• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas komisijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.1999., Nr. 362/363 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šis ir izaicinājuma laiks gan Latvijai, gan Čehijai

Vēl šajā numurā

03.11.1999., Nr. 362/363

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas komisijās

Čehijas izglītības, jaunatnes un fiziskās audzināšanas ministrs

Pirmdien, 1.novembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāvji tikās ar Čehijas Republikas izglītības, jaunatnes un fiziskās audzināšanas ministru Eduardu Zemanu.

Viesis interesējās par nacionālo minoritāšu izglītības iespējām, par vispārējās un vidējās profesionālās izglītības attīstību un Valsts valodas likuma pieņemšanas nepieciešamību Latvijā. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis informēja par nacionālo minoritāšu skolu darbu un problēmām vidējās profesionālās izglītības jomā, kas saistītas ar rūpnieciskās ražošanas sašaurināšanos. Izskaidrojot Valsts valodas likumā ietvertās normas, Dz.Ābiķis uzsvēra, ka likums sekmēs sabiedrības integrāciju uz valodas pamata.

Sarunas dalībnieki pārrunāja arī tālākizglītības iespējas augstskolās un konstatēja, ka abās valstīs vērojama studētgribētāju skaita krasa palielināšanās.

Čehijas lauksaimniecības ministrs

Pirmdien, 1.novembrī, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pārstāvji tikās ar Čehijas Republikas lauksaimniecības ministru Janu Fenclu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja Čehijas un Latvijas ceļu uz kopējo mērķi — virzību uz Eiropas Savienību, īpaši akcentējot ar lauksaimniecības attīstības un subsidēšanas problēmām saistītos jautājumus.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns atzina, ka pēdējos gados, neraugoties uz Latvijas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā, valstī pieaudzis eiroskeptiķu skaits, un vēlējās dzirdēt viesa domas šajā jautājumā. J.Fencls uzsvēra dialoga nozīmi abu valstu savstarpējo attiecību aktivizēšanā un faktu, ka Čehija ir soli tuvāk Eiropas Savienībai, veicot likumdošanas saskaņošanas procedūru. Viņš minēja Viduseiropas valstu ieinteresētību ekonomiskās sadarbības veidošanā ar Baltijas valstīm.

Sarunas dalībnieki runāja par Eiropas Savienības lauksaimniecības politiku, kam veltīta puse ES likumdošanas paketes un kas savā būtībā ir ļoti sarežģīta. Salīdzinot lauksaimniecībai sniegto subsīdiju apjomu, viesis konstatēja, ka Latvijā tiek sniegts lielāks atbalsts — 3% no valsts pamatbudžeta izdevumiem, savukārt Čehijā — 2,2 procenti.

Tikšanās noslēgumā abas puses bija vienisprātis, ka Čehijas un Latvijas sadarbība ekonomikas jomā, tai skaitā lauksaimniecībā, turpināsies un svarīgs solis varētu būt jau šajās dienās paredzētā līguma parakstīšana.

Čehijas rūpniecības un tirdzniecības ministra vietnieks

Pirmdien, 1.novembrī, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pārstāvji tikās arī ar Čehijas Republikas rūpniecības un tirdzniecības ministra vietnieku Robertu Sikuru.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja Čehijas un Latvijas divpusējās attiecības, kas pēdējos gados strauji attīstījušās un pilnveidojušās. Galvenā uzmanība tika veltīta enerģētikas jautājumiem, uzņēmējdarbībai un tirdzniecībai. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns uzsvēra abu valstu un parlamentu sadarbības un divpusējo konsultāciju lielo nozīmi. R.Sikura raksturoja dažādās sadarbības formas, minot trīsdesmit sešus kopuzņēmumus, kas liecina par labiem tās rezultātiem. Uz jautājumu, kā vērtējama kopuzņēmuma veidošanās Čehijā, viesis atbildēja, ka valdība necenšas kritizēt privātos uzņēmumus, jo svarīga ir to sekmīga darbība.

Tikšanās laikā runāts arī par starpvalstu līgumu nozīmi un likumdošanas pilnveidošanu ekonomikā.

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!