• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Nacionālās attīstības padomes pirmo sēdi 27.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar labklājības un iekšlietu ministriem - par Alsungas traģēdijas cēloņiem un mācībām

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Nacionālās attīstības padomes pirmo sēdi 27.februārī

 

00.JPG (17030 bytes)
Vakar, 27.februārī, savā pirmajā sēdē Nacionālā attīstības padome Ministru prezidenta vadībā uzsāka diskusijas par valsts attīstības plānošanas sistēmas sakārtošanu, kuras laikā vienojās par vidēja termiņa valsts budžeta prioritātēm 2008.–2010.gadam un ekspertu foruma izveidi. Atklājot sēdi (no labās), Ministru prezidents Aigars Kalvītis un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Nacionālā attīstības padome Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vadībā 27.februārī sāka diskusijas par valsts attīstības plānošanas sistēmas sakārtošanu. Padome vienojās par vidēja termiņa valsts budžeta prioritātēm 2008.–2010.gadam un ekspertu foruma izveidi, lai nodrošinātu neatkarīgu un profesionālu vērtējumu Nacionālā attīstības plāna īstenošanā un uzraudzībā.

Kā, atklājot pirmo padomes sēdi, sacīja Ministru prezidents, Latvijā nepieciešama koordinēta valsts attīstības plānošana, lai nodrošinātu līdzsvarotu un ilgtspējīgu valsts izaugsmi. Šāds bija Ministru kabineta mērķis, izveidojot Nacionālo attīstības padomi.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs, iepazīstinot ar padomes kompetenci, informēja, ka padome uzraudzīs un vadīs attīstības plānošanas sistēmu, definēs valsts ilgtermiņa un vidēja termiņa attīstības virzienus un uzraudzīs to īstenošanas gaitu, sekmēs valsts attīstības plānošanas un budžeta plānošanas saskaņotību, uzklausīs atbildīgo institūciju un neatkarīgo ekspertu viedokļus par valsts un sabiedrības attīstību.

Lai valsts attīstības plānošanas darbs būtu efektīvs un kvalitatīvs, Nacionālā attīstības padome aicināja ministrijas izvērtēt līdz šim izveidoto citu padomju darbības jomas un lietderību. Ņemot vērā, ka patlaban kopumā ir 89 dažādas padomes, jānovērš to funkciju pārklāšanās un jāveido vienots mehānisms attīstības plānošanas procesa uzraudzībai.

Paredzēts, ka Nacionālajā attīstības padomē tiks integrētas divas Ministru prezidenta vadītas padomes – Tautsaimniecības vienotās stratēģijas un attīstības padome un Informācijas sabiedrības nacionālā padome. Izmaiņas plānotas arī Nacionālās reģionālās attīstības padomes darbā, turpmāk tā vairāk pievērsīsies specifiskiem ar reģionālo attīstību saistītiem jautājumiem, piemēram, teritorijas plānojumiem, zemes politikai, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitai.

Nacionālā attīstības padome diskutēja arī par vidēja termiņa valsts budžeta prioritārajiem attīstības virzieniem 2008.–2010.gadam, vienojoties, ka galvenais mērķis būs Latvijas Nacionālajā attīstības plānā izvirzīto mērķu sasniegšana.

Kopumā vidēja termiņa budžetam būs četri prioritārie virzieni, kuriem tiks koncentrēts valsts atbalsts. 2008.–2010.gadā atbilstoši Nacionālā attīstības plāna stratēģijai prioritātes būs zināšanu sabiedrības veidošana, sabalansēta un līdzsvarota ekonomikas attīstība, indivīda veselības un sociālo vajadzību nodrošināšana, kā arī līdzsvarota reģionu izaugsme un laba pārvaldība. Galīgo lēmumu par vidēja termiņa valsts budžeta prioritātēm pieņems valdība.

02.JPG (15138 bytes)

03.JPG (13515 bytes)
Vakar, 27.februārī, sākoties pirmajai Nacionālās attīstības padomes sēdei: Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane (augšējā attēlā no kreisās), īpašu uzdevumu ministre e-pārvaldes lietās Ina Gudele un īpašu uzdevumu ministrs ES līdzekļu apguves lietās Normunds Broks; Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis (apakšējā attēlā no kreisās), ekonomists Uldis Osis, Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Andris Bērziņš un Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Nacionālā attīstības plānā izvirzīto mērķu sasniegšanai svarīgs būs arī neatkarīgs un profesionāls ekspertu vērtējums par jau padarīto un priekšlikumi turpmākajām aktivitātēm. Lai veicinātu diskusijas par valsts attīstības prioritātēm un sabiedrības līdzdalību, Nacionālā attīstības padome vienojās par Ekspertu foruma izveidi.

Atbilstoši Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas priekšlikumiem būs sešas ekspertu darba grupas, kas noteiktas, balstoties uz Nacionālā attīstības plāna stratēģiju. Darba grupu “Izglītots un radošs cilvēks” vadīs Dr.oec.prof. Tatjana Volkova, darba grupu “Uzņēmumu tehnoloģiskā izcilība un elastība” – Dr.fiz. Māris Ēlerts, darba grupu “Zinātnes un pētniecības attīstība” – prof. Edvīns Karnītis, darba grupu “Valsts un sabiedrības attīstība” – prof. Žaneta Ozoliņa, darba grupu “Sakārtota uzņēmējdarbības un dzīves telpa” – prof. Uldis Osis, bet darba grupu “Cilvēka labklājības kāpums” – Inga Goldberga.

Nacionālā attīstības padome ir galvenā Nacionālā attīstības plāna īstenošanas un uzraudzības institūcija.

Savukārt Ekspertu foruma uzdevums būs analizēt attīstības procesus konkrētajā prioritātē vai sektorā, vienlaikus skaidrojot sabiedrībai Nacionālā attīstības plāna mērķus un popularizējot labās prakses paraugus.

Nākamā Nacionālās attīstības padomes sēde tiek plānota 10.maijā, kad norisināsies otrā reģionālajai attīstībai veltītā izstāde.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!