• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizņēmējvalsts statusa anulēšanu Pasaules bankā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2007., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atļaujām lauksaimniecības tehnikas pārvietošanai pa ceļiem

Vēl šajā numurā

17.04.2007., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizņēmējvalsts statusa anulēšanu Pasaules bankā

 

13.aprīlī Vašingtonā Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Pasaules bankas (PB) pavasara sanāksmē Latvijas Republikai tika anulēts aizņēmējvalsts statuss PB grupas institūcijā Starptautiskajā rekonstrukcijas un attīstības bankā (SRAB). Finanšu ministrs, Latvijas Republikas pilnvarotais Pasaules bankā Oskars Spurdziņš un PB Eiropas un Vidusāzijas reģiona viceprezidents Šigeo Katsu (Shigeo Katsu) parakstīja dokumentu, kas apliecina Latvijas saistību izpildi ar PB un Latvijas pakāpenisko virzību uz donorvalsts statusu.

Ņemot vērā nozīmīgo progresu, ko Latvija kopš neatkarības atgūšanas sasniegusi strukturālo reformu īstenošanā, kā arī pēdējo gadu straujo ekonomisko izaugsmi, kas ir veicinājusi Latvijas iespējas globālajā kapitāla tirgū, Latvijas valdība šā gada 23.janvārī apstiprināja rīkojumu par Latvijas aizņēmējvalsts statusa anulēšanu Pasaules bankā.

“Šis fakts Latvijas un Pasaules bankas sadarbībā iezīmē jaunu posmu, kad mūsu valsts, uzņemoties izaicinājumu, uzsāk virzību uz donorvalsts statusu. Ceru, ka arī nākotnē mūsu sadarbība būs tikpat produktīva un efektīva, kāda tā bijusi visus pēdējos sešpadsmit gadus,” ceremonijā teica finanšu ministrs O.Spurdziņš.

Latvija ir PB dalībvalsts kopš 1992.gada 11.augusta. Līdz šim ar PB aizdevuma līdzekļiem Latvijā ir realizēti vairāk nekā 15 projekti, ieskaitot finansējuma piešķiršanu tādās svarīgās jomās kā izglītība, veselības aprūpe, reģionu attīstība, valsts finanšu vadība u.c. Lielākā daļa PB aizdevumu saņemti laikā no 1992. līdz 1998.gadam. Kopš 2002.gada Latvija nav slēgusi jaunus aizņēmuma līgumus ar PB. Latvija ir izmantojusi un joprojām turpina saņemt PB tehnisko palīdzību ekspertu konsultāciju formā atsevišķu prioritāro uzdevumu risināšanai (pieredzes apmaiņa un rekomendāciju izstrādāšana, valsts finanšu vadība, sociālā labklājība, izglītība, uzņēmējdarbības vide, pilsētu un lauku teritoriju attīstība u.c.).

2004.gadā aizņēmējvalsts statusu SRAB ir anulējusi Slovēnija, bet 2005.gadā to izdarījusi Čehija. 2006.gada septembrī Singapūrā gadskārtējā PB un SVF pilnvarnieku sanāksmē par aizņēmējvalsts statusa anulēšanu paziņoja arī kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!