• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tieslietu ministra piedalīšanos konferencē "Tiesu ētika, reforma un atklātums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2007., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par triju Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - prezidentu tikšanos Rīgā 2007.gada 3.jūlijā

Vēl šajā numurā

04.07.2007., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tieslietu ministra piedalīšanos konferencē “Tiesu ētika, reforma un atklātums”

 

“Tiesu sistēmai piederīgām profesijām – tiesnešiem, advokātiem, prokuroriem, notāriem un tiesu izpildītājiem – ir jābūt vienotiem ētikas standartiem un tiem ir jābūt augstākiem, nekā citām profesijām,” uzrunājot starptautiskās tieslietu konferences dalībniekus 3.jūlijā, uzsvēra tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

“Ir panākta vienošanās, ka uz visām tiesu sistēmai piederīgajām profesijām būtu jāattiecina arī vienādi karjeras attīstības ierobežojumi ētikas normu pārkāpumu gadījumā. Ja tiesu sistēmai piederīgas profesijas pārstāvis tiek atbrīvots no amata likuma vai ētikas normu pārkāpumu gadījumā, viņam tiek ierobežotas iespējas kļūt par citas profesijas pārstāvi tieslietu sistēmā. Tādējādi, piemēram, no amata atlaists negodīgs tiesnesis nevarēs kļūt par advokātu vai notāru,” klātesošos informēja ministrs.

Savā uzrunā ministrs pieskārās arī nepieciešamībai vairot sabiedrības uzticību Latvijas tiesu sistēmai, norādot: lai arī daudz kas jau sasniegts, vēl joprojām priekšā ir daudz darba. Kā būtiskākie līdzšinējie sasniegumi tika minēta lietu elektroniskās sadales sistēmas ieviešana Latvijas rajona tiesās un apgabaltiesās, kā arī uzsāktā tiesu nolēmumu publiskošana internetā.

“Šīs iniciatīvas ne vien padara tiesu procesu caurredzamāku un atvieglo tiesnešu darbu, bet tajā pašā laikā paaugstina to profesionālos standartus, jo tiesnešiem ir jārēķinās, ka ar viņu taisītajiem nolēmumiem varēs iepazīties visi pārējie tiesneši, juristu sabiedrība un citi interesenti,” norādīja G.Bērziņš.

Tieslietu ministrs uzsvēra, ka sabiedrības uzticības vairošanā tiesām liela loma ir arī masu medijiem, un aicināja tos informēt sabiedrību ne tikai par tiesu sistēmas negācijām, bet arī par labajām lietām, kas tiesu sistēmā ik dienas notiek.

“Tiesām un masu informācijas līdzekļiem vajadzētu strādāt kā partneriem, lai veidotu sabiedrības viedokli par tiesām, balstoties uz faktiem un objektīvu un vispusīgu to interpretāciju,” pauda G.Bērziņš.

Starptautiskās tieslietu konferences, kas notika Latvijas Universitātē, galvenās tēmas saistījās ar tieslietu sistēmas reformām, ētiku un caurskatāmību.

Tajā piedalījās vairāk nekā 200 cilvēku no septiņām dažādām valstīm, tajā skaitā arī Amerikas Savienoto Valstu Augstākās tiesas tiesnesis Semjuels Alito, akadēmiķi Džefrijs Hazards un Ronalds Rotunda, kā arī augsta līmeņa pārstāvji no Moldovas, Gruzijas, Rumānijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!