• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas cilvēki - "Latvijas Vēstneša" cilvēka foto un dvēseles mozaīkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.1999., Nr. 384/385 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15761

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sieviete un mūžība 100 fotoattēlos

Vēl šajā numurā

19.11.1999., Nr. 384/385

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas cilvēki — "Latvijas Vēstneša" cilvēka foto un dvēseles mozaīkā

"Cel vēlreiz rokas, brāli Kokar, un mūžam rokas nenolaid!" — tā savulaik rakstīja Māra Zālīte. Šo brīnumu, kad izcila diriģenta pirkstu galos piedzimst māksla, atraisot dvēseles spēku, spēj tautu pacelt un kalnus gāzt, mūsu kolēģim Arnim Blumbergam izdevies iekalt fotomākslas sudrabā. Imants un Gido Kokari, Edgars Račevskis — kad viņi lielajos Dziesmusvētkos ar gluži dēmonisku žestu loka pēc sava prāta balsu tūkstošus, un Haralds Mednis savā 93.dzimšanas dienā, kad viņa roka gandrīz vai nemanāmā kustībā ceļas līdzi vīru balsīm, kas par mūžam zilajiem Latvijas mežiem dzied.

Izstādei, kas par godu mūsu fotoredaktora Arņa Blumberga dzīves un darba jubilejai iekārtota Rīgas fotoklubā, autors devis nosaukumu "Latvijas cilvēks". Te ir 57 fotoportreti. Gandrīz visi savulaik bijuši publicēti "Latvijas Vēstneša" kultūras un zinātnes dzīves atvērumos. Un tomēr, kopā salikti, tie ikvienam, zālē ienākot, liek pārsteigumā apstāties — tas patiesi ir Latvijas cilvēks visos savos daudzveidīgajos talantos, savā dvēseles bagātībā!

Izstādes atklāšanas dienā starp daudzajiem sveicējiem bija arī paši portretētie — gan Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Jānis Stradiņš kopā ar saviem kolēģiem akadēmiķiem Tāli Milleru un Saulvedi Cimermani, gan lībiešu priekšstāvis Saeimā Ilmārs Geige, gan "Latvijas Vēstneša" galvenais redaktors. Akadēmiskās saimes pārstāvji ne gluži bez pamata godāja Arni par Latvijas zinātnes vizuālās vēstures veidotāju, bet Oskars Gerts, ar kura svētību Arnis tieši kā "Latvijas Vēstneša" fotoredaktors varējis kļūt par Latvijas cilvēka fototēla veidotāju, izteica apbrīnu, cik izteikmīgi no fotogrāfijām mūs uzrunā cilvēka rokas.

Jā, fotomeistars savu sakāmo par mums, par Latvijas cilvēku, pratis izteikt gan ar pašu portretējamo izvēli, gan ar viņu dvēseles vibrāciju saredzēšanu un notveršanu acu skatā, pirkstu galos. Un tā nu iznācis, ka Arņa Blumberga personālizstāde, gluži personiskai jubilejai pieskaņota, brīnišķīgi iekļaujas Latvijas valsts jubilejas krāšņajā kultūrainā.

"Darbs, kas man redakcijā uzticēts, ir mana sirdslieta, īsi sakot — darbs ir mans hobijs un hobijs ir mans darbs!" — tā Arnis rakturoja savu dvēseles stāvokli visai redakcijas saimei gaišajos izstādes atklāšanas svētkos. Tātad varam būt droši, ka arī Arnis rokas nenolaidīs un viņa bildēm varēs likt apakšā parakstu: "Cel vēlreiz rokas, brāli Kokar, un mūžam rokas nenolaid!"

Kolēģe Aina Rozeniece

F1.JPG (43051 BYTES)
Jubilārs Arnis Blumbergs...

un viņa sveicēji:

F2.JPG (28711 BYTES)
...Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš un Arņa dzīvesbiedre Diāna...

F4.JPG (24745 BYTES)
...amata brālis Pēteris Korsaks un priekšnieks Oskars Gerts...

F3.JPG (22879 BYTES)
...Saeimas deputāts Ilmārs Geige...

F5.JPG (25720 BYTES)
...kolēģi, un galvenokārt — kolēģes

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!