• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra un ASV valsts sekretāres telefonsarunu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2007., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības aktivizēšanu starp Latviju un Panamu

Vēl šajā numurā

17.04.2007., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra un ASV valsts sekretāres telefonsarunu

Šā gada 14.aprīlī ārlietu ministrs Artis Pabriks un ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa telefoniski pārrunāja Latvijas iespējamo pievienošanos OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development).

A.Pabriks apliecināja Latvijas intereses dalībai OECD, uzsverot mūsu atbilstību organizācijas izvirzītajiem kritērijiem un gatavību sniegt ieguldījumu tās darbā, un aicināja ASV atbalstīt Latvijas kandidatūru OECD Padomē notiekošo paplašināšanās sarunu noslēguma etapā.

2006.gada 23. un 24.maijā OECD Ministru padome atbalstīja OECD pārvaldes reformu un pieņēma lēmumu izstrādāt mehānismu potenciālo dalībvalstu noteikšanai. 2006.gada 14.septembrī OECD Padomē tika sāktas sarunas, kuras plānots beigt šā gada 15. un 16.maijā, OECD Ministru padomei pieņemot lēmumu par organizācijas paplašināšanos.

Dalību OECD Latvija izvirzījusi par vienu no prioritātēm ārējās ekonomiskās politikas kontekstā. Latvijas pievienošanās OECD veicinātu uz vienlīdzības pamatiem veidotu dialogu ar tādām ekonomiski attīstītām pasaules valstīm kā ASV, Japānu, Kanādu u.c. OECD notiekošās diskusijas, zinātniskie pētījumi, ekonomisko politiku analīze, standartu un tiesību instrumentu izstrāde palīdz labāk apzināties ekonomiskās prioritātes, iespējamās problēmas un labākās metodes to risināšanai.

1996.gadā Baltijas valstis iesniedza OECD deklarāciju, kurā tika pausta vēlēšanās nākotnē iegūt OECD dalībvalsts statusu. Latvijas mērķis pievienoties OECD atkārtoti pausts 2004.gadā un nostiprināts 2004.gada 17.augustā Ministru kabineta pieņemtajās Latvijas un OECD sadarbības politikas pamatnostādnēs. Latvijas dalība OECD iekļauta 2006.gada 7.novembrī apstiprinātajā Latvijas valdības deklarācijā.

Latvija vienmēr ir uzsvērusi “līdzīgi domājošā” kritēriju, kam ir būtiska loma OECD augstās kvalitātes standartu un ietekmes saglabāšanā kā būtisku argumentu, pieņemot lēmumu par OECD potenciālajām dalībvalstīm.

Lai gan astoņu ES dalībvalstu (Bulgārija, Igaunija, Kipra, Latvija, Lietuva, Malta, Rumānija, Slovēnija), kuras nav OECD valstis, kandidatūras atzītas par atbilstošām OECD noteiktajiem kritērijiem, organizācijas, kuras sastāvā šobrīd ir 30 valstis, paplašināšanās notiks, ņemot vērā tās stratēģiskās intereses, absorbcijas kapacitāti un ģeopolitisko līdzsvaru.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!