• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 24. jūlija noteikumi Nr. 514 "Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2007., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160972

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.515

Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 18.oktobra noteikumos Nr.772 "Noteikumi par biodegvielas kvalitātes prasībām, atbilstības novērtēšanu, tirgus uzraudzību un patērētāju informēšanas kārtību"

Vēl šajā numurā

27.07.2007., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 514

Pieņemts: 24.07.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.514

Rīgā 2007.gada 24.jūlijā (prot. Nr.42 32.§)

Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli” 14.panta septīto daļu

 

1. Noteikumi nosaka aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību:

1.1. svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponen­tiem, kuriem akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), ar nosacījumu, ka absolūtā spirta saturs veido 5,0 tilpumprocentus no kopējā naftas produktu daudzuma;

1.2. svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponen­tiem, kuriem akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), ar nosacījumu, ka absolūtā spirta saturs veido 85,0 tilpumprocentus no kopējā naftas produktu daudzuma;

1.3. dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, – 5 līdz 30 (neieskaitot) tilpumprocenti no kopējā naftas produktu daudzuma;

1.4. dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, – vismaz 30 tilpumprocenti no kopējā naftas produktu daudzuma;

1.5. biodīzeļdegvielai, kas pilnībā iegūta no rapšu sēklu eļļas;

1.6. rapšu sēklu eļļai, kuru realizē vai izmanto par kurināmo vai degvielu.

2. Šo noteikumu 1.3. un 1.4.apakšpunktā minētajai dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, un 1.5.apakšpunktā minētajam produktam minimālais esteru saturs, kā arī 1.6.apakšpunktā minētajam produktam – minimālais jodskaitlis atbilst daudzumam (robežlielumam), kas noteikts normatīvajos aktos par kvalitātes prasībām biodegvielai.

3. Personas, kas veic darbības ar šo noteikumu 1.punktā minētajiem produktiem, ievēro normatīvos aktus, kas regulē naftas produktu apriti un akcīzes nodokļa piemērošanu naftas produktiem.

4. Produkta atbilstību šo noteikumu 1. un 2.punktā minētajiem nosacīju­miem apliecina normatīvajos aktos par biodegvielas kvalitātes prasībām vai benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu noteiktais dokuments vai dokuments (un tā tulkojums valsts valodā, ja minētais dokuments izsniegts citā Eiropas Savienības dalībvalstī), kuru izsniegusi atbilstības novērtēšanas institūcija, kas akreditēta valsts aģentūrā “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības”, vai kādas citas Eiropas Savienības dalībvalsts institūcija, par kuru Ekonomikas ministrija publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5. Šo noteikumu 4.punktā minētais dokuments satur šādu informāciju:

5.1. par šo noteikumu 1.1. un 1.2.apakš­punktā minētajiem produktiem – absolūtā spirta saturu;

5.2. par šo noteikumu 1.3. un 1.4.apakš­punktā minēto dīzeļdegvielu (gāzeļļu), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota rapšu sēklu eļļa, – rapšu sēklu eļļas daudzumu tilpumprocentos;

5.3. par šo noteikumu 1.3. un 1.4.apakš­punktā minēto dīzeļdegvielu (gāzeļļu), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, kā arī par šo noteikumu 1.5.apakšpunktā minēto produktu – esteru saturu;

5.4. par šo noteikumu 1.6.apakšpunktā minēto produktu – jodskaitli.

6. Lai piemērotu likuma “Par akcīzes nodokli” (turpmāk – likums) 14.panta trešajā, ceturtajā un piektajā daļā noteikto akcīzes nodokļa likmi, akcīzes preču noliktavas turētājs saņem šo noteikumu 4.punktā minēto dokumentu.

7. Šo noteikumu 1.5. un 1.6.apakšpunktā minētajiem produktiem, kas ražoti akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā, piemēro likuma 14.panta piektajā daļā noteikto akcīzes nodokļa likmi.

8. Ja šo noteikumu 1.punktā minētos produktus izved no akcīzes preču noliktavas, izlaižot brīvam apgrozījumam Latvijas Republikā, vai izmanto kā degvielu vai kurināmo akcīzes preču noliktavas teritorijā, akcīzes preču noliktavas turētājs, uzskaitot produktus, papildus normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti noteiktajai informācijai norāda TARIC (Kopienas integrētais tarifs) nacionālo papildkodu.

9. Šo noteikumu 1.1. un 1.2.apakšpunktā minētajiem produktiem piemēro zuduma normas, kādas normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti ir noteiktas svinu nesaturošam benzīnam. Šo noteikumu 1.3., 1.4., 1.5. un 1.6.apakšpunktā minētajiem produktiem piemēro zuduma normas, kādas normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti ir noteiktas dīzeļdegvielai (gāzeļļai).

10. Akcīzes preču noliktavas turētājs, pārvietojot un realizējot šo noteikumu 1.punktā minētos produktus, atbilstoši normatīvajiem aktiem par akcīzes preču apriti izraksta pavadzīmi ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtu numuru darījumiem vai darbībām ar naftas produktiem (turpmāk – degvielas pavadzīme). Degvielas pavad­zīmē papildus normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti noteiktajām ziņām norāda produkta veidu atbilstoši šo noteikumu 1.punktam, kā arī tam pievienotā absolūtā spirta, no rapšu sēklu eļļas iegūtas biodīzeļdegvielas vai rapšu sēklu eļļas (turpmāk – bioprodukts) daudzumu:

10.1. šo noteikumu 1.1. un 1.3.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi “5 %”;

10.2. šo noteikumu 1.2.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi “85 %”;

10.3. šo noteikumu 1.4.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi “30 %”;

10.4. šo noteikumu 1.5. un 1.6.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi “100 %”.

11. Realizējot mazumtirdzniecībā šo noteikumu 1.punktā minētos produktus, kases čekā norāda produkta veidu atbilstoši šo noteikumu 1.punktam un tam pievienotā bioprodukta daudzumu atbilstoši šo noteikumu 10.punktam.

12. Šo noteikumu izpildes uzraudzību un kontroli atbilstoši kompetencei veic Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un citas tirgus uzraudzības iestādes. Minētās institūcijas atbilstoši kompetencei ir tiesīgas pārbaudīt jebkuras personas darbību ar šo noteikumu 1.punktā minētajiem produktiem un paņemt produktu paraugus pārbaudei.

13. Ja šo noteikumu 12.punktā minētie produktu paraugi nesatur attiecīgu bioproduktu daudzumu vai to daudzums neatbilst norādēm degvielas pavadzīmē, degvielas uzpildes stacijas elektroniskās kases sistēmas čekā vai personas grāmatvedības dokumentos, persona:

13.1. par produktu daudzumu, par kuru ir konstatēts pārkāpums, samaksā akcīzes nodokli un soda naudu saskaņā ar likumu;

13.2. piecu darbdienu laikā pēc rēķina saņemšanas sedz tirgus uzraudzības iestāžu pārbaudei paņemtā produkta atbilstības novērtēšanas izdevumus.

14. Šo noteikumu 10. un 13.punkta nosacījumi piemērojami arī, ja līdz likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktajam termiņam izmanto stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķinus naftas produktiem (degvielai).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs A.Štokenbergs

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 28.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!