• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotām prasībām patēriņa kredītam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2007., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157727

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par deputātu tikšanos ar Latvijas vēstnieku Japānā

Vēl šajā numurā

25.05.2007., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotām prasībām patēriņa kredītam

 

Latvija atbalsta izstrādāto ES direktīvas projektu, kas paredz ieviest skaidrākus un stingrākus noteikumus patērētāju aizsardzībai. Pēc plašām diskusijām Lielbritānijas, Austrijas, Somijas un Vācijas prezidentūras laikā 21.maijā ES Konkurētspējas Ministru padomes sēdē dalībvalstu ministri beidzot panāca vienošanos par priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu saskaņošanu attiecībā uz patēriņa kredītlīgumiem un par Padomes Direktīvas 93/13/EK grozīšanu.

Patēriņa kredītlīgumu direktīvas projekts plānots kā viens no pasākumiem ES iekšējā tirgus izveidei patēriņa kredīta jomā. Direktīvas mērķis ir harmonizēt noteiktus dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu aspektus attiecībā uz patēriņa kredītu. Tas tiek darīts, lai nodrošinātu lielāku patērētāju aizsardzību pārrobežu kreditēšanas gadījumā.

Direktīvas projekta darbības joma skars patēriņa kredītlīgumus ar aizdevuma apjomu no 200 eiro līdz 100 000 eiro, izņemot hipotekāros kredītus, īres un nomas līgumus, saskaņā ar kuriem patērētājam nepāriet īpašumtiesības, lombardu kredītus, kredītus esošu parādu nomaksai, kredītus, ko piešķir ierobežotam personu lokam, un darba devēju piešķirtus kredītus, u.c.

Galvenās izmaiņas, kuras direktīvas projekts ievieš pastāvošajā likumdošanā:

1. patērētājam 14 dienu laikā pēc kredītlīguma noslēgšanas ir tiesības pārdomāt un šo līgumu lauzt, nenorādot iemeslus;

2. standartizēta reklāmā patērētājam sniedzamā informācija par patēriņa kredīta piedāvājumiem, kā arī noteiktas standarta prasības un izveidotas standarta veidlapas informācijas sniegšanai patērētājam pirms līguma noslēgšanas;

3. papildināta un konkretizēta patēriņa kredītlīgumā obligāti norādāmā informācija;

4. ieviesta vienota sistēma kredīta pirmstermiņa atmaksai un ar to saistīto zaudējumu kompensēšanai kreditoram, piešķirot kreditoram ierobežotas tiesības uz kompensāciju kredīta pirmstermiņa atmaksas gadījumā (0,5% vai 1% no pirms termiņa atmaksātās summas), ja aizdevumam tikusi piemērota fiksētā aizdevuma likme, un nosakot papildu kompensācijas ierobežojumu nelielām summām – kompensāciju nevar pieprasīt, ja gada laikā pirms termiņa atmaksātā summa nepārsniedz dalībvalsts noteikto slieksni 10 000 eiro robežās;

5. iekļauta prasība par patērētāja maksātspējas pārbaudi pirms kredīta izsniegšanas, kā arī par visu dalībvalstu kreditoru brīvu pieeju valsts kredītiestāžu izveidotajām parādnieku datu bāzēm.

Eiropas Padomē pieņemtais direktīvas projekts tālāk tiks virzīts otrajam lasījumam Eiropas Parlamentā koplēmuma procedūras ietvaros. Parlaments var apstiprināt iesniegto projektu, noraidīt to vai sniegt savus labojumus.

Šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums (Direktīva 87/102/EKK) nenodrošina vienādus likumdošanas nosacījumus visās ES dalībvalstīs. Tas paredzēts jaunajā direktīvas projektā. Līdz ar to pēc patēriņa kredītdirektīvas projekta apstiprināšanas būs nepieciešamas izmaiņas Latvijas nacionālajos tiesību aktos, ieviešot jaunās un precizējot esošās prasības.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!