• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību lauksaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.1999., Nr. 362/363 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas komisijās

Vēl šajā numurā

03.11.1999., Nr. 362/363

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību lauksaimniecībā

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

C1.JPG (16613 BYTES)
Vakar, 2.novembrī, tikās Latvijas zemkopības ministrs Aigars Kalvītis un Čehijas zemkopības ministrs Jans Fencls

Vakar, 2. novembrī, zemkopības ministrs Aigars Kalvītis tikās ar Čehijas lauksaimniecības ministru Janu Fenclu un pārrunāja vairākus jautājumus, kuri aktuāli abu valstu lauksaimniekiem. Īpaša vērība tika veltīta tematam par Eiropas Savienību (ES). Pēc sarunas ar kolēģi A.Kalvītis atzīmēja, ka Latvijai un Čehijai ir kopīgi mērķi attiecībā uz Eiropas Savienību, abas ir kandidātvalstis, kas rūpīgi gatavojas sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā. Lauksaimniecības ministri sprieda par ES kopējo lauksaimniecības politiku. Gan Latvijas, gan Čehijas pozīcijas šajā jomā ir līdzīgas ES noteiktajiem kritērijiem.

A.Kalvītis un J.Fencls bija vienisprātis, ka jāpieņem tie pamatnosacījumi, kurus ES izvirzījusi savā kopējā lauksaimniecības politikā, jo pretējā gadījumā ir tikai viena iespēja — nekļūt par ES dalībvalsti. Tas, protams, nebūtu izdevīgi ne čehiem, ne latviešiem. Čehu zemnieki jau vairākkārt ir saņēmuši ES palīdzību, lai paaugstinātu savu konkurētspēju.

Novembra beigās Sietlā notiks Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) nākamā posma sarunas, kurās lauksaimniecība būs viens no prioritārajiem tematiem. PTO sarunas galvenokārt skars tirdzniecības tālāku liberalizāciju. Lai gan ES dalībvalstu lauksaimniecības ministri kopumā jau vienojušies par nostādnēm un kopēju viedokli, ar kādu ES piedalīsies PTO sarunās, tomēr zināma loma paredzēta arī ES kandidātvalstu nostājai vienotas pozīcijas veidošanā. Lai to saskaņotu, nākamnedēļ Bratislavā kandidātvalstu lauksaimniecības ministri tiksies ar ES lauksaimniecības komisāru Francu Fišleru. A.Kalvītis piebilda, ka uzaicinājums piedalīties šajās sarunās bijis negaidīts, tāpēc abi ministri vakardienas tikšanās laikā sprieduši par gaidāmo vizīti 12. novembrī pie ES augsta ranga amatpersonām.

Runājot par 1997. gadā noslēgto brīvās tirdzniecības līgumu starp Latviju un Čehiju, A.Kalvītis un J.Fencls vienojušies par aktīvāku ekonomisko sadarbību. Īpaši nozīmīgi tas ir Latvijai, jo līdz šim tirdzniecības bilance ar Čehiju mūsu valstij bijusi negatīva. Latvijas zemniekus interesē arī čehu lauksaimniecības tehnika, kas ir ievērojami lētāka par Rietumeiropas valstu ražojumiem.

Jāatzīmē, ka čehu lauksaimniecības vadītājs ļoti labi izprot mūsu neapskaužamo situāciju iekšējā tirgus aizsardzībā. Čehija un Ungārija bija tās valstis, kuras pirmās saskārās ar šo problēmu un kurām konsultācijās ar ES izdevies panākt eksporta apjoma samazināšanu uz Austrumeiropu. J.Fencls atzīmēja, ka Čehijas un Latvijas lauksaimniekus vieno Eiropas parauga lauksaimniecība.

— Mēs gaidām, lai Eiropas valstu zemnieki ražotu kvalitatīvu un veselīgu pārtiku, — teica J.Fencls. — Lai Eiropas zemnieks pievēršas tam, ko dēvējam par lauksaimniecības neražojošām funkcijām. Tādas, piemēram, ir ainavas saglabāšana lauku apvidū, jaunu darba vietu radīšana un iepriekšējo saglabāšana lauku iedzīvotājiem. Jūsu zeme un mana zeme ir skaista tieši tāpēc, ka mūsu zemnieki ir pratuši saglabāt šo lauku ainavas pirmatnīgumu.

Pirmdien Latvijas un Čehijas valdības pārstāvji noslēdza līgumu par sadarbību lauksaimniecībā un sadarbību augu aizsardzībā. Dokuments būs spēkā turpmākos piecus gadus, pēc tam tas tiks automātiski pagarināts vēl uz pieciem gadiem, ja vien kāda no valstīm to nedenonsēs sešus mēnešus pirms termiņa izbeigšanās. Saskaņā ar vienošanos partneri veicinās savstarpēji izdevīgu lauksaimniecības un pārtikas produkcijas apmaiņu, rentablu lauku saimniecību izveidošanu un vadīšanu, lauksaimniecības zemju meliorāciju un meliorācijas sistēmu ekspluatāciju intensīvas lauksaimnieciskās ražošanas nodrošināšanu, lauksaimniecības tehnikas izmantošanu, dažādu pētniecības institūtu, lauksaimniecības izglītības un konsultāciju darba pilnveidošanu. Abas valstis informēs viena otru par noteiktajām veterinārajām, higiēnas un fitosanitārajām prasībam, centīsies atvieglot savstarpējo augu un augkopības produkcijas tirdzniecību, kā arī uzlabot Čehijas un Latvijas teritoriju aizsardzību pret kaitīgo karantīnas organismu ieviešanos un to radīto zaudējumu ierobežošanu.

Vizītes noslēgumā Čehijas lauksaimniecības ministrs iepazinās ar Krimuldas pagasta zemnieku saimniecību "Kalndunduri", kas specializējusies piena lopkopībā. Saimniecības īpašnieks Viesturs Liepiņš ir viens no šā gada konkursa "Sējējs" laureātiem.

Dagnija Muceniece  — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!