• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par līdzsvarotu izaugsmi Latvijas reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2007., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 6.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

08.02.2007., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par līdzsvarotu izaugsmi Latvijas reģionos

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) papildus plānoto Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu 289 miljonu eiro (203,11 miljonu latu) apmērā vēlas koncentrēt tajās pilsētās, kurām ir nepieciešamais izaugsmes potenciāls līdzsvarotas reģionālās attīstības veicināšanai Latvijā.

Par pilsētvides prioritātei pieejamā ES atbalsta efektīvu izmantošanu 6.februārī, iepazīstoties ar Vidzemes plānošanas reģiona attīstības perspektīvām, diskusiju uzsāka valdība, kas bija pulcējusies uz pirmo izbraukuma sēdi Valmierā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs uzsver, ka, izstrādājot priekšlikumus ES fondu līdzekļu sadalei, jāizvērtē, vai Latvija ir ieinteresēta attīstības koncentrācijai tikai galvaspilsētā Rīgā, vai arī ārpus tās.

A.Štokenbergs uzskata, ka, plānojot ES un arī valsts atbalstu, būtu jāveicina visas valsts vienmērīgu izaugsmi, tāpēc RAPLM ir gatava Eiropas Komisijā (EK) aizstāvēt savu pozīciju par pilsētvides prioritātei pieejamo līdzekļu koncentrēšanu reģionālajos attīstības centros.

 

“Ieguldīt tikai Rīgā un dažās citās lielajās pilsētās nozīmētu iet vieglāko ceļu. Mēs esam ieinteresēti atbalstīt tieši reģionālās pilsētas, jo no to izaugsmes nākotnē ir atkarīga visas valsts līdzsvarota attīstība,” sacīja ministrs.

RAPLM priekšlikumiem par ES fondu novirzīšanu reģionu attīstības veicināšanai atbalstu pauda Ministru prezidents Aigars Kalvītis. Plānots, ka tuvāko nedēļu laikā valdībai būs jāizšķiras par papildus pieejamo 529 miljonu eiro (370 miljonu latu) ES fondu līdzekļu sadali, tai skaitā arī par pilsētvides prioritātes finansējumu.

RAPLM savus priekšlikumus struktūrfondu līdzekļu sadalei balsta uz iepriekš veiktu izvērtējumu par citu ES fondu aktivitāšu ietvaros plānotā finansējuma teritoriālo sadalījumu. RAPLM secinājusi, ka nākamajos septiņos gados būtiska daļa no pieejamā ES atbalsta tiks ieguldīts tieši lielajās pilsētās, nevis rajonu centru pilsētās, novadu un vietējo attīstības centru pašvaldībās, tādējādi neveicinot policentrisku valsts attīstību.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums pilsētvides attīstībai ļaus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem īstenot tiem prioritārus infrastruktūras projektus, piemēram, sakārtojot sabiedriskā transporta sistēmu, veicinot uzņēmējdarbības aktivitātes u.c. Vienlaikus ES fondu līdzekļi pilsētvides prioritātē tiek plānoti kā papildinošs atbalsts citu struktūrfondu aktivitāšu ietvaros paredzētajam finansējumam.

Vairāki sadarbības partneri ir oficiāli pauduši atbalstu RAPLM piedāvātajai pieejai pilsētvides prioritātes sagatavošanā, t.sk. Latvijas Pilsētu savienība, plānošanas reģionu attīstības padomes, kā arī vairākas vietējās pašvaldības.

Detalizēti RAPLM priekšlikumi Eiropas Savienības finansējuma novirzīšanai nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros tiks sagatavoti šīs nedēļas laikā. Piektdien, 9.februārī, RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma ar Latvijas pozīciju iepazīstinās EK Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta pārstāvjus. Jau iepriekš ģenerāldirektorāta vadītājs Dirks Āners pauda EK gatavību atbalstīt Latvijas centienus policentriskas valsts attīstības sekmēšanai.

Neatkarīgi no diskusijas par atbalsta plānošanu pilsētu attīstībai, turpinās ES fondu plānošanas dokumentu izstrāde un pilnveidošana. Atbilstoši EK komentāriem par Latvijas izstrādātajiem ES fondu plānošanas dokumentiem – Valsts stratēģisko ietvardokumentu un darbības programmām – Finanšu ministrijai kā ES fondu vadošajai iestādei jāorganizē un jāveic šo dokumentu tālākā pilnveidošana.

Vienlaikus sākusies struktūrfondu darbības programmu papildinājumu sabiedriskā apspriešana, kas ilgs līdz šā gada 5.martam. Šajā laikā RAPLM ir gatava panākt vienošanos ar EK par pilsētu attīstības prioritāti, iesniedzot vadošai iestādei nepieciešamos dokumentus. Līdz ar to kopējais ES struktūrfondu apguves plānošanas process netiks kavēts.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!