• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvi izglītībā

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvi

 

“Lai Latvija noteiktajos termiņos, t.i., līdz 2008.gada beigām, valsts budžetā atgūtu visus ES fondu līdzekļus un tādējādi apgūtu 2004.–2006.gada ES struktūrfondu piešķīrumu Latvijai, atbildīgajiem nozaru ministriem jāpabeidz tie mājas darbi, kas 18.septembra Ministru kabineta sēdē, izskatot vidēja termiņa rīcības plānu efektīvākai ES struktūrfondu apguvei 2008.gadā, tiem tika uzdoti,” uzsver īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās N.Broks, norādot, ka ES budžeta komisāres Daļas Gribauskaites 24.septembra paziņojums par gauso Eiropas Savienības fondu apguvi ES jaunajās dalībvalstīs šo uzdevumu aktualizē.

N.Broks: “Uzskatu, ka kopumā komisāres paziņojums par ES struktūrfondu apguves riskiem jaunajās ES dalībvalstīs, tai skaitā Latvijā, lai arī vērā ņemams, tomēr ir nedaudz pārsteidzīgs. Par patiesajām jauno dalībvalstu spējām ES fondu apguvē varēs spriest 2007.gada un 2008.gada beigās, kas ir N+2 nosacījuma izpildes termiņi.

Pieļauju, ka komisāres izteikumi šobrīd vairāk skatāmi kontekstā ar gatavošanos gaidāmajai ES budžeta reformai, kur cīņā par ES līdzekļiem nākotnē varētu būt vēlme arī apšaubīt Centrālās un Austrumu Eiropas valstu spēju apgūt finansējumu, tomēr iesāktais darbs ES fondu apguvē Latvijā turpināms.”

“Pašreizējie ES struktūrfondu ieviešanas rādītāji nav nemaz tik zemi, apzinoties, ka kopš fondu piešķiršanas Centrālās un Austrumu Eiropas valstīm 2004.gada maijā ir pagājuši tikai nedaudz vairāk nekā trīs gadi un šīm valstīm tā ir pilnīgi jauna pieredze. Vairums ES struktūrfondu projektu tika apstiprināti 2004.gada beigās, 2005.gadā un tikai daži 2006.gadā, tādēļ tikai šobrīd, kad projekti ir daļēji ieviesti, ir iespējams EK iesniegt izdevumu deklarācijas, saņemt ES budžeta finansējumu un ziņot par būtisku finanšu apguves progresu,” norāda N.Broks.

Līdz 1.septembrim Latvija, uzņemoties virssaistības, ES struktūrfondu projektiem piesaistījusi 103% no 2004.–2006.gada ES fondu finansējuma piešķīruma – 625 miljonus eiro, savukārt projektu īstenotājiem par jau īstenotiem fondu projektiem izmaksājusi 45% finansējuma – 282 miljonus eiro. Latvijas valsts budžetā atgūti 44% finansējuma jeb 278 miljoni eiro.

Īpašu uzdevumu ministrs ES līdzekļu apguves lietās, koordinējot Finanšu ministrijas ES fondu administrējošo departamentu darbu, kā arī pārējo ES fondu vadībā iesaistīto institūciju darbību struktūrfondu un Kohēzijas fonda administrēšanā, pārrauga ES fondu finansējuma apguvi Latvijā, nodrošina fondu izlietojuma uzraudzību, organizē un nodrošina ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda uzraudzības komiteju darbību, vienotas projektu informācijas sistēmas darbību, koordinē komunikāciju par ES fondiem un sadarbību ar Eiropas Komisiju.

Finanšu ministrijas ES fondu departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!