• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas dienā, Romas līgumu 50.gadadienā un Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā trešajā gadadienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2007., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156891

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ārlietu ministrs - Eiropas dienā

Vēl šajā numurā

09.05.2007., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien Latvijā un Eiropā tiek atzīmēta Eiropas diena, Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā trešā gadadiena, Romas līgumu 50.gadadiena

 

KAROGI.JPG (18972 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Eiropas diena tiek svinēta katru gadu 9.maijā visā Eiropas Savienībā. 1950.gada 9.maijā pēc Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana aicinājuma sešas valstis – Beļģija, Francija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande un Vācija – apvienoja ogļu un tērauda ražotnes, galvenās rūpniecības nozares, kas nepieciešamas ieroču ražošanai, lai nodrošinātu mieru un uzlabotu dzīves līmeni.

Atzīmējot 9.maiju – Eiropas dienu, kā arī trīs gadu jubileju kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un Romas līgumu 50.gadadienu, Rīgā un citās Latvijas pilsētās tiek rīkoti īpaši svinību pasākumi.

 

Rīgā 9.maijā

Atzīmējot Eiropas dienu 9.maijā, Eiropas Savienības mājā (Rīgā, Aspazijas bulvārī 28) tiek rīkota atvērto durvju diena. No pulksten 10 līdz 14 interesenti tiek aicināti apmeklēt Eiropas Savienības māju un iepazīties ar tajā esošo institūciju – Eiropas Komisijas pārstāvniecības, Eiropas Parlamenta informācijas biroja, ES Informācijas aģentūras – darbību, kā arī Eiropas Revīzijas palātu. Šajā dienā atvērto durvju dienas notiks arī citās Latvijas valsts pārvaldes iestādēs, lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar iestāžu darbu Latvijas valdības politikas īstenošanā un līdzdalību ES politikas veidošanā, kā arī aicinātu sabiedrību aktīvāk piedalīties Latvijas un ES politikā.

Eiropas dienā bērni ir aicināti aktīvi piedalīties “Rīgas Skolēnu pils” audzēkņu un skolotāju rīkotajā interaktīvajā pasākumā “Bērni zīmē un veido Eiropu” – ikviens bērns varēs līdzdarboties un zīmēt, attēlojot savu ģimeni un savus priekšstatus par ES, celt ES sapņu māju, veidot karogu atveidus – zīmējumus uz sejas un iesaistīties citās aktivitātēs. Pasākuma mērķis ir piesaistīt bērnus un to vecākus, lai atraktīvā veidā runātu par ES un tās dalībvalstīm.

Par godu Eiropas dienai Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā kopā ar Eiropas Kustību Latvijā rīko svinīgu pieņemšanu, kas notiks Rīgas Latviešu biedrības namā no pulksten 14.30 līdz 15.30. Pieņemšanas laikā ārlietu ministrs Artis Pabriks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca un Eiropas Savienības Informācijas aģentūras direktore Linda Jākobsone apbalvos vidusskolēnu konkursa “Latvijas cilvēku stāsti par Eiropu” uzvarētājus.

Noslēdzot Eiropas dienas svinības, Eiropas Savienības mājā notiks diskusija par migrāciju un daudzvalodību. Par migrāciju mūsdienu pasaulē un tās sociālpolitiskajiem, ekonomiskajiem un kultūrvēsturiskajiem aspektiem spriedīs Ivars Indāns, Pēteris Bankovskis, Uldis Grava un Leons Briedis. Sarunu vadīs filozofs Igors Šuvajevs. Šī diskusija tiek rīkota Eiropas Komisijas pārstāvniecības diskusijas saruna cikla ietvaros “Sarunas par Eiropas nākotni pie kafijas”. Tā ir iespēja rakstniekiem, domātājiem un žurnālistiem tikties neformālā gaisotnē, diskutēt, bagātināt sevi un citus, veidot augsni vērtīgām idejām un paraudzīties uz ES no cita skatpunkta. Sarunās uzmanība tiek veltīta vērtībām, kas mūs vieno Eiropas Savienībā.

 

Reģionos 9.maijā

Visos Latvijas reģionos no 4. līdz 11.maijam tiek rīkoti īpaši svinību pasākumi. Pasākumus bagātinās atraktīva muzikāla programma ar mākslinieku piedalīšanos. Darbosies informācijas teltis, kurās tiks piedāvāta informācija par ES. Pasākumos būs dažādas aktivitātes jauniešiem un ģimenēm – foto siena, lielā Eiropas puzle, konkursi, Eironams. Pasākumos piedalīties ir aicināti pilsētu mēri un Eiropas Parlamenta deputāti.

Detalizētu informāciju par pasākuma Latvijas reģionos programmu un norisi var atrast Eiropas Savienības mājaslapā www.esmaja.lv.

 

Eiropas diena

Eiropas diena tiek svinēta katru gadu 9.maijā visā Eiropas Savienībā. 1950.gada 9.maijā pēc Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana aicinājuma sešas valstis – Beļģija, Francija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande un Vācija – apvienoja ogļu un tērauda ražotnes, galvenās rūpniecības nozares, kas nepieciešamas ieroču ražošanai, lai nodrošinātu mieru un uzlabotu dzīves līmeni.

1957.gada 25.martā Beļģija, Francija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande un Vācija nolēma sadarboties plašāk, Romā parakstot līgumus – Eiropas Ekonomikas kopienas līgumu un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumu.

Līgumi lika pamatus tādai ES, kādu to pazīstam šodien. Tie kļuva par atbalsta punktu turpmākajai Eiropas integrācijai un sadarbības paplašināšanai, noteica jaunu institūciju izveidošanu un kopīgas lēmumu pieņemšanas procedūras.

Vienotais tirgus, brīva personu kustība, kopīga lauksaimniecības politika ir tikai daži šīs sadarbības veiksmīgākie piemēri. Tie iedrošināja citas Eiropas valstis, arī Latviju, pievienoties Eiropas Savienībai.

Kopš 2007.gada ES ir 27 valstis. 2007.gada 25.martā apritēja 50 gadi, kopš tika parakstīti Romas līgumi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

ES50LOGO_LATV.JPG (10260 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!