• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas vēstnieka atvadu vizītēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2007., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministriju konsultācijām

Vēl šajā numurā

05.04.2007., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas vēstnieka atvadu vizītēm

 

Pie Valsts prezidentes 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 4.aprīlī Rīgas pilī atvadu vizītē pieņēma pirmo Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Dāvidu Apciauri. Sarunā abas puses novērtēja labās Latvijas un Gruzijas attiecības, atzīmējot ļoti labo dialogu starp abu valstu prezidentiem, vairākiem ministriem un atsevišķām nozarēm. Prezidente un vēstnieks bija vienisprātis, ka jauns un ļoti nozīmīgs solis abu valstu attiecībās ir gaidāmā Gruzijas vēstniecības atvēršana Rīgā. Atzinīgi tika vērtēta īstenotā vīzu režīma atvieglošana starp abām valstīm, jo tā sekmējusi gan tūrisma un ekonomisko kontaktu izvēršanu, gan cilvēku kontaktus.

Prezidente vēlreiz apliecināja, ka Latvija ir cieša un sirsnīga Gruzijas atbalstītāja tās reformu centienos un tuvināšanās ceļā NATO. “Gruzijai Eiropā ir daudz draugu, un Latvija ir starp uzticamākajiem un ciešākajiem,” sacīja prezidente. Latvijas prezidente mudināja Gruziju turpināt iesākto reformu ceļu, kā arī koordinēti un mērķtiecīgi pieņemt piedāvāto ārvalstu palīdzību.

Abas puses sarunā pauda gandarījumu, ka pēc Latvijas prezidentes valsts vizītes Gruzijā uzsāktie tiešie avioreisi starp Rīgu un Tbilisi notiek jau trīs reizes nedēļā, tiem ir liela noslodze un nozīme ne vien divu valstu attiecību attīstībā, bet pat reģionāla nozīme.

D.Apciauri Gruzijas vārdā pateicās V.Vīķei-Freibergai gan par Valsts prezidentes un Latvijas atbalstu Gruzijai, gan par padomu visdažādākajās jomās, gan par stingro atbalstu Gruzijas tuvināšanās NATO.

 

Pie Ministru prezidenta 

4.aprīlī Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Dāvidu Apciauri, kurš ieradās atvadu vizītē.

Ministru prezidents pateicās Gruzijas vēstniekam par viņa personīgo ieguldījumu Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību aktivizēšanā. Aigars Kalvītis atzina, ka atbalsts Gruzijai tās virzībā uz Eiropas Savienību un NATO ir viena no Latvijas prioritātēm.

Latvija ir ieinteresēta plašāk izmantot ES kaimiņu politikas instrumentu, lai palīdzētu Gruzijai īstenot ekonomiskās un politiskās reformas valstī. Valdības vadītājs uzsvēra abu valstu ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas, tūrisma attīstību, savstarpēju investīciju un tirdzniecības apjoma palielināšanu.

 

Saeimā

 

3.aprīlī Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Dāvidu Apciauri, kas bija ieradies atvadu vizītē.

Sarunas laikā I.Emsis un D.Apciauri pauda gandarījumu par abu valstu divpusējām attiecībām un atzina, ka tās attīstās dinamiski un sekmīgi.

Saeimas priekšsēdētājs izteica ciešu Latvijas atbalstu Gruzijas izvirzītajām attīstības prioritātēm – integrācijai Eiropas un transatlantiskajās struktūrās. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta dalīties savā uzkrātajā reformu pieredzē virzībā uz Eiropas Savienību un NATO. Savukārt Gruzijas vēstnieks atzinīgi novērtēja Latvijas atbalstu viņa valstij, daloties reformu pieredzē, un pauda cerību par sadarbības padziļināšanos nākotnē, īpaši parlamentārajā līmenī.

Puses kā pozitīvu impulsu ekonomisko un tūrisma sakaru veicināšanā minēja tiešo avioreisu Rīga–Tbilisi atklāšanu. Arī paredzētā Gruzijas vēstniecības atvēršana Rīgā un jauna vēstnieka izvirzīšana 2008.gadā vēl vairāk aktivizēs abu valstu divpusējās attiecības.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs pateicās vēstniekam par viņa darbu un pasniedza piemiņas medaļu.

 

3.aprīlī deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētājs Dzintars Zaķis tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Dāvidu Apciauri.

Dz.Zaķis un D.Apciauri bija vienisprātis, ka attiecības starp Latviju un Gruziju vērtējamas kā labas un intensīvas, un apliecināja parlamentāro kontaktu svarīgo lomu.

Dz.Zaķis atzina, ka Latvija ir gatava palīdzēt Gruzijai tās virzībā uz Eiropas Savienību (ES) un NATO. Viņš norādīja, lai process būtu veiksmīgs, ir jābūt skaidri formulētiem uzdevumiem un jāspēj tos atrisināt.

D.Apciauri atzina, ka iestāšanās NATO un ES Gruzijai ir vieni no primārajiem mērķiem, kas dotu iespēju turpināt ekonomiskās un sociālās reformas. Viņš atzina, ka Latvijas pieredzei virzībā uz šīm organizācijām ir liela nozīme.

Sarunas gaitā uzmanība tika pievērsta abu valstu attiecībām ar Krieviju, situācijai Dienvidosetijā un Abhāzijā.

 

Valsts prezidenta preses dienests, Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!