• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Desmit gadu pēc Berlīnes mūra (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.1999., Nr. 370/371 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs, kas esam "pieci plus trīs", mums ir tik daudz kopēja

Vēl šajā numurā

10.11.1999., Nr. 370/371

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Desmit gadu pēc Berlīnes mūra

"Latvijas Vēstneša" speciālkorespondents Jānis Ūdris — no Berlīnes

Turpinājums no 1.lpp.

Pēc tam, pievēršoties M.Gorbačovam, J.Gauks teica: "Es domās redzu, kā pāri bijušā PSRS prezidenta plecam raugās izcilais krievu demokrāts Andrejs Saharovs."

Dziļi emocionāls notikums vakardienas svinībās bija spāru svētki luterāņu baznīcas jaunceltnei Bernanera ielā. Savā laikā šeit, cieši līdzās Berlīnes mūrim, jau atradās sena kapella, kas 1985. gadā pēc VDR komunistiskā režīma lēmuma tika uzspridzināta "mūra drošības palielināšanai". Jaunā dievnama spāru svētkos runāja Berlīnes birģermeistars Ēberharts Dīpgens, uzsverot vecāko paaudžu atbildību par nācijas vēsturisko atmiņu. "Šīs baznīcas atjaunošana nav nodevas viltus nostaļģijai," uzsvēra Berlīnes galva. "Tā ir mūsu vēsaturiskas atbildības izpausme. Un jaunais Dievnams vienlaikus būs arī pagātnes noziegumu dokumentēšanas centrs."

Spāru svētku svinībās līdz ar vācu garīdzniekiem runāja arī Otrā pasaules kara laikā vācu sagrautās Koventri arhibīskaps, prezentējot angļu pilsētas dāvanu jaunajam dievnamam — skulptūru, kurā divi ļoti dažādi cilvēki apskāvušies brālīgā roku satvērienā — virs dzeloņstieplēm apjoztas Bībeles. Simboliska ir šī pieminekļa pamatne, kas izgatavota no sagrautās Koventri katedrāles pelniem un Berlīnes mūra šķembām.

Vācu presē un arī berlīniešu sarunās daudz uzmanības tiek veltīts divu notikumu sakritībai: bijušā PSRS līdera Mihaila Gorbačova apbalvošanai ar augstāko Vācijas ordeni un beidzamā VDR komunistiskā līdera Egona Krenca notiesāšanai uz sešiem gadiem cietumā. Daudzi berlīnieši sakarā ar abiem šiem notikumiem atgādina Gorbačova vārdus spriedzes pilnajā 1989. gada rudenī: "Turpiniet vien tādā pašā garā!", skaidrojot šos vārdus kā pamudinājumu turpmākām represijām pret demokrātijas cīnītājiem.

Vakardienas svinības Berlīnē noslēdzās ar plašu tautas pulcēšanos pie vēsturiskajiem Brandenburgas vārtiem, kas no 1961. līdz 1989. gadam bija mūra sašķeltās Berlīnes simbols. Simtiem tūkstošus berlīniešu šeit uzrunāja Vācijas Federatīvās Republikas kanclers Gerhards Šrēders, uzsverot Berlīnes mūra krišanas lielo nozīmi Vācijas un visas pasaules vēstures kontekstā.

"Latvijas Vēstneša" speciālkorespondents vakar piedalījās BBC rīkotā radiodiskusijā "Viena Eiropa: sapnis vai īstenība?", kas laikā, kad Berlīnē notika mūra krišanas jubilejas svinības, jau meta simbolisku politisko pārdomu un viedokļu tiltu jaunajā gadu tūkstotī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!