• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu mūsu lauksaimniekiem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1999., Nr. 372/373 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārmaiņām mežu nozares pārvaldē

Vēl šajā numurā

11.11.1999., Nr. 372/373

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turpinājums

no 1.lpp.

Par atbalstu mūsu lauksaimniekiem

Seminārā piedalīsies katras kandidātvalsts četru organizāciju vadītāji un prezidenti. Pasākums ilgs divas dienas. Tā laikā varēs iepazīties ar vietējām zemnieku saimniecībām, pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumu darbību. Būtiski, ka PHARE projekta īstenošanas laikā ir iecerēts rast iespēju Latvijas lauksaimniecības organizācijām iestāties Eiropas lauksaimnieku organizācijā COPA/COGECA. Latvijas Zemnieku federācija jau ir Eiropas zemnieku jumta organizācijas COPA dalībniece.

PHARE projektā par lauksaimnieku organizāciju stiprināšanu jau iesaistījusies Latvijas Zemnieku federācija, Zemnieku saeima, Latvijas Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija, Lauku atbalsta asociācija, kā arī Jauno zemnieku klubs. Jau visdrīzākajā laikā šīs lauksaimniecības organizācijas varēs iepazīties ar ES likumdošanu, ES un Pasaules tirdzniecības organizācijas prasībām lauksaimniecības un pārtikas jomā, vides aizsardzības normatīvajiem dokumentiem.

Zviedrijā ar šīm un līdzīgām problēmām zemniekiem bija jāsaskaras kopš brīža, kad valsts iestājās ES, pastāstīja B.Rozenkvists. Tas notika 1995. gadā, drīz vien radās doma, ka jāpalīdz arī pārējām valstīm izprast ES likumus. Tas ir svarīgi īpaši tām valstīm, kas gatavojas kļūt par ES dalībvalstīm.

Latvijas Zemniekiem federācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rozentāls uzsvēra, ka nereti informācija par ES likumdošanas aktiem ir neskaidra. Viņš minēja, ka ES atbalstu lauksaimniecībā var saņemt tie zemnieki, kam ir lauksaimnieciskā izglītība. Daļēji tas nozīmē, ja zemnieks ar lauksaimniecību nodarbojas daudzus gadus, tad viņš jau ir apguvis nepieciešamās zināšanas, ir izglītots saimnieks. Taču Latvijā līdz šim šī atziņa nav kļuvusi populāra.

Zināšanu un jaunas informācijas nozīmi pozitīvi novērtēja Latvijas Zemnieku federācijas priekšsēdētājs Staņislavs Šķesteris: "Labāk ir zināt nekā nezināt, tāpēc vien šis projekts ir nozīmīgs. Pirmie rezultāti nebūs ātri sasniedzami, taču, agri vai vēlu, tie veicinās mūsu zemnieku saimniecību augšupeju, konkurētspēju."

S.Šķesteris atzīmēja arī šīs darbības citu pozitīvo aspektu — tā veicinās daudzo zemnieku pārstāvēto organizāciju apvienošanos, jo citviet zemnieku intereses tiek pārstāvētas vienoti. Šim viedoklim piekrita arī B.Rozenkvists. Pēc viņa domām, arī Latvijā varētu darboties tikai viena vai divas zemnieku organizācijas, kas aizstāvētu lauksaimnieku intereses.

Dagnija Muceniece — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!