• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba grupu latgaliešu valodas aizsardzībai un attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2007., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163653

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EPPA prezidenta izteikumiem

Vēl šajā numurā

25.09.2007., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba grupu latgaliešu valodas aizsardzībai un attīstībai

 

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadībā izveidota darba grupa, kurai līdz 1.novembrim paredzēts izvērtēt situāciju, izstrādāt priekšlikumus un iesniegt tos Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim, lai sekmētu latgaliešu valodas aizsardzību un attīstību.

Darba grupā ir pārstāvji no IZM, Kultūras ministrijas (KM), Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Valsts valodas centra, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Izglītības satura un eksaminācijas centra, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Tāpat paredzētas arī konsultācijas ar dažādu nozaru ekspertiem.

Jautājums par latgaliešu valodu īpaši aktualizējās pēc biedrības “Latgales Studentu centrs” nosūtītās vēstules Ministru prezidentam A.Kalvītim, lūdzot noteikt atbildīgo valsts institūciju latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai. Biedrība arī norāda uz nepieciešamību izstrādāt valsts ilgtermiņa mērķprogrammu “Latgalieši Latvijā” ar rīcības plānu vairākiem gadiem.

IZM Valsts valodas politikas departamenta direktora vietniece Valsts valodas stratēģijas nodaļas vadītāja Zaiga Sneibe informē, ka latgaliešu rakstu valodas attīstības jautājumi īpaši uzsvērti ilgtermiņa politikas pamatnostādnēs “Valsts kultūrpolitikas vadlīnijas 2006.–2015.gadam “Nacionāla valsts””, ko izstrādājusi KM.

IZM uzsver, ka jautājumi par Latvijas reģionālās kultūridentitātes saglabāšanas dažādiem aspektiem noteikti jāaktualizē, it īpaši 2004.gadā Latvijā pieņemtās UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību kontekstā, jo konvencijas īstenošana paredz īpašus pasākumus tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanā. Latgales kultūra ir ļoti svarīga Latvijas kultūrvides daļa, kā arī paši latgalieši aktīvi iestājas par tās saglabāšanu, tāpēc valsts atbalsts ir jo īpaši svarīgs.

Tieslietu ministrijas padotības iestādē Valsts valodas centrā darbojas Latgaliešu ortogrāfijas apakškomisija, kuras uzdevums ir sekmēt valodas kultūrvides sakārtošanu – izstrādāt un ieviest vienotu latgaliešu ortogrāfiju, kā arī veikt Latviešu valodas ekspertu komisijas pasūtījumu latgaliešu rakstu valodas aizsardzības un standartizācijas jomā. Savukārt Valsts kultūrkapitāla fonds piedāvā iesaistīties un iegūt finansējumu dažādās programmās un projektos, kas saistīti ar latgaliešu valodu un kultūru.

Būtiski atgādināt, ka, rūpējoties par izglītības attīstību tieši Latgalē, IZM koordinē Latgales izglītības programmu, kuras mērķis ir nodrošināt Latgales reģiona skolēniem iespējas iegūt kvalitatīvu izglītību. iepriekšējos gados līdzekļi Latgales programmai netika piešķirti, taču 2007.gadā IZM panāca, ka Latgales programmas finansējumu – 40 000 latu – mācību grāmatu un mācību līdzekļu iegādei saņēma 23 Latgales reģiona izglītības iestādes.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!