• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 11.janvāra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2007., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.01.2007., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 11.janvāra sanāksmē

 

AM: Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu

Ceturtdien, 11.janvārī, Ministru kabineta Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Aizsardzības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”.

Grozījumi nosaka iespēju atsavināt par pazeminātu cenu vai nodot bezatlīdzības lietošanā valsts un pašvaldības mantu sabiedriskā labuma organizācijām, kā arī gadījumā, ja valsts un pašvaldību manta ir vajadzīga valsts un pašvaldības pārvaldes uzdevumu veikšanai.

Šobrīd saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” 5.panta pirmo daļu pašvaldībām, valsts un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem un statūtsabiedrībām, kā arī uzņēmējsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50 procentus, aizliegts valsts vai pašvaldību mantu nodot citām personām bezatlīdzības lietošanā.

Biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, nav pelņas gūšanas rakstura, līdz ar to tās nav spējīgas konkurēt ar citiem iespējamiem pretendentiem uz valsts nekustamā īpašuma izmantošanu par iespējami augstāku nomas maksu. Tāpat privātpersonas, kas pilda valsts vai pašvaldības pārvaldes uzdevumus, nav tiesīgas lietot bezatlīdzības valsts vai pašvaldības mantu.

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 2.panta pirmo daļu sabiedriskā labuma darbība ir tāda darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par ES Lauksaimniecības virzības un garantijas fonda garantijas izdevumu daļas un Kohēzijas fonda atbildīgajām iestādēm

Ceturtdienas, 11.janvāra, Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi Ministru kabineta (MK) rīkojumā par Eiropas Savienības Lauksaimniecības virzības un garantijas fonda (ELVGF) garantijas izdevumu daļas un Kohēzijas fonda atbildīgajām iestādēm. Saskaņā ar grozījumu projektu plānots par fonda garantijas izdevumu daļas izdevumiem, kas veikti pēc 2006.gada 16.oktobra, kompetentās iestādes funkcijas noteikt Zemkopības ministrijai. Ieviešot izmaiņas, paredzēts, ka Zemkopības ministrija konkursa kārtībā noteiks institūciju, kas sertificēs fonda garantijas izdevumu maksājumu aģentūru.

MK rīkojums nosaka galvenās atbildīgās iestādes Eiropas Savienības ELVGF garantijas izdevumu daļas un Kohēzijas fonda apguvei par Eiropas Savienības 2004.–2006.gada plānošanas periodu.

Saskaņā ar 2006.gada 26.oktobra grozījumiem Lauku atbalsta dienesta likumā Zemkopības ministrija ir atbildīga par Lauku atbalsta dienesta akreditāciju un tā darbības atbilstības izvērtēšanu par nākamo Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodu.

Tādējādi, lai nodrošinātu efektīvu ELVGF garantijas izdevumu daļas finansējuma administrēšanu, rīkojuma projekts paredz arī par Eiropas Savienības finanšu plānošanas 2004.–2006.gada periodu noteikt Zemkopības ministriju par kompetento iestādi, kas būtu atbildīga par Lauku atbalsta dienesta akreditāciju, atbilstības izvērtēšanu un pagaidu akreditāciju (esošā Eiropas Savienības plānošanas perioda darbības laikā līdz 2008.gada 31.decembrim).

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par izglītojamo minimālo un maksimālo skaitu klasē

Valsts sekretāru 11.janvāra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 27.septembra noteikumos Nr.735 “Noteikumi par minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādes klasēs, pirmsskolas izglītības iestādes grupās, speciālās izglītības iestādēs un sociālās un pedagoģiskās korekcijas klasēs””.

Pamatojoties uz MK 2006.gada 12.septembra sēdes protokollēmuma “Informatīvais ziņojums par pasākumu plānu jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai” 6.punktu, IZM iesniedz izskatīšanai MK noteikumu projektu “Grozījumi MK 2005.gada 27.septembra noteikumos Nr.735 “Noteikumi par minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādes klasēs, pirmsskolas izglītības iestādes grupās, speciālās izglītības iestādēs un sociālās un pedagoģiskās korekcijas klasēs””.

Šobrīd valstī pirmsskolas izglītības iestādēs tiek izglītoti 10 160 bērni vecumā līdz trim gadiem. 2006.gada 20.septembrī rindā uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs bija 24 887 bērni, tajā skaitā vislielākais pieprasījums – 19 289 vietas – ir vecuma grupā līdz trim gadiem.

Ministrija prognozē, ka, izdarot šos grozījumus minētajos noteikumos, tiks radīti apstākļi, lai par 12% samazinātu rindas uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs 2245 bērniem vecumā līdz trim gadiem. Taču rindā joprojām būs 17 044 bērni. Lielāks bērnu skaits grupās par šo noteikumu grozījumos paredzēto neļaus ievērot higiēnas noteikumus, kā arī pazeminās izglītības kvalitāti. Problēmas risināšanai ir nepieciešami arī citi pasākumi, piemēram, jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecība.

Tā kā iepriekšējo gadu demogrāfiskā situācija valstī ir bijusi negatīva un skolēnu skaits skolās ir samazinājies, papildus ir veikti grozījumi normatīvajos aktos, kas attiecas uz skolēnu skaitu pamatizglītības programmu apguvei.

Lai uzlabotu mācību darba kvalitāti, noteikumu projektā paredzēti jauni nosacījumi attiecībā uz apvienotajām klasēm.

Lai nevajadzētu masveidā slēgt mazās lauku skolas, kurās ir nepietiekams skolēnu skaits, noteikumu projekts nosaka pašvaldības tiesības no pašvaldības budžeta līdzfinansēt klases (grupas) ar nepietiekamu izglītojamo skaitu.

MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 27.septembra noteikumos Nr.735 “Noteikumi par minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādes klasēs, pirmsskolas izglītības iestādes grupās, speciālās izglītības iestādēs un sociālās un pedagoģiskās korekcijas klasēs”” ir atrodams MK mājaslapā pie tiesību aktu projektiem.

 

IZM: Par zemesgabala Rīgā, Daugavgrīvas ielā 56, saglabāšanu valsts īpašumā

Valsts sekretāru 11.janvāra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu “Par zemesgabala Rīgā, Daugavgrīvas ielā 56, saglabāšanu valsts īpašumā”

IZM iesniegtais MK rīkojuma projekts “Par zemesgabala saglabāšanu valsts īpašumā” sagatavots, ņemot vērā Rīgas Tehniskās universitātes 2004.gada 8.jūnija vēstulē izteikto lūgumu nodrošināt iespējas uz bijušā hokeja laukuma teritorijas izveidot mazo futbola laukumu studentu treniņiem. Uz blakus zemesgabala Rīgā, Daugavgrīvas ielā 56a, atrodas Rīgas Tehniskās universitātes valdījumā esošais futbola laukums un sporta paviljons.

Atbilstoši 2003.gada 21.maija pieprasāmā zemesgabala plānam zemesgabals atrodas Rīgas pilsētā 63.grupā, 110.grunts. Valsts vēstures arhīva 2002.gada 26.novembra izziņa apliecina, ka 1940.gada 21.jūlijā zemesgabals piederēja Finanšu ministrijai. Zvērināta mērnieka A.Pienkausa 1998.gadā 5.oktobrī uzmērītais zemesgabals 2320 m² platībā ir daļa no zemesgabala Rīgas pilsētā 63.grupā, 110.grunts, un tam ir piešķirts grunts Nr.2015. Valsts zemes dienesta Lielrīgas reģionālās nodaļas 2006.gada 18.augusta izziņa informē, ka zemesgabals Rīgā, Daugavgrīvas ielā 56, nav apbūvēts.

Rīgas pilsētas Zemes komisijas 2003.gada 10.jūnija izziņa apliecina, ka zemesgabala bijušais īpašnieks nav pieteicies īpašuma tiesību atjaunošanai uz zemesgabalu Rīgā, 63.grupā, 110.grunts. Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 8.panta noteikto kārtību valstij piekrītošais zemesgabals var tikt ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda IZM personā.

MK rīkojuma projekts “Par zemesgabala Rīgā, Daugavgrīvas ielā 56, saglabāšanu valsts īpašumā” ir atrodams MK mājaslapā pie tiesību aktu projektiem.

 

IZM: Par Lūznavas pagasta attīrīšanas iekārtu nodošanu Lūznavas pagasta pašvaldības īpašumā

Valsts sekretāru 11.janvāra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu “Par Lūznavas pagasta attīrīšanas iekārtu nodošanu Lūznavas pagasta pašvaldības īpašumā”.

IZM sagatavotais MK rīkojuma projekts “Par Lūznavas pagasta attīrīšanas iekārtu nodošanu Lūznavas pagasta pašvaldības īpašumā” paredz nodot ministrijas padotības iestādes – Lūznavas profesionālās vidusskolas – lietojumā esošo valsts nekustamo īpašumu, ēku “Attīrīšanas iekārtas” un zemesgabalu Lūznavas pagasta padomes pašvaldības īpašumā.

Projekts sagatavots, ņemot vērā Rēzeknes rajona Lūznavas pagasta padomes 2006.gada 28.septembra sēdes protokola izrakstu “Par notekūdeņu attīrīšanas iekārtām”. Nododamie nekustamie īpašumi sastāv no ēkas “Attīrīšanas iekārtas” un zemesgabala 1,5 ha platībā, uz kura atrodas attīrīšanas iekārtas un ūdens nosēdumu dīķi. Tas ierakstīts Rēzeknes zemesgrāmatu nodaļas Lūznavas pagasta zemesgrāmatas nodalījumā Nr.277 uz valsts vārda IZM personā.

Lūznavas profesionālās vidusskolas rīcībā esošās attīrīšanas iekārtas nodrošina vidusskolas funkcionēšanu un papildus tiek izmantotas Lūznavas pagasta pašvaldības vajadzībām. Lūznavas pagasta pašvaldība, pārņemot nekustamo īpašumu, atbrīvos vidusskolu no tai neraksturīgo funkciju pildīšanas.

MK rīkojuma projekts “Par Lūznavas pagasta attīrīšanas iekārtu nodošanu Lūznavas pagasta pašvaldības īpašumā” ir atrodams MK mājaslapā pie tiesību aktu projektiem.

 

IZM: Par Skolotāju tālākizglītības atbalsta fondu

Valsts sekretāru sanāksmē 2007.gada 11.janvārī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Par MK 1995.gada 7.marta noteikumu Nr.45 “Skolotāju tālākizglītības atbalsta fonda nolikums” atzīšanu par spēku zaudējušiem”.

Skolotāju tālākizglītības atbalsta fonds (turpmāk – fonds) tika dibināts, lai sekmētu un finansiāli atbalstītu strādājošo pedagogu izglītību valsts atzītās studiju programmās. Fonda dibināšanas laikā pedagogu pārkvalificēšanās problēma bija ļoti aktuāla, jo skolās strādāja daudz pedagogu bez attiecīgas pedagoģiskās izglītības. Ar laiku fonds aktualitāti zaudēja, jo sakarā ar izglītības reformu valstī un pedagogiem izvirzītajām prasībām studējošo skolotāju skaits ļoti strauji palielinājās un fonda līdzekļi nebija pietiekami, lai daļēju mācību maksas kompensāciju saņemtu visi tie, kuri likumā noteiktajā kārtībā varēja uz to pretendēt. Pēdējo reizi fonds no valsts budžeta finansējumu ir saņēmis 2004.gadā. Tā kā finansējums fondam no valsts budžeta vairs netika piešķirts, var uzskatīt, ka fonds savu darbību ir pārtraucis.

MK noteikumu projekts “Par MK 1995.gada 7.marta noteikumu Nr.45 “Skolotāju tālākizglītības atbalsta fonda nolikums” atzīšanu par spēku zaudējušiem” ir atrodams MK mājaslapā pie tiesību aktu projektiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

TM: Par advokātu eksāmena kārtību un zināšanu apjomu

11.janvārī Valsts sekretāru sanāksmē izskatīja noteikumus par advokāta eksāmena kārtību un minimālo zināšanu apjomu. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas (TM) speciālisti, ņemot vērā līdz šim notikušo eksāmenu praksi.

Advokatūras likums nosaka, ka zvērinātu advokātu eksaminācijas kārtību un minimālo nepieciešamo zināšanu apjomu apstiprina tieslietu ministrs.

Kā teikts TM sagatavotajā paskaidrojuma rakstā, noteikumos paredzēta zvērināta advokāta eksāmena rīkošanas, norises, rezultātu vērtēšanas, paziņošanas un apstrīdēšanas kārtība. Noteikumos būs uzskaitītas eksāmena programmā iekļaujamo jautājumu jomas – konstitucionālās tiesības, krimināltiesības un kriminālprocesa tiesības, civiltiesības un civilprocesa tiesības, administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības, darba tiesības, komerctiesības u.c.

Turpmāk eksāmenam paredzētas divas daļas – pirmajā daļā pretendents sniegs rakstisku risinājumu par kādu juridisku kāzusu, bet otrajā – mutiskas atbildes uz teorijas jautājumiem. Eksāmens tiks uzskatīts par nokārtotu, ja pretendents abās eksāmena daļās būs saņēmis novērtējumu ne zemāku par trim ballēm piecu ballu sistēmā.

Ja eksāmena laikā būs pieļauti eksāmena kārtības pārkāpumi, noteikumi paredzēs iespēju lēmumu apstrīdēt, vēršoties ar iesniegumu pie Tieslietu ministrijas valsts sekretāra.

Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu ministrijai.

 

TM: Par izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumiem

Ceturtdien, 11.janvārī, Valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīts izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumu projekts. To kopīgi izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Ieslodzījumu vietas pārvaldes speciālisti saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likumu.

Izstrādājot noteikumus, ievērotas Kriminālprocesa likuma normas un Eiropas Padomes ieteikumi dalībvalstīm par Eiropas cietumu noteikumiem.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai noteiktu izmeklēšanas cietuma iekšējo kārtību, veselības pārbaudes un sanitārās apstrādes kārtību un kārtību, kādā apcietinātajam atļauts piedalīties izglītojošos pasākumos.

Kā teikts noteikumu anotācijā, tiks noteikta apcietināto uzņemšanas, izvietošanas un dienas kārtība, kā arī apcietināto tiesības un pienākumi, izglītojošo pasākumu un garīgās aprūpes kārtība, kā arī veicamie drošības pasākumi, pamudinājumu un disciplinārsodu piemērošanas kārtība apcietinātajiem.

Jaunā kārtība noteikts, kādi priekšmeti pieļaujami sūtījumos, piemēram, trauki, apģērbs, rakstāmpiederumi. Turpmāk tiks noteikti priekšmeti un pārtikas produkti, kurus apcietinātajam būs tiesības glabāt pie sevis un kurus varēs iegādāties izmeklēšanas cietuma veikalā.

Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ārlietu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Veselības un Vides ministrijai, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam un Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VidM: Par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmu auditēšanas kārtību

Ceturtdien, 11.janvārī, Valsts sekretāru sanāksmē Vides ministrija pieteica Ministru kabineta noteikumu projektu “Videi kaitīgu preču atkritumu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas sistēmu auditēšanas kārtība un kārtība, kādā nosaka personu, kura var veikt apsaimniekošanas sistēmu auditu”.

Noteikumu projekts nosaka videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēmu un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas sistēmu auditēšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā nosaka personu, kura var veikt apsaimniekošanas sistēmu auditu.

Saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likuma Pārejas noteikumu 13.punktu apsaimniekotāju, kuru līgumpartneri nemaksā dabas resursu nodokli, sniegtajiem pārskatiem par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēmu un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas sistēmu īstenošanu jābūt auditētiem, sākot no 2008.gada, kad Vides ministrijai tiks iesniegti pārskati par 2007.gadu. Iepriekš šāda prasība par apsaimniekotāju pārskatu auditēšanu nebija noteikta.

 

VidM: Par kritērijiem nodarītā kaitējuma ietekmes būtiskuma novērtēšanai īpaši aizsargājamām sugām vai biotopiem

Ceturtdien, 11.janvārī, Valsts sekretāru sanāksmē Vides ministrija pieteica Ministru kabineta noteikumu projektu “Kritēriji, kurus izmanto veicot nodarītā kaitējuma ietekmes būtiskuma novērtēšanu īpaši aizsargājamām sugām vai īpaši aizsargājamiem biotopiem”.

Noteikumu projekts nosaka kritērijus kaitējuma īpaši aizsargājamām sugām vai biotopiem ietekmes būtiskuma novērtēšanai salīdzinājumā ar pamatstāvokli, kā arī nosaka, kas netiek uzskatīts par būtisku kaitējumu.

Saskaņā ar noteikumu projektu par kaitējumu īpaši aizsargājamām sugām vai biotopiem ir uzskatāmi jebkādi postījumi, kuriem ir būtiska nelabvēlīga ietekme uz īpaši aizsargājamām dabas teritorijām vai mikroliegumiem, īpaši aizsargājamo sugu vai biotopu labvēlīga aizsardzības statusa sasniegšanu vai uzturēšanu.

Kaitējums īpaši aizsargājamām sugām un biotopiem neietver iepriekš identificētu nelabvēlīgu ietekmi, kas radusies operatora profesionālās darbības dēļ, ja šo darbību nepārprotami atļāvusi attiecīgā iestāde saskaņā ar dabas aizsardzības jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par jauno Meža attīstības fonda nolikumu

Zemkopības ministrija (ZM) ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Meža attīstības fonda nolikums”, ko 11.janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts izstrādāts, lai uzlabotu Meža attīstības fonda administrēšanas kārtību.

Dokumenta projektā noteikta fonda izveidošanas, pārvaldīšanas un izlietošanas kārtība, paredzot Meža attīstības fonda finansējumam iesniegto zinātniskās izpētes un attīstības projektu iesniegumu izvērtēšanu nodalīt no lēmuma pieņemšanas par finansējuma piešķiršanu. Tāpat noteikumu projektā paredzēts, ka par fonda finansējuma pamatprincipiem lemj fonda padome.

Fonda finansējuma izlietojuma atklātuma nodrošināšanai un sabiedrības interešu ievērošanas veicināšanai noteikumu projekts paredz izveidot fonda konsultatīvo padomi, kas pilnīgāk pārstāvēs meža nozares intereses lēmumos par finansējuma piešķiršanu, vērtēs programmu un projektu iesniegumus, kā arī to izpildes rezultātus. Normatīvajā aktā arī uzskaitīti Mežu attīstības fonda padomes uzdevumi un funkcijas.

Tāpat nolikuma projektā paredzēts, ka fonda finanšu līdzekļus administrēs un uzraudzīs Lauku atbalsta dienests.

 

ZM: Par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību

Zemkopības ministrija ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtība”, ko 11.janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Jaunais Ministru kabineta noteikumu projekts paredz pilnveidot esošo bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību, ieviest regulā noteiktās dalībvalstu izvēles, izveidot pārkāpumu un sankciju sistēmu, pilnveidot konvencionālās sēklas un veģetatīvā pavairošanas materiāla izmantošanas kārtību bioloģiskajā lauksaimniecībā, ieviest kārtību importēšanai no trešajām valstīm, kā arī statistikas datu vākšanas, apkopošanas un Eiropas Komisijas informēšanas kārtību.

Šobrīd Latvijā bioloģiskā lauksaimniecība tiek regulēta saskaņā ar vairākām Eiropas Padomes regulām par bioloģisko lauksaimniecību, kā arī ar Ministru kabineta noteikumiem “Bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtība”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!