• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 9.janvāra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2007., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 11.janvāra sanāksmē

Vēl šajā numurā

16.01.2007., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 9.janvāra sēdē

 

FM: Par Latvijas Konverģences programmu 2006.–2009.gadam

Ministru kabinets ir apstiprinājis Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto Latvijas Konverģences programmu 2006.–2009.gadam, kas jāiesniedz Eiropas Komisijā. Programmā paredzēts bezdeficīta budžetu mūsu valstī pakāpeniski sasniegt 2010.gadā.

Visas ES dalībvalstis katru gadu gatavo Stabilitātes (eirozonas valstis) vai Konverģences (pārējās valstis) programmas, kurās tiek sniegta informācija par dalībvalsts vidēja termiņa fiskālo, ekonomisko un monetāro politiku.

Latvijas Konverģences programma skaidri atspoguļo Latvijas valdības mērķi nodrošināt fiskālās politikas atbilstību Stabilitātes un izaugsmes pakta garam un kļūt par pilntiesīgu Ekonomiskās un monetārās savienības dalībvalsti. Valdības ekonomiskās stratēģijas mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju labklājības līmeņa pieaugumu, pārskatāmā periodā panākot konverģenci ar ES vidējo līmeni. Lai to panāktu, Latvijai jāsaglabā augsta un ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme. Galvenie makroekonomiskās politikas pamatvirzieni šo mērķu sasniegšanai ir:

• makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšana;

• zināšanu un inovāciju stimulēšana;

• investīcijām un darbam labvēlīgas un piesaistošas vides veidošana;

• nodarbinātības veicināšana;

• izglītības un prasmju uzlabošana.

Būtisks instruments ekonomikas attīstības veicināšanai ir stabilas fiskālās politikas realizēšana. Valdības uzdevums fiskālās politikas ietvaros ir veidot maksimāli sabalansētu un tautsaimniecības attīstībai labvēlīgu valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu līmeni un struktūru. Konverģences programmā, vadoties pēc Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību un Makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas pamatnostādnēm 2007–2011, tiek definēti šādi svarīgākie fiskālās politikas uzdevumi:

• īstenot fiskālo politiku, kas vērsta uz stabilu makroekonomisko izaugsmi; nodrošināt konsekventu virzību uz sabalansēta valsts budžeta izveidošanu vidējā termiņā, saglabājot zemu valsts parāda līmeni un samazinot inflāciju;

• sākot ar 2008.gadu, ieviest vidēja termiņa valsts budžeta plānošanu, nodrošinot finansējuma sasaisti ar ministriju un reģionu stratēģiskajiem plāniem un budžeta izlietojuma plānojumu teritoriālā griezumā, tādējādi panākot valsts finanšu līdzekļu racionālu un efektīvu izmantošanu;

• nodrošināt valsts finanšu ilgtermiņa ilgtspēju.

Konverģences programmā sniegta pašreizējās ekonomiskās situācijas analīze (makroekonomiskais scenārijs, reālais sektors, inflācija, monetārā un valūtas kursa politika, ārējais sektors, strukturālo reformu ietekme uz tautsaimniecību). Tāpat analizēta vispārējās valdības budžeta bilance un parāds (fiskālā politika un vispārējās valdības budžeta bilance, vidēja termiņa mērķis un strukturālo reformu ietekme uz budžeta pozīciju, strukturālā bilance, valsts parāds). Programmā iekļauta arī jutīguma analīze salīdzinājumā ar iepriekšējo, 2005.gada novembra Latvijas konverģences programmu. Tāpat aprakstīta valsts finanšu kvalitāte (vispārējās valdības budžeta ieņēmumi un izdevumi), valsts finanšu ilgtspēja un valsts finanšu institucionālās iezīmes (vidēja termiņa budžeta plānošana).

Programmā norādīts, ka valdības realizētā fiskālā politika ir vērsta uz stabilu makroekonomisko izaugsmi, nodrošinot pakāpenisku fiskālās situācijas uzlabošanos. Valsts fiskālās politikas būtisks uzdevums ir sabalansēta budžeta izveide. Tiek prognozēts, ka vidējā termiņā pakāpeniski samazināsies vispārējās valdības budžeta deficīts. Minētā mērķa sekmīgai īstenošanai ministrijās tiek ieviesta stratēģiskā plānošana, kas nodrošinās, ka budžets tiek orientēts uz mērķu un rezultātu finansēšanu.

Valdības uzdevums fiskālās politikas ietvaros ir veidot maksimāli sabalansētu un tautsaimniecības attīstībai labvēlīgu valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu līmeni un to struktūru.

2007.gada vispārējās valdības deficīts tiek prognozēts 1,3% no IKP apmērā. Vidējā termiņā tiek prognozēts pakāpenisks vispārējās valdības budžeta deficīta samazinājums līdz 0,4% no IKP 2009.gadā. Turpinot pakāpenisku budžeta deficīta samazināšanu, tiek prognozēts, ka Latvija sabalansētu budžetu sasniegs 2010.gadā.

Konverģences programmā iekļautas makroekonomisko rādītāju prognozes 2007.–2009.gadam – IKP, cenu izmaiņas, darba tirgus attīstība, sektoru bilances, vispārējās valdības budžeta attīstība, vispārējās valdības parāda attīstība, cikliskā attīstība, valsts finanšu ilgtspēja un ārējās vides pamatpieņēmumi.

Konverģences programma pilnībā pieejama FM mājaslapā internetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!