• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Makao atkalapvienošanos ar Ķīnas Tautas Republiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.1999., Nr. 436/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pedagogu darbu

Vēl šajā numurā

23.12.1999., Nr. 436/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Makao atkalapvienošanos ar Ķīnas Tautas Republiku

Svētdien, 19. decembrī, Ķīnas Tautas Republikas vēstniecībā Rīgā pulcējās žurnālisti, lai tiešraidē kļūtu liecinieki Portugāles kolonijas Makao nodošanai Ķīnas Tautas Republikai, kā arī noklausītos Ķīnas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Jao Peišena komentārus par šo vēsturisko notikumu. Savā uzrunā vēstnieks uzsvēra Makao statusa maiņas vēsturisko nozīmi, vērtējot šo notikumu kontekstā ar Honkongas un Ķīnas atkalapvienošanos 1997. gadā. "Ar šo soli nomazgāts vēsturiskais kauna traips, ko ķīniešu nācijai bija uzspieduši ārvalstu kolonizatori," teica Jao Peišens. Viņš uzsvēra, ka Makao atkalapvienošanās ar Ķīnas Tautas Republiku tiek īstenota pēc principa "viena valsts, divas sistēmas", kas sekmīgi īstenots jau Honkongā. Atbilstoši šim principam atgūtajās Ķīnas teritorijās netiek mainīta ekonomiskā sistēma un finansu struktūra. Vēstnieks uzsvēra, ka Honkongas iedzīvotāji ir apmierināti ar savu jauno administrāciju, Honkongā sekmīgi notiek saimnieciskā darbība. Pateicoties Pekinas centrālās valdības atbalstam, Honkonga pērn sekmīgi atvairīja ārvalstu baņķieru finansiālo agresiju Dienvidaustrumāzijas krīzes laikā.

Tālāk Jao Peišens uzsvēra, ka Honkongas un Makao atkalapvienošanās ar Ķīnas Tautas Republiku sekmēs arī Taivānas apvienošanos ar Ķīnas Tautas Republiku pēc tā paša principa. Vēstnieks arī uzsvēra, ka Taivānas atkalapvienošanās ar Ķīnas Tautas Republiku, atšķirībā no Honkongas un Makao, ir vienīgi ķīniešu problēma un tiks atrisināta principiāli citādi. Honkonga bija Lielbritānijas, bet Makao—Portugāles kolonija, un šīs teritorijas tika atkalapvienotas Ķīnas un Lielbritānijas, kā arī Ķīnas un Portugāles divpusēju sarunu rezultātā.

Pēc vēstnieka uzrunas žurnālisti tiešraidē vēroja svinīgo Makao atkalapvienošanās ceremoniju, kas Ķīnā sākās tieši pusnaktī no svētdienas uz pirmdienu 20. decembrī, bet Rīgā laika starpības dēļ bija redzama pulksten 18. Ceremoniju vainagoja Portugāles Republikas prezidenta Žorža Sampaijo un Ķīnas Tautas Republikas prezidenta Dzjana Dzzemiņa uzrunas. Skanot Portugāles valsts himnai, tika nolaists Portugāles karogs, pēc tam mastā pacelts Ķīnas Tautas Republikas karogs un tam līdzās Makao apgabala zaļais karogs ar lotosa zieda attēlu.

Arī Ķīnas vēstniecības viesu zāle svētdien bija rotāta ar Ķīnas Tautas Republikas un Makao apgabala karogiem.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!