• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sieviešu dalību starptautiskajā politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2006., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saņemot akreditācijas vēstules no Serbijas Republikas un Brazīlijas Federatīvās Republikas jaunajiem vēstniekiem

Vēl šajā numurā

06.12.2006., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sieviešu dalību starptautiskajā politikā

 

Uzsverot, ka abu dzimumu līdzsvarota līdzdalība lēmumu pieņemšanā ir demokrātijas nosacījums, Eiropas Parlaments iesaka ES dalībvalstīm un starptautiskām struktūrām rīkoties, lai šo līdzsvaru veicinātu. Deputātu ieteikumi apkopoti nenormatīvā ziņojumā, sniedzot tajā vispārēju pārskatu par sieviešu dalību politikā Eiropā un pasaulē.

Anas Marijas Gomešas (Portugāle) ziņojumu Parlaments pieņēma ar 377 balsīm par, 77 pret un 33 atturoties.

Deputāti atzīmē, ka “pēdējo vēlēšanu rezultātā sievietes ieņem visaugstākos valsts vadītājas un valdību vadītājas amatus dažās dalībvalstīs un trešās valstīs”, tomēr izsaka nožēlu, ka, neraugoties uz daudzajiem politiskajiem paziņojumiem un ieteikumiem, kā arī visā pasaulē pieņemtajiem tiesību aktiem, Eiropā un pasaulē joprojām pastāv nevienlīdzība, dzimumu diskriminācija un nepietiekama sieviešu līdzdalība politikā.

Pasaulē 16,4% jeb 7195 no 43961 deputāta ir sievietes. Šie procentuālie rādītāji norāda uz demokrātijas trūkumu Eiropā un arī starptautiskā kontekstā, uzskata deputāti. Eiropas Parlamentā sieviešu skaits procentuāli svārstās starp 58 un 0% atkarībā no dalībvalsts, vidēji – nedaudz virs 30%. No pašreizējiem 732 EP deputātiem 222 ir sievietes.

“Sieviešu līdzdalības zemais līmenis lēmumu pieņemšanas un vadības galvenajās vietās bieži vien ir saistīts ar problēmām, apvienojot profesionālo un ģimenes dzīvi, ar ģimenes pienākumu nevienlīdzīgu sadalījumu un diskrimināciju darbavietā un profesionālajā izglītībā,” teikts ziņojumā. Dalībvalstīm ieteikts veicināt sieviešu un vīriešu līdzvērtīgu dalību politikā, piemēram, ar atbilstošām izglītojošām programmām, kā arī ieviešot pasākumus, lai līdzsvarotu sieviešu sociālo, ģimenes un profesionālo dzīvi.

Starptautiskā līmenī deputāti mudina ANO ģenerālsekretāru “vairāk iecelt sievietes ģenerālsekretāra īpašo pārstāvju, pilnvaroto vai īpašo sūtņu vai padomdevēju amatos” un uzsver, ka “būtu pareizi, ja kandidātu sarakstā saistībā ar ANO ģenerālsekretāra amatu ANO dalībvalstis līdzās vīriešu kārtas kandidātiem iekļautu arī sieviešu kārtas kandidātes”.

Parlaments aicina arī politiskās partijas visā Eiropā veicināt abu dzimumu līdzsvarotu līdzdalību partiju kandidātu sarakstos, jo sieviešu dalība starptautiskā līmenī ir atkarīga no viņu līdzdalības valsts iekšējā politikā.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!