• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2007., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes valdes lēmuma Nr.2 izraksts

Par apbalvošanu ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi

Vēl šajā numurā

15.05.2007., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdi

 

11.maijā Rīgā notika Latvijas Republikas un Ukrainas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos pirmā sēde. Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisija ir nozīmīga institūcija divpusējās sadarbības jautājumu risināšanā.

Sēdē tika pārrunāta sadarbība tādās jomās kā transports, kurināmā enerģētiskais komplekss, rūpniecība, lauksaimniecība, tūrisms un zinātniski tehniskā sadarbība, kā arī citas perspektīvas jomas turpmākās tirdznieciskās un ekonomiskās sadarbības attīstībai.

Latvijas ekonomikas ministrs Jurijs Strods uzsvēra, ka Latvijai un Ukrainai ir daudz kopīga un pastāv ārkārtīgi liels potenciāls sadarbības paplašināšanai un padziļināšanai. Ukrainas ekonomikas ministrs Anatolijs Kinahs ļoti atzinīgi novērtēja komisijas darba rezultātu, jo tās laikā tika panāktas vienošanās par turpmāko rīcību vairākās ekonomiskās sadarbības jomās. Eksperti aktīvi turpinās strādāt un komisijas darbība neaprobežosies ar tikšanos reizi gadā.

Latvija izteica atbalstu Ukrainas reformām un eirointegrācijas procesam, kā arī gatavību sniegt attiecīgu tehnisku palīdzību, izstrādājot un realizējot kopīgus projektus Eiropas Savienības dažādu programmu ietvaros.

Puses vienojās par abu valstu muitas institūciju darba tikšanās rīkošanu līdz 2007.gada septembrim, lai apmainītos ar informāciju par aktualitātēm muitas jomā un izskatītu tālākās sadarbības perspektīvas.

Eksperti konstatēja statistisko datu nesakritību par divpusējās tirdzniecības apjomiem. Tāpēc abu valstu statistikas institūciju eksperti vienojās līdz 2007.gada septembrim izveidot darba grupu un veikt statistiskās informācijas apmaiņu par divpusējo tirdzniecību.

Puses apstiprināja ieinteresētību veikt attiecīgus pasākumus, lai palielinātu kravas plūsmu apjomu. Lai attīstītu kravu kombinēto pārvadāšanu starp Latvijas Republiku un Ukrainu, Ukrainas puse drīzumā iesniegs Latvijas pusei izskatīšanai projektu “Vienošanās par starptautisko transporta koridoru Baltijas jūra – Melnā jūra”.

Lai attīstītu sadarbību enerģētikas jomā, puses apsprieda naftas transporta koridora Odesa – Brodi – Mozira – Polocka – Ventspils izveidošanas perspektīvas, izskatīja jautājumu par Kaspijas naftas tranzīta iespējām caur Ukrainas teritoriju uz Ventspils ostu, izmantojot naftas vadu Odesa–Brodi un dzelzceļu, Eiropas–Āzijas naftas transporta koridora projekta attīstības ietvaros.

Ukraina piedāvāja iespēju veikt dzelzceļa vilces ritošā sastāva kapitālo remontu. Tāpat puses izskatīja jautājumu par iespējamu Ukrainas elektroenerģijas piegādi Latvijai. Latvija ir ļoti ieinteresēta šādā piedāvājumā. Tāpat Latvijas puse izteica gatavību sniegt atbalstu Ukrainai par tās pievienošanos Vienošanās par Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmu paralēlo darbību.

Eksperti vienojās, ka līdz nākamās Komisijas sēdei tās izstrādās, parakstīs un sāks realizēt attiecīgās vienošanās par sadarbību standartizācijas un patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

Izskatot sadarbību rūpniecībā, eksperti sprieda par sadarbības iespējām mašīnbūves, ķīmijas un kuģniecības nozarēs. Tāpat tika pārrunāti sadarbības projekti dzelzceļa, naftas transporta, elektroenerģijas piegādes jomās. Lai turpmāk stimulētu tirdznieciski ekonomiskās attiecības, Latvijas un Ukrainas uzņēmēju apvienības vienojās uzsākt darbu pie nacionālo centru izveides iespēju izpētes Rīgā un Kijevā, attiecīgi veidojot “Ukrainas namu Latvijā” un “Latvijas namu Ukrainā”.

Nākamo Komisijas sēdi ir nolemts rīkot 2008.gadā Kijevā.

Starpvaldību komisija ir izveidota Latvijas valdības un Ukrainas Ministru kabineta ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līguma ietvaros. Tās mērķis ir nodrošināt sekmīgu līguma īstenošanu.

Starpvaldību komisijas galvenie uzdevumi ir apspriest situāciju divpusējas ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomā un izstrādāt rekomendācijas minētās sadarbības pilnveidošanai. Komisijas uzdevumos ietilps arī abu valstu organizāciju, uzņēmumu un lietišķo aprindu sadarbības jautājumu izskatīšana, lai attīstītu un dažādotu ekonomisko sadarbību. Komisijas sēdes notiks ne retāk kā reizi gadā. Komisijas lēmumi ir rekomendējoši atbildīgajām institūcijām.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!