• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesībām atteikties no militārā dienesta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.1999., Nr. 381/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15692

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pedagogiem, sabiedrībai

Vēl šajā numurā

17.11.1999., Nr. 381/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesībām atteikties no militārā dienesta

Valsts cilvēktiesību birojs atkārtoti izsaka savu atbalstu likumdošanas izmaiņām, kas garantētu tiesības atteikties no militārā dienesta reliģiskās pārliecības dēļ. Priekšlikumus veikt šādas izmaiņas Obligātā militārā dienesta likumā šodien pieņēma Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un nosūtīja tos Aizsardzības un iekšlietu komisijai.

Apziņas brīvība ir garantēta starptautiskajos dokumentos un LR Satversmē, kam ir augstāks spēks nekā Obligātā militārā dienesta likumam. Personas tiesības atteikties no bruņota militāra dienesta idejiskas pārliecības dēļ ir svarīgāko pamatbrīvību — domu, reliģijas, sirdsapziņas un ticības brīvības — izpausmes veids. Šādu nostāju VCB ir paudis jau 1999.gada jūnijā, kad, izskatot Jehovas liecinieku draudžu dalībnieku sūdzības, VCB atzina, ka Satversmes 99.pants ietver tiesības atteikties no militārā dienesta pildīšanas, ja indivīda sirdsapziņa un reliģiskā pārliecība patiesi ir pretrunā ar šāda dienesta pildīšanu. Kā risinājums šajā situācijā, lai novērstu personu tiesību pārkāpumus, tika ierosināta vienlīdz apgrūtinoša alternatīvā dienesta izveide vai Jehovas liecinieku draudzes locekļu atbrīvošana no obligātā militārā dienesta vispār. Jau 1996.gada novembrī, kad Saeimas komisijas vēl tikai izskatīja šobrīd spēkā esošo Obligātā militārā dienesta likuma projektu, VCB atzina, ka tas nerespektē tiesības atteikties no dienesta reliģiskās pārliecības vai pacifistisko uzskatu dēļ. Abos gadījumos VCB par savu viedokli informēja atbildīgās Saeimas komisijas un šodien pieņemto komisijas lēmumu uzskata par nozīmīgu soli reliģijas brīvības nodrošināšanā Latvijas valstī.

Saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 9.pantu, "brīvība nodoties savai reliģijai vai ticībai var tikt ierobežota tikai likumā noteiktajā kārtībā tai apmērā, kas nepieciešams demokrātiskā sabiedrībā, lai nodrošinātu sabiedrisko drošību, saglabātu sabiedrisko kārtību, aizsargātu veselību vai morāli, vai citu cilvēku tiesības un brīvības". Arī Satversmes 116.pants paredz līdzīgu ierobežojumu. Saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi Konvencijas 9.pantā paredzētās tiesības nevar tikt ierobežotas valsts drošības interesēs. Ar atteikšanos pildīt militāro dienestu netiek apdraudēts neviens no šiem aizsargājamiem objektiem.

Valsts cilvēktiesību birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!