• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 18.janvāra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2007., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas lēmumu samazināt emisijas kvotas

Vēl šajā numurā

25.01.2007., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 18.janvāra sanāksmē

 

ZM: Par Ģenētiski modificēto organismu aprites likumprojektu

Zemkopības ministrija ir izstrādājusi likumprojektu “Ģenētiski modificēto organismu aprites likums”, ko 18.janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) drošu izmantošanu un izplatīšanu, novēršot negatīvo ietekmi uz cilvēku, dzīvnieku veselību un vidi, saglabājot bioloģisko daudzveidību un veicinot ilgtspējīgas lauksaimniecības un biotehnoloģijas attīstību.

Dokuments nosaka riska principus ģenētiski modificēto organismu novērtēšanai, ilgtspējīgas attīstības, piesardzības, sabiedrības informēšanas un līdzdalības, kā arī uzraudzības un kontroles pasākumu nodrošināšanai. Ir arī jāizdod Ministru kabineta noteikumi, lai reglamentētu darbības ar ĢMO.

Savukārt Zemkopības ministrijai jāizstrādā un jākoordinē nacionālās bioloģiskā drošuma sistēmas attīstības stratēģijas īstenošana. Likumprojektā noteiktas personas tiesības un pienākumi, uzsākot un veicot darbības ar ģenētiski modificētiem organismiem, kā arī kompetento institūciju atbildības jomas.

Normatīvais akts paredz, ka jāizveido zinātniskā ekspertu komiteja, kas nodrošinās atbilstošu zinātniski pamatotu atzinumu sagatavošanu par ĢMO ierobežoto izmantošanu, izplatīšanu vidē un tirgū, kā arī ļaus rūpīgi apsvērt citās valstīs veiktās vides riska analīzes atbilstību Latvijas dabas apstākļiem.

Pieņemot lēmumu par atsevišķu ĢMO izmantošanas darbību, ir jāņem vērā sociāli ekonomiskie un ētiskie aspekti. Līdz ar to likums paredz padomes izveidi, kas pildīs koordinējošo lomu šajā procesā. Ģenētiski modificēto organismu padome veicinās sadarbību starp institūcijām, kas kontrolē un uzrauga ĢMO apriti, kā arī zinātniskajām institūcijām, kas veic pētījumus šajā jomā.

Likumprojekts stāsies spēkā pēc tā akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!