• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, aicinot Latvijā veidot spēcīgus novadus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2007., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, apmeklējot Alūksnes rajonu un spriežot par novadu veidošanu

Vēl šajā numurā

24.01.2007., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, aicinot Latvijā veidot spēcīgus novadus

 

02.JPG (9864 bytes)
Vakar, 23.janvārī, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (centrā), ministrijas parlamentārais sekretārs Guntis Gūtmanis un Latvijas Pilsētu savienības valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga piedalījās savienības kopsapulcē, kurā ministrs aicināja pašvaldības gatavot priekšlikumus par spēcīgu novadu veidošanu un solīja ministrijas atbalstu novadiem ar attīstības potenciālu
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs aicina pašvaldības, izvērtējot attīstības iespējas nākotnē, gatavot priekšlikumus par spēcīgu novadu veidošanu. Tos novadus, kuriem būs attīstības potenciāls, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir gatava atbalstīt, plānojot gan valsts investīcijas, gan Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

A.Štokenbergs 23.janvārī Latvijas Pilsētu savienības kopsapulcē atzina, ka saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem pašvaldības lēmumus par apvienošanos un novadu veidošanu var pieņemt pēc brīvprātības principa. Tomēr pašvaldībām būtu jāizvērtē potenciālā novada attīstības perspektīvas, jo pašvaldībām jāspēj sniegt iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus, vienlaikus arī plānojot teritorijas tālāko ekonomisko attīstību.

Latvijas Pilsētu savienības pārstāvji pauda atbalstu RAPLM vēlmei veicināt lielāku novadu veidošanu, jo tas sekmēs attīstību reģionos. Patlaban nereti lēmumu par novadu veidošanu pieņem atsevišķi pagasti, nomainot vienīgi nosaukumu. No kopumā 35 novadiem neapvienojoties izveidoti 13.

RAPLM pašvaldību apvienošanos un spēcīgu novadu izveidi veicinās, plānojot investīcijas. Gatavojot priekšlikumus par investīcijām reģionos, ministrija aicinās īpaši atbalstīt tādu novadu veidošanu, kuros ir vismaz viens izteikts attīstības centrs. Tas veicinātu arī apkārtējo teritoriju izaugsmi un tajā iedzīvotāji varētu saņemt daudzveidīgus un kvalitatīvus valsts un pašvaldības pakalpojumus.

RAPLM uzskata, ka novadam ir jāaptver ar darba vietām un infrastruktūru saistītas pilsētu un lauku teritorijas, kas sniegs iespēju plānot efektīvu novada teritorijas attīstību.

Šā gada valsts budžetā novadu pašvaldībām infrastruktūras attīstībai ir paredzēti 10 miljoni latu, par kuru sadali lems Ministru kabinets. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija gatavo priekšlikumus arī valsts investīciju programmas līdzekļu sadalei. Valdībai būs jāizšķiras par 20,8 miljonu latu izlietošanu pašvaldību projektiem.

Arī plānojot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu pilsētvides attīstībai, RAPLM aicina atbalstu novirzīt pilsētu un lauku partnerības sekmēšanai, veicinot spēcīgu novadu veidošanos. Uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu 289 miljonu eiro (203,11 miljonu latu) apmērā transporta un uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai, kā arī pilsētvides attīstībai varētu pretendēt gan lielās pilsētas, gan citas pilsētas – potenciālie novadu attīstības centri.

Patlaban citās ES struktūrfondu aktivitātēs netiek paredzēts atbalsts tieši potenciālo novadu centriem. Kā šodien norādīja A.Štokenbergs, pilsētām, kas kļūs par novadu attīstības centriem, pieejamais ES fondu finansējums varētu būt nozīmīgs stimuls tālākai attīstībai.

RAPLM priekšlikumi ES fondu sadalei atbilst Eiropas Komisijas rekomendācijām par policentrisku valsts attīstību, pilsētu un lauku partnerību. Eiropas Komisija arī norādījusi uz nepieciešamību atbalstu pilsētu izaugsmei saistīt ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu, optimizējot vietējo pašvaldību skaitu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs Latvijas Pilsētu savienības kopsapulcē sacīja, ka RAPLM priekšlikums atbalstīt ne tikai lielās pilsētas, bet arī novadu attīstības centrus ir visloģiskākais, lai nodrošinātu līdzsvarotu visas valsts attīstību. Ministrs ir gatavs šo priekšlikumu aizstāvēt gan Ministru kabinetā, gan Eiropas Komisijā, kurai jādod akcepts Latvijas plāniem ES fondu apguvē.

Latvijas Pilsētu savienības pārstāvji pauda atbalstu RAPLM priekšlikumiem ar ES fondu finansējumu veicināt policentrisku valsts attīstību. Jau iepriekš ministrijai atbalstu izteikušas plānošanas reģionu attīstības padomes. Pašvaldībām papildu finansējums tiek plānots arī no Eiropas Sociālā fonda. 16,26 miljonus eiro (11,43 miljonus latu) RAPLM ierosina novirzīt plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību kapacitātes stiprināšanai, lai pašvaldības varētu sekmīgi plānot attīstību un efektīvi apgūt septiņos gados pieejamo Eiropas Savienības finansējumu.

RAPLM ir ieinteresēta nodrošināt saskaņotu un prognozējamu valsts investīciju politikas realizāciju, tāpēc tiek veikta visu nozaru ministriju plānoto investīciju analīze teritoriālā griezumā. Kā uzsvēra A.Štokenbergs, šis izvērtējums kalpos par pamatu valsts investīciju mērķtiecīgai un koordinētai plānošanai četru gadu periodā, tādā veidā nodrošinot ciešāku sasaisti ar vidēja termiņa budžetu un pašvaldību attīstības plānošanas dokumentos noteiktajām attīstības prioritātēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!