• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Moldovas Republikas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2007., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157164

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības budžeta projektu 2008.gadam

Vēl šajā numurā

15.05.2007., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Moldovas Republikas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā

 

Tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu

11.maijā Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Moldovas Republikas premjerministru Vasili Tarlevu (Vasile Tarlev) un pārrunāja Latvijas un Moldovas iespējas paplašināt abu valstu divpusējo sadarbību un sadarbību ar dažādām Eiropas organizācijām.

Aigars Kalvītis atzina, ka “Latvijas un Moldovas attiecības gan politiskā, gan personiskā līmenī attīstītās ļoti veiksmīgi, tās raksturo savstarpēja uzticēšanās un atbalsts”.

Ministru prezidents pauda Latvijas atbalstu Moldovas eirointegrācijas centieniem un piedāvāja izmantot Latvijas speciālistu konsultācijas veterināro un pārtikas kontroles dienestu izveidei atbilstoši Eiropas Savienības (ES) prasībām, kas ir būtisks nosacījums tirdzniecības līguma noslēgšanai un kvotu atcelšanai Moldovas precēm un produktiem tirdzniecībai ar ES.

Aigars Kalvītis apliecināja Latvijas gatavību turpināt piedalīties ES Robežas atbalsta misijā uz Moldovas un Ukrainas robežas, lai stiprinātu Moldovas robežsardzi un uzlabotu muitas kontroli. Moldovas premjerministrs pateicās par Latvijas ieguldījumu un pauda viedokli, ka būtu jāpaplašina Robežas misijas pilnvaras un jākontrolē visa Moldovas un Ukrainas robeža.

Abas puses atzinīgi novērtēja šā gada aprīlī notikušo ES Kopīgā vīzu centra atvēršanu Kišiņevā, kurā Latvija ir viena no dalībniecēm.

Ministru prezidents aicināja Moldovu ciešāk sadarboties un pārņemt Latvijas banku un finanšu sistēmas reformu pieredzi, par kuru Moldovas premjerministram un delegācijai bija iespēja uzzināt vizītes laikā.

Moldovas premjerministrs Vasile Tarlevs pauda gandarījumu par draudzīgajām un dinamiskajām abu valstu attiecībām, kuras sekmēs pēc tikšanās parakstītā deklarācija par ciešāku abu valdību sadarbību, kā arī līgumi par sadarbību ekonomikā un tieslietās.

Puses bija vienisprātis, ka ir jāsekmē savstarpējas Moldovas un Latvijas uzņēmēju investīcijas, jāizveido transporta savienojumi starp Rīgu un Kišiņevu – avioreisi, dzelzceļa un autobusu transporta maršruti, kā arī jāpaplašina sadarbība citās jomās.

Moldovas premjerministra oficiālā vizīte Latvijā ir atbildes vizīte Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vizītei Moldovā pagājušā gada rudenī.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Par Latvijas un Moldovas ekonomiskās sadarbības līgumu

11.maijā Ekonomikas ministrijā notika ekonomikas ministra Jurija Stroda tikšanās ar Moldovas ministru prezidentu Vasili Tarlevu un Moldovas ekonomikas un tirdzniecības ministru Igoru Dodonu (Igor Dodon), kas norisinājās Latvijas–Moldovas biznesa foruma ietvaros.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods uzsvēra, ka “Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts, kura pierādījusi savu potenciālu ekonomikas jautājumos, atbalsta Moldovas veiktās reformas ceļā uz Eiropas Savienību. Ekonomikas ministrija pauž gatavību sniegt palīdzību iestāšanās procesā, daloties ar savu pieredzi.”

Moldovas pārstāvji izteica gandarījumu, ka Latvija ir izrādījusi interesi un atbalstu Moldovas ekonomiskās attīstības jautājumos. Moldovas ministru prezidents Vasile Tarlevs uzsvēra: lai gan Moldovas ekonomiskā situācija ir stabila, tomēr valsts ekonomiskā ziņā vēl ir savas identitātes “meklējumos”. Moldovas uzņēmējdarbības jomā vēl ir daudz neattīstīta potenciāla. Lai šo situāciju uzlabotu, Moldovā jāveido uzņēmējdarbībai un ekonomiskajai attīstībai labvēlīgi apstākļi. Moldovas ekonomikas un tirdzniecības ministrs Igors Dodons uzsvēra, ka pastāv daudz nerealizētu ekonomiskās sadarbības iespēju, par ko liecina arī abpusējā uzņēmēju interese.

Lai veicinātu un paplašinātu abu valstu divpusējo sadarbību, Moldovas premjerministra oficiālās vizītes ietvaros Latvijā 11.maijā Ministru kabinetā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Moldovas Republikas valdības ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums. No Latvijas puses līgumu parakstīja ekonomikas ministrs Jurijs Strods, no Moldovas – ekonomikas un tirdzniecības ministrs Igors Dodons. Līgums paredz divpusējo ekonomisko attiecību regulēšanu, kas aptver sadarbību tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports, tranzīts, tūrisms, enerģētika, statistikas un citas. Lai nodrošinātu sekmīgu līguma īstenošanu, tā ietvaros tiks izveidota Latvijas Republikas un Moldovas Republikas Starpvaldību komisija ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos.

Līdz šim Latvijas un Moldovas divpusējās tirdzniecības un ekonomiskās attiecības balstījās uz 1994.gadā noslēgto Partnerības un sadarbības nolīgumu starp ES un Moldovas Republiku, kas nosaka vislielākās labvēlības režīmu savstarpējā tirdzniecībā.

Latvijas–Moldovas biznesa forums tika rīkots, lai veicinātu un paplašinātu abu valstu uzņēmēju sadarbību. Foruma ietvaros puses pārrunāja jautājumus par uzņēmējdarbības un investīciju vidi katrā no valstīm, pārrunāja iespējamās sadarbības jomas un nozares, kā arī notika uzņēmēju divpusējās tikšanās.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Tiekoties ar Latvijas Valsts prezidenti

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 11.maijā Rīgas pilī, tiekoties ar Moldovas premjerministru Vasili Tarlevu, apsveica premjeru ar parakstīto Latvijas un Moldovas sadarbības līgumu un apstiprināja Latvijas atbalstu Moldovai tās reformu, demokratizācijas un eirointegrācijas ceļā.

Moldovas premjerministrs pateicās prezidentei un uzsvēra, ka Moldova ļoti augstu novērtē Latvijas un prezidentes personisko atbalstu un Moldovai sniegto pieredzi. V.Tarlevs apstiprināja Moldovas mērķi iestāties Eiropas Savienībā un sabiedrības atbalstu šai virzībai, kā arī apliecināja, ka Moldova pieliek pūles un ir gatava darīt visu, kas nepieciešams, lai atbilstu iestāšanās prasībām. Prezidente mudināja Moldovu turpināt reformu un likumdošanas saskaņošanas ar Eiropas Savienības darbu, atzīstot, ka ES pašai arī ir pietiekami daudz darāmā, lai formulētu Eiropas Savienības nākotnes vīziju, tās iespējamās robežas un efektīvu pārvaldes mehānismu.

Prezidente apliecināja, ka Latvija ES nākotnes robežas redz tādas, kurās iekļaujas arī Moldova.

Moldovas premjers pauda nožēlu, ka valsts orientācija uz Rietumiem izraisījusi pretreakciju no Krievijas puses, izmantojot enerģētiku un eksporta produktu blokādi. Valsts prezidente apsveica atklātu Moldovas deklarāciju par orientāciju Rietumu virzienā un pauda pārliecību, ka katras valsts autoritāte un brīvība ir izvēlēties valsts politisko virzību un pieņemt iekšpolitiskus lēmumus.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju

11.maijā notika Saeimas priekšsēdētāja Induļa Emša darba pusdienas ar Moldovas Republikas premjerministru Vasili Tarlevu un viņa vadīto delegāciju.

Tikšanās piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un deputātu grupas sadarbībai ar Moldovas parlamentu priekšsēdētājs Aleksandrs Golubovs.

Puses uzsvēra Latvijas un Moldovas ciešās, labās un dinamiskās attiecības un akcentēja, ka tās ir aktīvas daudzās jomās, tostarp parlamentu līmenī. I.Emsis izteica gandarījumu, ka sadarbība starp abu valstu parlamentiem kļūs arvien ciešāka, kam liecinieks ir tuvāko nedēļu laikā paredzētā Latvijas, Moldovas un Zviedrijas parlamentu trīspusējā sadarbības līguma parakstīšana. Iesākts darbs arī pie citiem sadarbības modeļiem.

Moldovas premjerministrs atzīmēja, ka Latvija un Moldova reizē ir labi draugi, kolēģi un partneri. V.Tarlevs atzina, ka abu valstu attiecībās valda savstarpēja uzticēšanās, kuru papildina saturiska sadarbība dažādās jomās. Viņš informēja klātesošos par likumdošanas procesa virzību un valdības reformām, kas vērsti uz Moldovas tuvināšanu Eiropas Savienības (ES) normām un ekonomiskās situācijas uzlabošanu valstī.

Saeimas priekšsēdētājs, atsaucoties uz neseno Moldovas apmeklējumu, apliecināja gūtos iespaidus par Moldovas apņēmīgi uzņemto Eiropas integrācijas kursu. Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.Paegle un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš sniedza ieskatu Latvijas gūtajā pieredzē ceļā uz dalību Eiropas Savienībā un NATO.

Tikšanās noslēgumā Moldovas premjerministrs pateicās Saeimas priekšsēdētājam, Saeimas deputātiem un visai Latvijas tautai par pastāvīgi sniegto atbalstu Moldovai.

Saeimas preses dienests

 

02.JPG (20471 bytes) 03.JPG (17773 bytes)

1.maijā Moldovas ekonomikas un tirdzniecības ministrs Igors Dodons un Latvijas ekonomikas ministrs Jurijs Strods parakstīja ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu

11.maijā Moldovas tieslietu ministrs Vitālijs Pirlogs un Latvijas tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš parakstīja līgumu par tieslietu ministriju sadarbību
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

 

Par Latvijas un Moldovas tieslietu ministriju sadarbības līgumu

11.maijā Latvijas tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un Moldovas tieslietu ministrs Vitālijs Pirlogs parakstīja līgumu par sadarbību starp abu valstu tieslietu ministrijām.

Sadarbība un pieredzes apmaiņa starp Latvijas un Moldovas tieslietu ministrijām tiks īstenota vairākās jomās: juridiskās informācijas jautājumos, tieslietu ministrijas un tiesu sistēmas institūciju darba organizācijā, tieslietu sistēmas darbinieku apmācībā, normatīvo aktu sagatavošanā, koncepciju izstrādē par normatīvo aktu sagatavošanu un to ieviešanu, kā arī citos jautājumos.

“Šis ir nozīmīgs solis uz priekšu Latvijas un Moldovas sadarbības turpināšanā, un auglīga sadarbība tieslietu jomā noteikti pozitīvi atsauksies arī uz sadarbību starp abām valstīm citās jomās,” uzskata Gaidis Bērziņš.

Latvijas un Moldovas tieslietu ministrijas apņemas iesaistīties konsultācijās, semināru, zinātnisko konferenču, sanāksmju un citu pasākumu rīkošanā saistībā ar juridiskiem jautājumiem, kas atbilst abu valstu interesēm.

Lai īstenotu sadarbības mērķus, tiks izstrādātas periodiskas un pastāvīgi plānotas sadarbības programmas. Organizējot pušu savstarpējās delegācijas, delegācijas uzņēmēja puse apmaksās organizatoriskos uzdevumus un puse, kas nosūta delegāciju, segs tās ceļa izdevumus.

Līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!