• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Blērs aicina sociālistus atmest dogmas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1999., Nr. 374/377 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15586

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Desmit gadu pēc mūra krišanas"

Vēl šajā numurā

12.11.1999., Nr. 374/377

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Blērs aicina sociālistus atmest dogmas"

"International Herald Tribune"

— 99.11.08.

Lielbritānijas premjerministrs, Leiboristu partijas līderis svētdien aicināja pārējos sociālistus atteikties no novecojušiem dogmatiskiem uzskatiem.

Franču laikrakstā Le Journal du Dimanche Blērs sacīja: "Saskaroties ar globalizācijas radīto jauno situāciju, mēs vairs nedrīkstam būt novecojušu dogmu nelokāmi aizstāvji."

Raksts tika sagatavots pirms pasaules sociālistu un sociāldemokrātu tikšanās Parīzē jautājumā par "trešo ceļu", lai saskaņotu savus labklājības valsts ideālus ar globālā kapitālisma realitāti.

Blērs paziņoja: "Globalizācija pārveido robežas starp labējiem un kreisajiem. Kāda gan šajos jaunajos apstākļos varētu būt progresīvo kreiso misija?"

Vairākus gadus viņš bija iesaistījies pieklājīgā, tomēr aktīvā sacensībā par "vismodernākā līdera" titulu ar divu citu Eiropas valdību vadītājiem - Francijas premjerministru Lionelu Žospēnu un Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu. Visi trīs piedalīsies triju dienu Sociālistiskās Internacionāles kongresā, kurā būs delegāti no vairāk nekā 130 kreisi noskaņotām partijām.

Kongresam, kas notiks no pirmdienas līdz trešdienai, vajadzētu atklāt neskaitāmas takas uz to, ko Blērs sauc par "trešo ceļu."

Globalizācija ir vājinājusi labklājības valsti, kas ir šī gadsimta sociālistu klasiskais mērķis, un ir spiedusi centriski kreisās partijas sašķelties modernizētājos un tradicionālistos, lai meklētu citus ceļus, kā garantēt sociālo taisnīgumu.

Sociālistiskās Internacionāles vadītājs Pjērs Murojs teica: "Mēs esam pieņēmuši tirgus ekonomiku. Tomēr, lai stātos pretī šim triumfējošajam kapitālismam, mums ir jāizvēlas aktīva politika, kas uzstātos pret tirgus evolūciju."

Kopējas nostājas atrašana partijām ar tik dažādu vēsturi būs ļoti sarežģīta.

Pretrunīgā kopējā dokumentā ar Šrēderu, kas tika publicēts jūnijā, Blērs aicināja veidot tādu sabiedrību, kurā veiksmīgi biznesmeņi būtu tikpat populāri kā mākslinieki vai futbola zvaigznes.

Satraukta par pielabināšanos Francijas galvenajam sabiedrotajam, Žospēna sociālistiskā partija uz to reaģēja ar niknu valsts intervences un "kontrolēta modernisma" aizstāvību. Šrēders, ko nopietni satrauca virkne reģionālo vēlēšanu neveiksmju, kopš tā laika ir norobežojies no jūnija manifesta.

Britu un franču partijas ir iesniegušas savus uzskatus pirmdien sagatavojamajai deklarācijai, un kongress vēros, kura uzskatu puse gūs pārsvaru.

Nīderlandes un Skandināvijas delegāti gatavojas iesniegt savus priekšlikumus pārmērīgo labklājības budžetu samazināšanai un cīņai pret bezdarbu.

Sociālistiskās Internacionāles vadībā ir iekļauti Lielbritānijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Itālijas, Nīderlandes, Portugāles un Zviedrijas valdību vadītāji. Lielākā daļa viņu pirmdien gatavojas uzstāties ar īsu uzrunu.

Prezidijā atrodas arī bijušie Austrijas, Ungārijas, Izraēlas, Norvēģijas, Spānijas un Turcijas vadītāji, kuri koordinē centriski kreiso partiju darbu visā pasaulē.

Par spīti spēcīgajai Rietumeiropas tendencei Sociālistiskā Internacionāle ar savu centru Londonā pēdējos gados ir paplašinājusies arī bijušajās komunistiskajās valstīs un attīstības pasaulē.

Portugāles premjerministrs Antonio Gutjeress - "modernizētājs", kurš ieveda savu valsti eiro kopējās valūtas zonā, pārņems organizācijas vadītāja posteni no Muroja, kura vecā "kreisuma" skola vēl arvien ietekmē Francijas sociālistu partiju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!