• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar labklājības un iekšlietu ministriem - par Alsungas traģēdijas cēloņiem un mācībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar labklājības un iekšlietu ministriem – par Alsungas traģēdijas cēloņiem un mācībām

 

Valsts prezidente: pēc tikšanās – plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem:

01.JPG (14521 bytes)
Vakar, 27.februārī, lai izvērtētu Alsungas pansionātā “Reģi” notikušās traģēdijas apstākļus, krīzes novēršanas jautājumus, kā arī sociālās aprūpes centru turpmākās ugunsdrošības jautājumus, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uz sarunu Rīgas pilī bija aicinājusi labklājības ministri Dagniju Staķi un iekšlietu ministru Ivaru Godmani. Šodien, 28.februārī, pulksten 18.00 Valsts prezidente un valdības pārstāvji paredzējuši piedalīties piemiņas svētbrīdī Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

“Es vēlētos atkārtot savu līdzjūtību visiem tiem, kuriem traģēdijā ir gājuši bojā tuvinieki, vēlos arī pateikties visiem darbiniekiem, kas strādāja glābšanas darbos, vēlētos pateikties visām tām iestādēm un viņu darbiniekiem, kas uzņēma ugunsgrēkā cietušos un kas turpina par viņiem rūpēties un gādāt.

Mēs šodien ar abiem ministriem, kuru pakļautībā ir instances, kas ir iesaistītas šai traģiskajā notikumā, pārrunājām situāciju kopumā. Ministri centās rezumēt cēloņus šim traģiskajam notikumam, bet man kā prezidentei, protams, visvairāk interesē, ko nākotnē mēs varam valstī darīt, lai šādas traģēdijas neatkārtotos.

Fakti paši par sevi liecina, ka valsts visās savās kopējās instancēs, kopā šajā gadījumā ar pašvaldībām, vienkārši nav bijusi uzdevumu augstumos. Mēs neesam bijuši spējīgi cilvēku dzīvības nosargāt. Tas ir īpaši traģisks notikums, jo uzreiz vienā reizē ir tik daudz bojāgājušo.

Raugoties tieši uz statistiku par ugunsnelaimē bojāgājušajiem, jāsaka, ka Latvija kā valsts nu jau ilgstoši, vairāku gadu garumā ierindojas skandalozi augstā līmenī. Mums vienkārši ir par daudz ugunsgrēku, un mums ir par daudz bojāgājušo. Runājot par aprūpes iestādēm, te ir arī jautājums par to, vai mums ir adekvāti nodrošināta aprūpe un uzraudzība tādiem cilvēkiem, kas paši par sevi nevar gādāt. Un mēs ar ministres kundzi par to runājām, diemžēl pašlaik tas tā nav.”

 

Atbildot uz jautājumu par ministru demisijas iespējām:  

“Redziet, tas jau būtu ļoti vienkārši, ja mēs varētu teikt: lūk, notika traģēdija, un tāpēc, ka ministrs nebija uzdevuma augstumos, atlaidīsim ministru un ņemsim citu vietā, un viss būs nokārtots. Bet, analizējot situāciju, mēs jau konstatējam, piemēram, ka viens no šīs traģēdijas, varētu teikt, iedīgļiem, ir 2003.gada rudenī saņemtie rīkojumi no toreizējā Ministru prezidenta, ka visām iestādēm par gandrīz 7% ir jāsamazina budžets. Tātad tas nozīmē, ka vairāku gadu garumā ir bijusi nepietiekama līdzekļu piešķiršana un resursu pieejamība dažādām iestādēm. Tikai pakāpeniski ir izdevies to labot, un tāpēc, raugoties arī uz šo problēmu, ir jāņem vērā vesela cēloņsakarību ķēde, kas veidojusies vairāku gadu garumā. Būtu ļoti vienkārši un apmierinoši tagad parādīt ar pirkstu uz vienu cilvēku – viņš ir vainīgs, bet būtībā nav jau tā, ka viens cilvēks par to ir atbildīgs, tur ir vesela cēloņu ķēde. Būtiskākais ir rūpēties, lai mēs tagad šķetinātu to visu atpakaļ un katrā ķēdes posmā kaut ko darītu, lai nākotnē tādas lietas vairs neatkārtotos.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!