• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par palīdzības līgumu ar Somiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.1999., Nr. 390/391 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rietumeiropas Savienības sanāksmi

Vēl šajā numurā

25.11.1999., Nr. 390/391

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Z.JPG (21567 BYTES) Par palīdzības līgumu ar Somiju

Vakar, 24. novembrī, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle un Somijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Hannu Hemelainens parakstīja Somijas un Latvijas palīdzības līgumu.

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Kopš 1992. gada Latvija no Somijas divpusējas palīdzības ietvaros pavisam jau saņēmusi 234 miljonus Somijas marku (apmēram 24 miljonus latu). Šī palīdzība sekmējusi vides aizsardzības, kodoldrošības un iekšējās drošības uzlabošanu. Pašlaik Latvijā ar Somijas palīdzību tiek īstenoti vairāk nekā divdesmit projekti. Īpaši nozīmīgs Latvijai bijis Somijas atbalsts Latvijas integrācijas procesam Eiropas Savienībā.

Preses konferencē pēc līguma parakstīšanas R.Zīle un H.Hemelainens uzsvēra, ka šādu sadarbības programmu galvenais mērķis ir atbalsts ekonomikas pārstrukturēšanai un virzībai uz tiesisku un demokrātisku valsti. Galvenie sadarbības virzieni ir Eiropas integrācija, vides aizsardzība un iekšējā drošība. R.Zīle piebilda, ka šis līgums būs arī solis Latvijas virzībā uz iekļaušanos stratēģiskajā Ziemeļu dimensijas projektā.

Somijas vēstnieks pastāstīja, ka tā jau ir stabila tradīcija — novembrī parakstīt sadarbības līgumu par aizvadāmo gadu. Bet jaunnedēļ Helsinkos jau tiks apspriesta 2000. gada sadarbības programma. Vēstnieks uzsvēra šādas savlaicīgas plānošanas nozīmīgumu. Viņš arī informēja, ka šogad Somijas palīdzība Latvijai sasniegusi 12,4 miljonus Somijas marku jeb 1,3 miljonus latu. Turklāt Somija mūsu valstij sniegusi palīdzību arī PHARE programmas ietvaros — apmēram 1 miljonu ekiju, kas izlietots Latvijas robežapsardzes uzlabošanai.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kādi apsvērumi nosaka Somijas ieinteresētību šīs palīdzības sniegšanā, vēstnieks teica:

— Mēs par svarīgu uzskatām palīdzību visām kaimiņvalstīm, bet pašlaik mūsu uzmanības lokā ir Latvija. Tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas jūsu valsts izlēma iet eiropeisku brīvā tirgus ekonomikas ceļu un veidot demokrātisku pilsonisko sabiedrību. Mūsu valsts ieskatā, ir ļoti svarīgi pastiprināt stabilitāti Somijas kaimiņvalstīs. Pāreja uz sabiedrības demokrātisku struktūru un pārticības veidošana rada valstī stabilitāti, tādēļ mēs esam ieinteresēti veicināt šos procesus Latvijā. Turklāt trīs Baltijas valstis un, protams, arī atsevišķi Latvija ir ļoti svarīgs tirgus Somijas firmām. Un arī no šī viedokļa Somijai ir ļoti svarīgi, lai pārejas periods mūsu tuvākajās kaimiņvalstīs būtu maksimāli sekmīgs.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!