• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par publisku piekļuvi Eiropas Parlamenta, Padomes un Komisijas dokumentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2007., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156164

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kodolieroču izplatības ierobežošanas pasākumiem

Vēl šajā numurā

20.04.2007., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par publisku piekļuvi Eiropas Parlamenta, Padomes un Komisijas dokumentiem

 

Komisija 18.aprīlī, pieņemot Zaļo grāmatu, ir sākusi atklātu publisku apspriešanu saistībā ar regulu par publisku piekļuvi Eiropas Parlamenta, Padomes un Komisijas dokumentiem (Regula 1049/2001).

Šī apspriešana iezīmē vēl vienu soli pretim lielākai atklātībai, kas ir 2005.gada novembrī Komisijas sāktās Eiropas pārredzamības iniciatīvas mērķis.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Vallstrēma, kas atbild par iestāžu attiecībām un saziņas stratēģiju, par šo lēmumu teica: “Mēs esam apņēmušies ievērot augstus pārredzamības standartus ES lēmumu pieņemšanā. Piekļuve dokumentiem ir nozīmīgas pilsoņu tiesības. Ar šo apspriešanu sākam diskusiju par to, kā tās vislabāk īstenot.”

Zaļajā grāmatā Komisija atspoguļo pašreizējos noteikumus par publisku piekļuvi dokumentiem un ieskicē dažas sistēmas pilnveidošanas iespējas, kas nodrošinātu iedzīvotājiem labāku un vieglāku piekļuvi triju iestāžu un Kopienas aģentūru dokumentiem.

Regula (EK) Nr. 1049/2001 ir bijusi spēkā vairāk nekā piecus gadus. Trīs iestādes ir guvušas pieredzi regulas īstenošanā, un tā ir interpretēta virknē tiesas spriedumu. Tāpēc, šķiet, ir pienācis īstais laiks veikt regulas pārskatīšanu, un Eiropas Parlaments ir aicinājis Komisiju iesniegt regulas grozījumu priekšlikumus. Tomēr, pirms ierosināt spēkā esošo noteikumu grozījumus, Komisija vēlas iegūt sabiedrības viedokli. Tāpēc tā ir publicējusi Zaļo grāmatu un atklājusi īpašu tīmekļa vietni, ar kuras starpniecību iedzīvotāji, pilsoniskās sabiedrības organizācijas, uzņēmēji, valsts iestādes un visas organizācijas, kuras interesējas par Eiropas jautājumiem, var sniegt komentārus un ierosinājumus.

Zaļo grāmatu veido divas galvenās daļas. Pirmajā daļā ir ietverta regulas īstenošanas analīze un attiecīgās Eiropas tiesu judikatūras kopsavilkums. Otrajā daļā Komisija sniedz ieteikumus, kā uzlabot pašreizējo sistēmu. Galvenie apspriešanai izvirzītie jautājumi ir šādi.

Vai lielāka uzmanība jāvelta aktīvai informācijas izplatīšanas veicināšanai?

Noteikumus par publisku piekļuvi dokumentiem varētu saskaņot ar noteikumiem par piekļuvi vides informācijai; iestādēm šo noteikumu ievērošana paredzēta starptautiskā konvencijā (Orhūsas konvencija par piekļuvi informācijai, sabiedrības dalību lēmumu pieņemšanā un tiesas pieejamību vides lietās). Vai vienots noteikumu kopums par piekļuvi dokumentiem, tostarp vides informācijai, iedzīvotājiem nodrošinātu lielāku skaidrību?

Kā panākt pienācīgu līdzsvaru starp pārredzamību un personas datu aizsardzību, ekonomiskajām un komerciālajām interesēm un labas pārvaldības principu?

Ikviens tiek aicināti paust savu viedokli par katru tematu un sniegt komentārus un ierosinājumus, izmantojot anketu, kas pieejama īpašā tīmekļa vietnē http://ec.europa.eu/transparency/revision/index.htm.

Apspriešana sākta 18.aprīlī un ilgs līdz 15.jūlijam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!