• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas darba tirgus atvērtību Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2007., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildu finansējumu Eiropas Sociālā fonda projektiem

Vēl šajā numurā

15.02.2007., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas darba tirgus atvērtību Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem

 

Sākot ar šā gada janvāri, Latvijas darba tirgus ir atvērts arī Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem. Tā 14.februārī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē sociālos partnerus informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji.

Speciālisti norāda, ka pagājušā gada nogalē, izskatot ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par nepieciešamajām izmaiņām nacionālajos tiesību aktos saistībā ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos ES, valdība lēma neierobežot šo valstu pilsoņiem piekļuvi mūsu darba tirgum.

Vienlaikus LM uzsvēra, ka brīva personu kustība ir viena no ES pamatbrīvībām. Tādējādi, nepiemērojot pārejas periodus brīvai darbaspēka kustībai, tiek nodrošinātas vienādas iespējas gan līdzšinējo, gan arī jauno ES dalībvalstu iedzīvotājiem Eiropas darba tirgū, kā arī veicināta visas Eiropas labklājība un Lisabonas mērķu sasniegšana.

Bulgārijā un Rumānijā dzīvo apmēram 30 miljoni iedzīvotāju, no tiem darbspējīgā vecumā ir apmēram 20 miljoni. Analizējot līdzšinējās Bulgārijas un Rumānijas iedzīvotāju migrācijas tendences, speciālisti secina, ka šo valstu pilsoņi biežāk dodas strādāt uz Centrāleiropu, tādējādi tuvākajā laikā nav sagaidāms augsts darbaspēka mobilitātes līmenis no iepriekšminētajām valstīm. Turklāt rumāņiem un bulgāriem mūsu zeme varētu nebūt pārāk pievilcīga gan salīdzinoši zemā atalgojuma, gan valodas un kultūras atšķirību dēļ.

Bulgārijā veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka strādāt kādā no ES dalībvalstīm vēlas aptuveni 34 tūkstoši iedzīvotāju. Lielākoties tie ir jaunieši vecumā līdz 30 gadiem. Galvenās valstis, uz kurām vēlas doties Bulgārijas iedzīvotāji, ir Spānija, Vācija, Itālija, Lielbritānija, ASV, Grieķija un Kanāda.

Pēc statistikas datiem, Latvijā laikā no 2004.gada 1.maija līdz 2006.gada 1.maijam Rumānijas pilsoņiem ir izsniegtas 19, bet Bulgārijas pilsoņiem 8 darba atļaujas.

Pērn janvārī Saeima ratificēja 2005.gadā parakstīto Līgumu par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos ES. Tajā ietverti pārejas perioda noteikumi brīvai darbaspēka kustībai, kas paredz pārejas laika ierobežojumus attiecībā uz Bulgārijas un Rumānijas pilsoņu pieeju pašreizējo ES dalībvalstu, t.sk. Latvijas, darba tirgiem.

Darbaspēka kustības brīvība garantē ES dalībvalstu pilsoņiem tiesības ierasties kādā citā no ES dalībvalstīm, apmesties tur uz dzīvi, pieteikties darbā un strādāt saskaņā ar tādiem pašiem noteikumiem, kādi tiek piemēroti attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!