• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Japānas Starptautiskās draudzības apmaiņas padomes pārstāvju vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2007., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163303

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tieslietu ministra piedalīšanos Augstākās tiesas tiesnešu plēnumā

Vēl šajā numurā

18.09.2007., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Japānas Starptautiskās draudzības apmaiņas padomes pārstāvju vizīti Latvijā

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

17.septembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Japānas Starptautiskās draudzības apmaiņas padomes (The International Friendship Exchange Council – FEC) 11 vadošo uzņēmumu pārstāvjiem, tai skaitā no otras lielākās aviokompānijas ANA (All Nippon Airways), “Nippon Paper Industries”, “East Japan Railway Company”, “Mitsubishi Logistics Cooperation”.

JAPANIS1.JPG (17478 bytes)
Latvijas Republikas Ministru prezidents Aigars Kalvītis, 17.septembrī valdības ēkā sagaidot Japānas Starptautiskās draudzības apmaiņas padomes delegācijas vadītāju Šunji Kono un viņa vadīto delegāciju
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Ministru prezidents pauda prieku par Japānas uzņēmēju delegācijas vizīti Latvijā, atzīmēja ciešo Latvijas un Japānas politisko sadarbību un abu valstu amatpersonu vizīšu apmaiņu. A.Kalvītis uzsvēra: “Gribētos aktīvāk attīstīt Latvijas un Japānas ekonomisko sadarbību un īstenot kopīgus projektus ar Japānas uzņēmumiem.”

Valdības vadītājs akcentēja Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un Krievijas pierobežas valsts nozīmīgumu Āzijas reģiona ekonomiskajā sadarbībā ar ES un Krieviju. Ministru prezidents apliecināja Āzijas valstu interesi attīstīt sadarbību ar Latviju loģistikā, dzelzceļa kravu pārvadājumos, ostu un lidostu izmantošanā.

A.Kalvītis atzina Latvijas ieinteresētību sadarboties ar Japānas uzņēmējiem un aicināja aktīvāk investēt Latvijas ražošanā, orientējoties gan uz ES, gan Krievijas tirgu, kā arī veicināt sadarbību loģistikas jomā.

Japānas delegācijas pārstāvji augstu novērtēja Latvijas straujo ekonomisko attīstību, lidostas un dzelzceļa infrastruktūru un pauda pārliecību, ka Latvijai ir liela ekonomiskās izaugsmes perspektīva.

Tikšanās laikā puses pārrunāja ES aktuālos jautājumus – Reformu līgumu un eiro ieviešanas iespējas Latvijā.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 17.septembrī tikās ar Japānas ekonomiskās misijas FEC (International Friendship Exchange Council) pārstāvjiem no vadošiem biznesa uzņēmumiem un aicināja uzņēmējus izmantot Latviju kā preču un kapitāla plūsmas krustpunktu starp austrumiem un rietumiem.

Ministrs norādīja, ka perspektīvas sadarbības jomas varētu būt tranzīts, farmācija, mašīnbūve, elektronika. Tāpat viņš akcentēja, ka Latvija ir ļoti ieinteresēta tūrisma attīstībā starp abām valstīm un japāņiem īpaši pievilcīgs varētu būt ekotūrisms.

Japāņu uzņēmēji izrādīja interesi par starptautiskās lidostas “Rīga” tālāko attīstību un tiešo lidojumu iespējamību uz Japānu. A.Pabriks informēja par lidostas straujo attīstību pēdējos gados un tās plāniem kļūt par tranzītpunktu ceļotājiem no bijušajām padomju republikām un rietumvalstīm. Tāpat viņš izteica cerību, ka nākotnē būs iespējams daudz ātrāk un lētāk nokļūt no Latvijas uz Japānu.

Ārlietu ministrs norādīja, ka Japānas finanšu viceministra Kazunori Tanakas vizītes laikā Latvijas puse ir paudusi vēlmi noslēgt dubulto nodokļu neaplikšanas konvenciju un no Japānas puses ir saņemta pozitīva atbilde, kas varētu veicināt ekonomiskās sadarbības tālāko attīstību.

A.Pabriks informēja, ka Latvijā ir viens no straujāk augošajiem jauno automašīnu tirgiem Eiropā un nozīmīgu vietu tajā ieņem Japānā ražotās automašīnas.

Ārlietu ministrs augstu novērtēja Japānas imperatora Akihito un imperatores Mičiko vizīti Rīgā maijā un pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu savas vizītes laikā Japānā jūnijā. Viņš informēja, ka Japānas un Latvijas ārlietu ministru tikšanās laikā Japānā ir panākta vienošanās par regulāru konsultāciju rīkošanu starp Japānas un Baltijas valstu ārlietu ministriem.

Sanāksmes dalībnieki pārrunāja arī Latvijas un Krievijas attiecības, Latvijas reģionālās reformas, izglītības sistēmas un citus jautājumus.

Uzņēmēju delegācijā bija pārstāvji no otras lielākās aviokompānijas “ANA” (All Nippon Airways), “Nippon Paper Industries”, “East Japan Railway Company”, “Mitsubishi Logistics Cooperation” un citiem Japānas uzņēmumiem.

Organizācija FEC dibināta 1981.gadā kā bezpeļņas starptautiska organizācija, lai paplašinātu daudzpusējo sadarbību ar citām valstīm, paplašinot kontaktus uz privāto iniciatīvu bāzes un ņemot vērā Japānas valdības, kā arī Japānas pārstāvniecību ieteikumus. FEC ir 1500 biedru, ietverot kooperatīvos pārstāvjus. Pārsvarā FEC darbojas aktīvi biznesmeņi, kā īpašie biedri darbojas diplomāti, goda biedru sastāvā ir ārvalstu vēstnieki, kas akreditēti Japānā, kā arī prefektūru gubernatori. 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Tiekoties ar ekonomikas ministru un ministrijas pārstāvjiem

17.septembrī ekonomikas ministrs Jurijs Strods, Ekonomikas ministrijas pārstāvji, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols tikās ar Japānas uzņēmēju apvienības “International Friendship Exchange Council” (FEC) pārstāvjiem. Japānas pusi pārstāvēja 12 uzņēmēji no Japānas vadošajiem biznesa uzņēmumiem, tai skaitā no 2.lielākās aviokompānijas “ANA”, “Nippon Paper Industries”, “East Japan Railway Company”, “Mitsubishi Logistics Cooperation”, kā arī bijušais Japānas vēstnieks Vācijā Kunisada Kume.

Latviju un Japānu jau kopš 1919.gada vieno teicamas divpusējās attiecības, ko veicināja Japānas vēstniecības atklāšana Rīgā 2000.gadā un Latvijas vēstniecības atvēršana Tokijā 2006.gadā. Turklāt veiksmīgo dialogu papildina arvien pieaugošā ekonomiskā sadarbība un uzņēmēju aktivitātes.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka atzinīgi novērtējama Latvijas sadarbība ar Japānas ārējās tirdzniecības organizāciju “JETRO”. J.Strods atzina, ka “pastāvošā tirdzniecības dinamika, no vienas puses, kā arī Latvijas un Japānas ekonomiskās attīstības stabilitāte un izaugsme, no otras, rada pārliecību, ka mūsu sadarbība slēpj plašu, vēl līdz galam neatklātu attīstības potenciālu”.

Japānas delegācijas pārstāvis informēja par FEC darbību un uzsvēra, ka tā ir visaktīvākā organizācija Japānā ekonomiskās un kultūras sadarbības jomā.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka starp Eiropas Savienību un Japānu nākotnē varētu tikt noslēgts padziļinātas sadarbības līgums, kurā tiktu atrunāti konkurences, vides saglabāšanas un CO2 izmešu samazināšanas jautājumi. Latvijas un Japānas sadarbība turpmāk varētu tikt realizēta gan Eiropas Savienības un Japānas dialoga ietvaros, gan Latvijas–Japānas divpusējo sadarbības līgumu ietvaros.

Puses atzina, ka Latvijai un Japānai ir plašas sadarbības iespējas, ko veicinās plānotā Latvijas ārvalstu ekonomiskās pārstāvniecības atvēršana Tokijā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!