tam pakārtotajos trīs stratēģiskajos dokumentos – darbības programmās: “Cilvēkresursi un nodarbinātība”, “Uzņēmējdarbība un inovācijas” un “Infrastruktūra un pakalpojumi”. Par 25.septembrī vēl neapstiprinātajām darbības programmām sarunas ar Eiropas Komisiju tuvojas noslēgumam – abas darbības programmas paredzēts apstiprināt šā gada beigās.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa,

Finanšu ministrijas ES fondu departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!