• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tieslietu ministra piedalīšanos konferencē par šķīrējtiesām Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2007., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2007.gada 7.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

08.06.2007., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tieslietu ministra piedalīšanos konferencē par šķīrējtiesām Latvijā

 

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš 1.jūnijā teica uzrunu starptautiskajā konferencē “Šķīrējtiesa Baltijā: Aktuālie jautājumi”, kuru rīkoja Rīgas Juridiskā augstskola sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras šķīrējtiesu un advokātu birojiem “Sorainen Law Offices” un “Skudra & Ūdris”. Konferencē piedalījās pārstāvji no visām trim Baltijas valstīm, kā arī no Krievijas, Baltkrievijas, Zviedrijas un Apvienotās Karalistes.

Uzrunā konferences dalībniekiem ministrs uzsvēra, ka mūsdienu sabiedrībā šķīrējtiesas ir plaši izmantots un atzīts strīdu izšķiršanas veids, kura priekšrocības ir lietas izskatīšanas termiņi un konfidencialitātes principa ievērošana. Tomēr samērā vienkāršotā pieeja šķīrējtiesu procesa regulējumam ir novedusi pie neuzticēšanās šim institūtam, asai kritikai un kompetencei kopumā. Ministrs atzīst, ka vairākas šķīrējtiesas ir sabojājušas to tēlu kopumā, pieņemot no juridiskā un ētikas viedokļa apšaubāmus lēmumus.

Pēc ministra domām, šķīrējtiesas Latvijas tiesu sistēmai var dot daudz lielāku labumu, nekā tas notiek pašlaik. Citur pasaulē šķīrējtiesas tiek uzskatītas par alternatīvu strīdu risināšanas mehānismu ar augstu autoritāti, prestižu, labu reputāciju, kas izriet no to kvalitatīvajiem lēmumiem. Sakārtota šķīrējtiesu vide spēj atslogot tiesu sistēmu, jo šķīrējtiesas spēj piedāvāt to, ko vispārējās jurisdikcijas tiesas nevar piedāvāt, – ātrumu un elastīgumu, sacīja G.Bērziņš.

Šobrīd noslēguma stadijā ir Šķīrējtiesu likuma izstrāde, kuru izstrādājusi darba grupa Tieslietu ministrijas vadībā. Pieņemot likumu, tiktu skaidri un saprotami regulēti ar šķīrējtiesu procesu saistītie noteikumi.

Ministrs norādīja, ka svarīgi ir panākt pozitīvu lūzumu šķīrējtiesu jomas attīstībā un mainīt sabiedrības priekšstatu par šķīrējtiesām.

G.Bērziņš apliecināja savu un Tieslietu ministrijas atbalstu šķīrējtiesām kā uzticamām, cienījamām iestādēm ar augstu autoritāti un labu reputāciju.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!