• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis":. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2007., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aktualitātēm lauksaimniecībā mobilā tālruņa īsziņās

Vēl šajā numurā

25.04.2007., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Komersanta Vēstnesis”:

 

KV.JPG (61012 bytes)

* Uzņēmējdarbības vide Latvijā ir reglamentēta ar visdažādākajiem normatīvajiem aktiem, kuriem sekojot un kurus ievērojot, visam vajadzētu noritēt gludi. Bet biznesā darbojas arī savi likumi. Reālā uzņēmējdarbība ar savām problēmām nereti ir tālu priekšā likumdevējam. Taču gadās arī tā, ka risinājums ir tik ļoti noslēpies normatīvo aktu nepārtraukti mainīgajā daudzumā, ka to atrast un pareizi piemērot spēj tikai ar īpašām zināšanām apveltīti speciālisti vai tie, kuri Latvijas biznesa vidē strādā jau gadiem un ir guvuši ne par kādu naudu nenopērkamu pieredzi.

Lai savestu kopā tos, kuriem ir jautājumi, ar tiem, kuri zina atbildes, žurnāls “Komersanta Vēstnesis” sāk akciju “Uzdod jautājumu!”.

Žurnāla redakcija aicina visus, kam ir jautājumi par un ap biznesu tā saskarē ar uzņēmējdarbības vides tiesisko regulējumu, sūtīt īsus savu problēmu aprakstus žurnāla “Komersanta Vēstnesis” redakcijai.

Tiem, kas piedalās vai ir nolēmuši apmeklēt izstādi “Cēsu uzņēmējs 2007”, kas no 27.līdz 29.aprīlim notiks Cēsīs, būs iespējams uzdot savu jautājumu tieši “Komersanta Vēstneša” redakcijai, jo izstādē būs arī “Latvijas Vēstneša” stends.

 

* Gaidāmā izstāde “Cēsu uzņēmējs 2007” rosinājusi “Komersanta Vēstnesi” aplūkot Cēsu rajonu tuvplānā. Cēsu rajona padomes izpilddirektors Māris Niklass un kooperatīvās sabiedrības “Cēsu rajona patērētāju biedrība” valdes priekšsēdētājs Ādolfs Zeļonka stāsta par uzņēmējdarbības īpatnībām Cēsu rajonā, par problēmām, kuras jārisina. Andris Vasins, Cēsu Uzņēmēju padomes priekšsēdētāja vietnieks, savukārt informē par to, kā uzņēmējiem veidot sadarbības saites ar pašvaldību, cik liels spēks varētu būt uzņēmēju vienots viedoklis un vienota rīcība.

Cēsu rajonā ir vislielākais uzņēmumu skaits Vidzemes reģionā. Vieni no galvenajiem virzieniem ir pakalpojumu sniegšana un lauksaimniecība, bet strauji attīstās tūrisms, un tas nozīmē arī infrastruktūras, vides, kultūras pieminekļu sakārtošanu. Kopš 2002.gada Cēsu rajona uzņēmēju rindās iekļāvies arī pieckārtējais pasaules čempions motokrosā Artis Rasmanis. Par viņa gaitām biznesā un arī sportā lasāms žurnāla sadaļā “Biznesa kāpnes”.

 

* Pašvaldību darbiniekiem ļoti svarīga ir arī plašāka pieredze par to, kā darbojas radniecīgas iestādes citviet Eiropas Savienībā. Pāri robežām lūkoties un jaunas darba metodes apgūt palīdz Eiropas Savienības fondu atbalstītie projekti, par kuriem gādā Cēsu rajona padomes izpilddirektora palīdze starptautisko sakaru jautājumos Rita Merca. Viņa informē, ka pirmie starptautiskie kontakti aizsākti jau 1993.gadā, bet lieli starptautiski projekti tiek īstenoti kopš deviņdesmito gadu beigām. Viens no jaunākajiem un nozīmīgākajiem projektiem ir “Inovāciju aplis”, kura ietvaros pašvaldību darbinieki apgūst jaunus pārvaldes modeļus, veidojot ciešāku dialogu ar iedzīvotājiem un atraisot viņu iniciatīvu. Projekta īstenošanas gaitā paveikti vairāki konkrēti darbi, bet tā turpinājumā, iespējams, Cēsīs tiks izveidots inovācijas centrs, kurā atbalstu saņemtu jaunie uzņēmēji.

 

* Kopš laikiem, kad cilvēki vienojās galdu nosaukt par “galdu” vai debesis par “debesīm”, ir radusies problēma, kā nodēvēt lietas, kurām vēl nav nosaukuma. Tostarp arī produktus un pakalpojumus. Kā zināms, preču vai pakalpojumu zīme ar tās vizuālo izskatu un vārdisko, idejisko saturu ir viens no svarīgākajiem uzņēmēja atpazīstamības veicinātājiem. Kādēļ preču zīmi ir izdevīgi reģistrēt, kādi nosaukumi Latvijas Republikas Patentu valdē netiks reģistrēti un citas būtiskas lietas par preču zīmēm skaidro Latvijas Republikas Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte.

 

* Uzņēmējus, kuri savu biznesu sākuši deviņdesmito gadu sākumā un sekmīgi to turpina vēl šodien, ne ar ko vairs nevar pārsteigt. Turklāt viņi spēj atšķirt tās lietas, kuras iegūstamas par naudu, no tām, kuras nekad un ne par kādu naudu nav nopērkamas. To var saukt arī par pieredzi, lai gan dažbrīd tā drīzāk atgādina dramatiska kriminālromāna sižetu. Tikai atšķirībā no romāna dzīvē bezgala grūti nodalīt, kas tad ir galvenais – idejas, ko izdevies iedzīvināt un realizēt praksē, peļņa, produkts, kas guvis atzinību, vai cilvēki, kuri, neskatoties ne uz ko, uzticējušies un uzticas uzņēmējam joprojām. Viens no šādiem uzņēmējiem ir koka māju ražošanas kompānijas “Super Bebris” īpašnieks un valdes loceklis, dibinātājs un ideju ģenerators Normunds Teko. Arī par viņu lasiet šajā “Komersanta Vēstneša” numurā.

 

* Tāpat kā iepriekš, arī šajā numurā “Komersanta Vēstnesis” apkopojis Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātos tiesību aktu projektus, kas skar uzņēmējus un uzņēmējdarbību. Šoreiz par 19.aprīļa Valsts sekretāru sanāksmē izsludināto Ministru kabineta noteikumu projektu “Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā” un likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu””.

 

“Komersanta Vēstneša” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!