• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2007., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas 2007.gada 10.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

11.09.2007., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JV37VAKS.JPG (23609 bytes)• ASV Augstākās tiesas tiesnesis Semjuels Elito intervijā “JV” galvenajai redaktorei Dinai Gailītei un tieslietu redaktoram Jānim Plepam. “Viens no deviņiem ietekmīgajiem”

Šovasar Rīgā viesojās ASV Augstākās tiesas tiesnesis Semjuels Elito (Samuel Alito), viens no deviņiem ietekmīgākajiem šīs valsts tiesnešiem. Pēc personiska Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ielūguma viņš bija ieradies uz starptautisku konferenci “Juridiskā ētika, reformas, caurspīdīgums”, kas 2. un 3.jūlijā Latvijas Universitātē pulcināja septiņu valstu pārstāvjus, galvenokārt tiesnešus.

Neraugoties uz saspringto Latvijas apmeklējuma grafiku, tiesnesis S.Elito īsi pirms izlidošanas uz ASV veltīja brīdi atsevišķai sarunai ar “Jurista Vārdu”. Piedāvājam lasītājiem viņa iespaidus par Latvijas tiesu sistēmu un pārdomas par tiesnešu attiecībām ar politiķiem, sabiedrisko domu un plašsaziņas līdzekļiem, par nāvessodu, kā arī par reliģijas un valsts attiecībām Amerikā.

• Marina Borkoveca. “Tiesas pieteikums Satversmes tiesai”

Tiesību normu hierarhijas kontroli varētu uzskatīt par konstitucionālās kontroles sastāvdaļu, jo tiesību normu hierarhijas princips izriet no konstitūcijas. Apstrīdētās tiesību normas atbilstības pārbaudi Satversmes normām sauc par konstitucionālo kontroli šaurākā nozīmē. Plašākā nozīmē ar konstitucionālo kontroli saprot jebkādu pārbaudes formu, ar kuras palīdzību tiek kontrolēta publisko tiesību subjektu, kā arī citu personu, kas īsteno publiskās funkcijas vai kas izveidotas, lai piedalītos publiskās varas īstenošanā, izdoto tiesību aktu un darbības atbilstību konstitūcijai.

 

• Kristīne Dupate. “Valsts kompensācija noziedzīgos nodarījumos cietušajiem”

Lai analizētu Direktīvā 2004/80 noteiktās tiesības uz valsts kompensāciju noziedzīgos nodarījumos cietušajam, Eiropas Savienības valdošo kompensāciju sistēma jāaplūko kopumā. Tādēļ raksta pirmajā daļā īsumā apskatīti pamatprincipi tiesībām uz kompensāciju par Eiropas Savienības tiesību pārkāpumu, bet otrajā daļā analizēti dažādi aspekti, kas saistās ar Direktīvā 2004/80 paredzētās kompensācijas apmēra noteikšanu un Latvijā noteiktās kompensācijas apmēra atbilstību Eiropas Savienības tiesību prasībām.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!