• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensijām. 2007.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2007., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151238

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 9.janvāra sēdē

Vēl šajā numurā

10.01.2007., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensijām. 2007.gadā

 

Pensiju likuma grozījumi, kas stājas spēkā 2007.gada janvārī, paredz iespēju pieprasīt pensijas pārrēķinu biežāk, nekā tas bija līdz šim.

 

Pensiju par uzkrāto pensijas kapitālu pēc pensijas piešķiršanas vai iepriekš veikta pārrēķina var pārrēķināt reizi gadā, nevis reizi trijos gados, kā tas bija agrāk. Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu veikt šādu pārrēķinu, ir vajadzīgs pensionāra rakstisks iesniegums.

Taču, pirms rakstīt šādu pieprasījumu, VSAA iesaka vispirms konsultēties ar VSAA nodaļu inspektoriem, kuri palīdzēs izlemt, vai katrā konkrētajā gadījumā šis pārrēķins ir pensionāram izdevīgs. Pārrēķinātās pensijas apmēru var ietekmēt laiks un vecums, kad pārrēķins tiek pieprasīts. Ja līdz gadu maiņai vai dzimšanas dienai ir atlicis neilgs laiks, iespējams, ka pārrēķinu izdevīgāk veikt jaunajā gadā vai pēc dzimšanas dienas. Tas ir tādēļ, ka, pārrēķinot pensiju, tiek izmantots laika posms gados, par kuru no pensijas pārrēķināšanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa. Savukārt pensijas kapitāls, kas uzkrāts ilgākā laika periodā, tiek palielināts, ņemot vērā apdrošināšanas iemaksu algas indeksus.

2006.gada deviņos mēnešos vidēji mēnesī tika piešķirtas vai pārrēķinātas ap 12 tūkstošiem pensiju (neskaitot masveida pārrēķinus – indeksāciju, minimālā pensijas apmēra izmaiņas utt.). Lielākā daļa pensiju pārrēķinu ir saistīti ar apdrošināšanas stāža papildināšanu. Piemēram, 2006.gada sākumā daudzi pensionāru iesniegumi bija saistīti ar apdrošināšanas stāža papildināšanu, lai saņemtu piemaksu pie vecuma pensijas, jo likumdošanas normas noteica, ka piemaksa pienākas personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir virs 30 gadiem un pensijas apmērs mazāks par Ls 105.

 

Sākot ar 2007.gada 1.janvāri, iemaksu likme valsts fondēto pensiju shēmā no gada ienākumiem ir 4% (līdzšinējo 2% vietā).

Administrēšanas atskaitījumu likme fondēto pensiju shēmas administrēšanas izdevumu segšanai ir 0,47% no katra shēmas dalībnieka gada iemaksām. 2006.gadā šī likme bija 1,25%. Likmes samazināšanos nosaka apstāklis, ka 2007.gadā dubultojas iemaksu apjoms fondēto pensiju shēmā, bet izdevumi shēmas administrēšanai pieaug tikai nedaudz.

2007.gadā pirmo reizi no dalības 2.pensiju līmenī tiks izslēgts kāds no tirgus dalībniekiem – Valsts kase. Valsts kases ieguldījumu plāna darbības apturēšana plānota līdz 2007.gada 1.novembrim. Šobrīd Ministru kabinetā vēl tiek precizēta kārtība, kādā šis process tiks nodrošināts, taču paredzams, ka tas skars aptuveni 80–110 tūkstošus Valsts kases ieguldījumu plāna dalībnieku, kuriem šā gada augustā un septembrī būs jāizvēlas cits 2.pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldītājs. Ja 2.pensiju līmeņa dalībnieks tomēr pats izvēli neveiks, viņa nākamo līdzekļu pārvaldītāju noteiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

 

Kopējā pensijas iemaksu apjoma (20%) pārdale starp 1. un 2. līmeni:

Gadi

Iemaksas

%

1.

līmenis

2.

līmenis

2001–2006

20 %

18%

2%

2007

16%

4%

2008

12%

8%

2009

11%

9%

no 2010

10%

10%

VSAA Sabiedrisko attiecību daļa

 

Par tiesībām uz pensijas daļas atmaksu

• Kam atmaksās ieturēto pensijas daļu?

Ieturēto pensijas daļu atmaksās tiem pensionāriem, kas strādāja laikā no 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 19.martam un kuriem pensija tika izmaksāta ierobežotā apmērā – Ls 60 (līdz 2001.gada 31.decembrim), Ls 90 (pēc 2002.gada 1.janvāra).

• Kā aprēķinās ieturētās pensijas daļu?

Atmaksās to pensijas daļu, kas netika izmaksāta, jo pārsniedza likumā noteikto ierobežojumu. Atmaksājot ieturēto pensijas daļu, tiks ņemts vērā pensijai noteiktais iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums.

• Kad pensionāri varēs saņemt sev pienākošos ieturēto pensijas daļu?

Neizmaksāto pensijas daļu pensionāri saņems ne vēlāk kā līdz 2007.gada 31.decembrim. Nauda tiks izmaksāta pakāpeniski, un vispirms ieturēto summu saņems gados vecākie cilvēki – vecumā virs 71 gada.

Šī norma skar apmēram 42 tūkstošus pensiju saņēmēju, un katrā gadījumā ir nepieciešami individuāli aprēķini, tādēļ naudas izmaksa paredzēta pakāpeniski. Atmaksa notiks četros posmos, vadoties pēc saņēmēju vecuma:

Vecums

Atmaksas laiks

2007.gadā

71 gads un vairāk

I ceturksnis

67 – 70 gadi

II ceturksnis

63 – 66 gadi

III ceturksnis

līdz 62 gadiem

IV ceturksnis

Piemērs: Ja pensionāram ir 73 gadi, ieturēto pensijas daļu viņam atmaksās laika periodā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.martam.

• Kur var uzzināt precīzāku laiku, kad varēs saņemt ieturētās pensijas atmaksu?

Precīzāk to var pateikt vietējās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļas speciālisti, kuri strādā ar katru konkrēto gadījumu.

• Kā varēs saņemt šo atmaksu?

Katrs pensionārs visu sev pienākošos naudu saņems vienā reizē. Neizmaksātā pensijas daļa tiks ieskaitīta cilvēka norādītajā bankas kontā vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā.

Tiem pensionāriem, kuriem pensija jau šobrīd tiek ieskaitīta kontā, neizmaksāto pensijas daļu ieskaitīs esošajā kontā, un šiem pensionāriem nav vēlreiz jānorāda VSAA savs konta numurs.

Taču tie pensionāri, kuriem konta nav un pensija līdz šim tika piegādāta mājās vai izmaksāta pasta nodaļā, ir aicināti atvērt kontu bankā vai PNS un paziņot konta numuru savā VSAA nodaļā.

Paziņot par atvērto kontu var personīgi VSAA nodaļā, vai arī VSAA nodaļai nosūtot ierakstītu vēstuli ar nepieciešamo informāciju.

Šāda izmaksas kārtība ir saistīta ar drošības apsvērumiem, lai riskam netiktu pakļauti pastnieki, jo atsevišķos gadījumos atmaksājamās summas būs ievērojamas.

• Kas notiks, ja pensionārs savu kontu nebūs norādījis?

Ja pensionārs nebūs norādījis VSAA nodaļā bankas vai PNS konta numuru, tā izsūtīs vēstuli ar uzaicinājumu ierasties VSAA nodaļā un norādīt konta numuru. Ja arī pēc tam netiks saņemta nekāda informācija, VSAA gada beigās izsūtīs atkārtotu uzaicinājumu.

• Vai ieturēto pensijas daļu var saņemt pensionāra radinieki gadījumā, ja viņš miris?

Ieturēto pensijas daļu uz iesnieguma pamata var saņemt mirušā laulātais, I un II pakāpes radinieki vai cits cilvēks uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata.

 

Par vecuma pensijas piešķiršanu no jauna

• Vai vecuma pensijas kādam arī tiks piešķirtas no jauna?

2007.gadā tiesības pieprasīt vecuma pensijas piešķiršanu no jauna ir cilvēkiem:

1) kuriem laikā no 1996.gada 1.janvāra līdz 2005.gada 1.jūlijam ir priekšlaicīgi piešķirta vecuma pensija;

2) kuri laikā no priekšlaicīgās pensijas pieprasīšanas brīža līdz īstā pensionēšanas vecuma sasniegšanai strādāja (nepārtraukti bija darba ņēmēji vai pašnodarbinātie), kā rezultātā pensija netika izmaksāta līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai (strādājot priekšlaicīgi piešķirto pensiju neizmaksā);

3) kuriem pensija nav piešķirta no jauna.

• Kā aprēķinās no jauna piešķiramo pensiju?

No jauna piešķirto vecuma pensiju aprēķinās no dienas, kad cilvēks sasniedzis īsto pensionēšanās vecumu, un tās apmēru indeksēs atbilstoši tiem indeksiem, kas bija noteikti pēc īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Ja cilvēks 2006.gadā saņēma piemaksu pie vecuma pensijas, tad, ja no jauna piešķirtās vecuma pensijas apmērs pārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu – Ls 135, iepriekš piešķirtā ikmēneša piemaksa pie vecuma pensijas vairs netiks izmaksāta ar dienu, kad vecuma pensija piešķirta no jauna.

Piemērs: Cilvēks 2001.gada janvārī, sasniedzot 57 gadu vecumu, pieprasīja vecuma pensiju priekšlaicīgi, bet turpināja strādāt, līdz ar to pensija netika izmaksāta, līdz viņš sasniedza īsto pensionēšanās vecumu, t.i., 2003.gada janvāri, kad viņam palika pilni 59 gadi. 2007.gada martā pensionārs iesniedz VSAA nodaļā iesniegumu ar lūgumu piešķirt vecuma pensiju no jauna.

2007.gadā piešķirot pensiju no jauna, tā tiek aprēķināta uz brīdi, kad cilvēks sasniedza īsto pensionēšanās vecumu (2003.gada janvāris). Pensija tiek palielināta, ņemot vērā visus indeksus, kas noteikti pēc īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanas līdz brīdim, kad pensija pieprasīta no jauna (līdz 2007.gada martam).

Ņemot vērā, ka iesniegums VSAA nodaļā iesniegts 2007.gada martā un cilvēkam iepriekš piešķirtā pensija jau izmaksāta par janvāri, februāri un martu, tad pēc pensijas piešķiršanas no jauna par minētajiem mēnešiem izmaksā starpību (starp iepriekš saņemto un no jauna aprēķināto).

• Kas jādara, lai pieprasītu pensijas piešķiršanu no jauna?

Vecuma pensijas piešķiršanu no jauna jāpieprasa savā VSAA nodaļā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu.

• Vai pārrēķināto pensiju izmaksās arī par janvāri un februāri, ja iesniegums būs uzrakstīts februārī?

No jauna aprēķināto pensijas apmēru sāks izmaksāt no 2007.gada 1.janvāra (ja iesniegums būs uzrakstīts 12 mēnešu laikā no 2007.gada 1.janvāra). Tas nozīmē, janvārī un februārī saņemsiet pensiju iepriekšējā apjomā, bet pēc tam, kad pensija būs piešķirta no jauna, saņemsiet pensiju jaunā apmērā, kā arī starpību starp iepriekš saņemto un no jauna aprēķināto par minētajiem diviem mēnešiem.

 

Par pensiju pārrēķināšanu 

• Vai nākamajā gadā pārrēķinās minimālās vecuma pensijas apmēru?

Vecuma pensijas pārrēķināšanas kārtība turpmāk būs labvēlīgāka arī tiem, kuriem tā iepriekš bija piešķirta minimālajā apmērā. No 2007.gada 1.janvāra, pārrēķinot vecuma pensiju, kas noteikta minimālās pensijas apmērā, tiks palielināts izmaksājamās pensijas apmērs, nevis aprēķinātais pensijas apmērs, kas ir mazāks par minimālo pensijas apmēru.

Piemērs: 2005.gadā cilvēkam ar 31 gadu apdrošināšanas stāžu aprēķināja vecuma pensiju 40 latu apmērā. Tā kā aprēķinātais vecuma pensijas apmērs bija mazāks par likumā “Par valsts pensijām” noteikto, tad cilvēkam vecuma pensiju paaugstināja līdz likumā noteiktajam minimālajam vecuma pensijas apmēram Ls 52,50 (no 2006.gada – Ls 67,5). Pārrēķinot šo vecuma pensiju sakarā ar pēc pensijas piešķiršanas uzkrāto pensijas kapitālu, tās palielinājums (Ls 2,50) tiks pieskaitīts pie cilvēkam izmaksājamā vecuma pensijas apmēra (Ls 67,5 + 2,50), nevis aprēķinātā vecuma pensijas apmēra.

• Cik bieži turpmāk pensionāri varēs pieprasīt pensiju pārrēķinu?

Pensionārs varēs pieprasīt pensijas pārrēķinu ik pēc gada, neatkarīgi no tajā nostrādāto mēnešu skaita. Līdz šim bija spēkā nosacījums – lūgt pārrēķinu veikt ne biežāk kā reizi trijos gados.

 

Par piemaksām pie vecuma pensijas

• Kam 2007.gadā piešķir piemaksas pie vecuma pensijas?

1) pensionāriem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 135 latus;

2) pensionāriem, kuriem pensija piešķirta ar atvieglotiem nosacījumiem par darbu kaitīgos darba apstākļos, kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 25 gadi un pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz Ls 135 (ja piemaksa jau nav piešķirta 2006.gadā).

Līdz 2007.gadam šādu piemaksu saņēma tikai tie pensionāri, kuru vecuma pensijas nepārsniedza 105 latus, ja apdrošināšanas stāžs bija vismaz 30 gadi.

• Kā noteiks piemaksas apmēru?

Piemaksas apmēra noteikšanai ņem vērā katru apdrošināšanas (darba) stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. Par vienu gadu piemaksa pie vecuma pensijas ir Ls 0,19. Kopējo piemaksas apmēru katrai konkrētajai pensijai VSAA noteiks, reizinot apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, ar Ls 0,19.

Piemērs: Pensionārs ir strādājis kaitīgos darba apstākļos, un viņa kopējais apdrošināšanas stāžs ir 28 gadi, no kuriem 20 ir nostrādāti līdz 1996.gadam. Aprēķinot piemaksu, līdz 1996.gadam nostrādātie 20 gadi tiks reizināti ar Ls 0,19. Tātad piemaksas pie vecuma pensijas apmērs būs Ls 3,80.

• Kas jādara, lai saņemtu piemaksu?

Nekādas īpašas darbības nav jāveic. Aprēķinātās piemaksas pensionāri saņems katru mēnesi kopā ar savu vecuma pensiju. Piemaksu pie vecuma pensijas piešķir VSAA, pamatojoties uz konkrētā cilvēka pensijas lietā esošo informāciju, līdz ar to pensionāriem nav jāraksta iesniegums.

• Vai piemaksa saglabāsies, ja pensija pārsniegs 135 latus?

Jā, piemaksa saglabāsies arī pēc tam, kad pēc indeksācijas pensija būs lielāka par 135 latiem.

• Vai ikgadējā pensiju indeksācijā indeksē arī piemaksu?

Nē, piemaksai netiek piemērota ikgadējā pensiju indeksācija, jo tā nav pensijas sastāvdaļa.

 

Par minimālo vecuma pensiju

No 2007.gada 1.janvāra tiks pārskatīts minimālais vecuma pensijas apmērs tiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 41 gads. Minimālās vecuma pensijas apmērs nevarēs būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (Ls 45), kuram piemērots koeficients 1,7 (līdzšinējo 1,5 vietā). Līdz ar to cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu vismaz 41 gads minimālais vecuma pensijas apmērs būs Ls 76,50 (līdzšinējo Ls 67,50).

Piemērs: Cilvēks ar apdrošināšanas stāžu 43 gadi saņem vecuma pensiju Ls 73,50. 2007.gada 1.janvārī viņa vecuma pensijas apmērs tiks paaugstināts līdz Ls 76,50.

 

Par vienreizējo pabalstu mirušā laulātajam

• Kādu finansiālu atbalstu pensionāri saņems dzīvesbiedra nāves gadījumā?

No 2007.gada pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa laulātajam izmaksās vienreizēju pabalstu divu mirušā dzīvesbiedra pensiju apmērā. Lai to saņemtu, jāraksta iesniegums savā VSAA nodaļā.

Piemērs: Divi pensionāri: sieva saņem vecuma pensiju Ls 80, vīrs – invaliditātes pensiju Ls 90. 2007.gada augustā vīrs nomirst. Sievai izmaksā vienreizēju pabalstu Ls 180 (mirušā vīra divu pensiju apmērā).

• Vai spēkā paliek arī apbedīšanas pabalsti?

Jā, tāpat kā līdz šim, mirušā ģimene vai cilvēks, kurš uzņēmies rūpes par nelaiķa izvadīšanu pēdējā gaitā, varēs saņemt arī apbedīšanas pabalstu mirušā divu mēneša pensiju apmērā.

 

Par vecuma pensijām

• Kādas izmaiņas paredzētas saistībā ar priekšlaicīgu pensionēšanos?

Piecus gadus āgrāk vecuma pensiju varēs pieprasīt cilvēki, kuri strādājuši kaitīgos darbos, ja viņu kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz 25 gadi un kaitīgos darbos līdz 1995.gada 31.decembrim nostrādāti ne mazāk kā 8 gadi un 4 mēneši, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki.

Pieprasot vecuma pensiju, jāuzrāda attiecīgi dokumenti, kas apliecina, ka cilvēks strādājis kaitīgos darbos.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!