• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasākumu kompleksu invalīdu stāvokļa uzlabošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2007., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 24.jūlija sēdē

Vēl šajā numurā

27.07.2007., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasākumu kompleksu invalīdu stāvokļa uzlabošanai

 

Materiālais atbalsts, nodarbinātības programmas un sociālo pakalpojumu attīstība ir Labklājības ministrijas (LM) īstenotais pasākumu komplekss, lai uzlabotu invalīdu situāciju, 23.jūlijā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja labklājības ministre Dagnija Staķe.

LM plāno būtiski palielināt materiālo atbalstu ģimenēm, kurās ir invalīdi ar smagiem funkciju traucējumiem. Tā no 2008.gada plānots no Ls 50 uz Ls 150 paaugstināt bērna invalīda kopšanas pabalstu. Šis pabalsts pienākas aptuveni 750 bērniem līdz 18 gadu vecumam un tā paaugstināšanai nepieciešami 926,6 tūkstoši latu.

Tāpat LM no nākamā gada iecerējusi ieviest jaunu pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama īpaša kopšana. Pabalsta apjoms būtu 150 latu un to saņemtu ģimenes locekļi, kas kopj pieaugušu invalīdu. Jaunais pabalsts ļautu viņiem daļēji kompensēt negūtos darba ienākumus, vai arī algot kopēju un atgriezties darba tirgū.

Nodarbinātības jomā jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas subsidēto darbavietu programma, kurā kopš 2003.gada iesaistījušies vairāk nekā pusotra tūkstoša invalīdu. Labklājības ministre norādīja, ka tieši šai mērķa grupai ir viens no labākajiem rādītājiem – patstāvīgā darbā iekārtojas līdz pat 70% no programmā iesaistītajiem cilvēkiem.

Cilvēki ar invaliditāti ir viena no mērķa grupām arī Eiropas Sociālā fonda projektos, kas vērsti uz nodarbinātību un sociālo iekļaušanu. Daudzas invalīdu organizācijas ir izmantojušas Eiropas fondu sniegtās iespējas un pašas rakstījušas projektus un piesaistījušas naudu invalīdiem aktuālu sociālo problēmu risināšanai.

Pakalpojumu jomā LM tuvākajos gados ar ES fondu līdzfinansējumu iecerējusi uzlabot sociālās un profesionālās rehabilitācijas infrastruktūru, pilnveidot invaliditātes ekspertīzes sistēmu, kā arī paplašināt Tehnisko palīglīdzekļu centra reģionālo pārklājumu, atverot jaunas filiāles Bauskā, Tukumā, Madonā un Alūksnē.

LM sadarbībā ar pašvaldībām plāno ievērojami paplašināt alternatīvo pakalpojumu klāstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Līdz 2010. gadam pie katra sociālās aprūpes centra plānots izveidot arī pusceļa māju. Pusceļa mājas nākotnē sniegtu ne tikai rehabilitācijas pakalpojumus, bet būtu arī vieta, kurā novērtēt katra klienta vajadzības un lemt par viņam piemērotāko aprūpes pakalpojumu – aprūpi mājās, dienas centrā, aprūpi institūcijā vai citu pakalpojuma veidu.

Pusceļa mājas būtu atvērtas ne tikai valsts sociālās aprūpes centru klientiem, bet arī citiem cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, kuriem nepieciešami sociālās aprūpes pakalpojumi.

Pirmo pilotprojektu, kas izmēģinātu pusceļa mājas ar paplašinātām funkcijām, LM plāno īstenot jau nākamā gada otrajā pusē.

Patlaban pusceļa mājas ir ierīkotas sešos no 33 valsts sociālās aprūpes centriem. Pusceļa mājas sniedz rehabilitācijas pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un sagatavo viņus pastāvīgai dzīvei ārpus ilgstošās aprūpes iestādes.

Lai attīstītu alternatīvās aprūpes pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, valstī nepieciešams izveidot vairāk nekā 20 jaunus dienas aprūpes centrus un aptuveni 30 grupu mājas vai dzīvokļus.

Tāpat LM ir izstrādājusi jaunā Invalīdu likuma projektu, kas līdz 2011. gadam paredz ieviest daudz jauninājumu. Viens no tiem ir invaliditātes profilakse, no valsts budžeta finansējot ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumus cilvēkiem, kuriem noteikta draudoša invaliditāte.

Likumprojekts paredz izstrādāt jaunu invaliditātes noteikšanas sistēmu, kā arī ieviest valsts finansētus asistenta pakalpojumus cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!