• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gada pārskatu rokasgrāmatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1999., Nr. 331/332 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16251

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžetu 2000.gadam

Vēl šajā numurā

08.10.1999., Nr. 331/332

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gada pārskatu rokasgrāmatu

Vakar, 7. oktobrī, plašāka sabiedrība tika iepazīstināta ar jaunu izdevumu — rokasgrāmatu nevalstiskajām organizācijām "Gada pārskata izstrāde". Grāmatas autore ir Silla Filipsa, Latvijas Valsts cilvēktiesību biroja un Invalīdu un viņu draugu biedrības "Apeirons" brīvprātīgā konsultante no Lielbritānijas. Autore ir sniegusi konsultācijas pašvaldībām un publicējusi rakstus par sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, vadījusi un veidojusi darba grupas kriminālās situācijas uzlabošanai, cīņai pret vardarbību mājās, bezpajumtnieku jautājumu risināšanai, kā arī, strādājot par skolas pārvaldnieci, bijusi tieši saistīta ar lēmumu pieņemšanu izglītības politikā.

Latvijā Filipsa ieradusies apmēram pirms gada un, vērojot, kā Latvijā darbojas nevalstiskās organizācijas (NVO), sapratusi — jāveido buklets, kas stimulētu nevalstiskās organizācijas rakstīt, noformēt un publicēt gada pārskatus, kaut arī Latvijas likumdošana šādu lietu neparedz. Protams, darba gaitā, pamatīgāk iepazīstoties ar NVO, bukleta uzmetums ir mainījies — tas ticis maksimāli tuvināts Latvijas situācijai un Latvijas NVO vajadzībām.

— Ir ļoti svarīgi, lai grāmata būtu kompakta, labi saprotama un ērti lietojama,— teica S.Filipsa.— Latvijas nevalstiskajām organizācijām vēl nav pierasts rakstīt šādus gada pārskatus. Taču man pieredze Lielbritānijā ir pierādījusi, ka šāda atskaišu rakstīšana ir ļoti nozīmīga. Tā ir iespēja apsvērt, kas tad gada laikā ir izdarīts un sasniegts, iepazīstināt savus biedrus un visu sabiedrību ar paveiktajiem darbiem, — no kā nevalstiskās organizācijas Latvijā nezin kādēļ vēl kautrējas, kā arī atvieglina saprašanos ar dažādām institūcijām un potenciālajiem sponsoriem, kas ir ļoti, ļoti būtiski. Gada atskaite ir pierādījums organizācijas darbam, un to var lietot ne tikai nevalstiskās organizācijas, bet ikviens, kam nepieciešams padoms gada pārskatu veidošanā.

Galvenais rokasgrāmatas "Gada pārskata izstrāde" sponsors ir ANO Attīstības programma. ANAP pastāvīgais pārstāvis Latvijā Jans Sands Sorensens atzīmēja, ka NVO ir jāapzinās sava vieta, loma un iespējas demokrātiskas sabiedrības veidošanas procesā. Latvijas NVO to sākot apzināties, jo, ja pirms dažiem gadiem tiktu izdota šāda rokasgrāmata, tās metiens būtu 1000 eksemplāru. Taču šobrīd, lai vismaz viena rokasgrāmata nonāktu katrā NVO, "Gada pārskata izstrāde" ir izdota 3000 eksemplāru metienā. Šogad izdotais likums par valsts funkciju deleģēšanu paredz nevalstiskajām organizācijām pārņemt dažas funkcijas, kas pašlaik ir valsts vai pašvaldību kompetencē. Gada pārskatu veidošana un publicēšana ir būtisks solis, kas var šo likumu iedzīvināt, uzskata J.S.Sorensens.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji atzina, ka rokasgrāmata ir patiess stimuls rakstīt gada pārskatus un veidot tos tik kvalitatīvus, kā brošūra to mudina.

Grāmatiņas sagatavošana un publicēšana izmaksājusi 600 latu. Rokasgrāmatu "Gada pārskata izstrāde" iespējams dabūt pie tās autores S.Filipsas, kā arī Nevalstisko organizāciju centrā.

S.Filipsa cer veidot vēl vienu rokasgrāmatu, kas palīdzētu organizāciju vadītājiem izvēlēties labus darbiniekus, kā arī dotu ieteikumus pašiem līderiem laba vadības stila veidošanā. Arī šī grāmata būs vienkāršā valodā, kompakta un ērti lietojama.

Rūta Bierande,  "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!