• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 30.novembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2006., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 4.decembra ārkārtas sēdē

Vēl šajā numurā

05.12.2006., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 30.novembra sēdē

 

ĀM: Par Latvijas pārstāvjiem Darba grupā starptautiskajai sadarbībai holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā

Ministru kabineta 30.novembra sēdē akceptēts rīkojuma projekts “Par Latvijas Republikas delegāciju dalībai Darba grupā starptautiskajai sadarbībai holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā”, kurš paredz apstiprināt Latvijas delegācijas sastāvu, precizēt delegācijas vadītāja un delegātu pienākumus, atskaitīšanās kārtību par paveikto, kā arī Latvijas dalības finansējumu un nosaka iesaistīto Latvijas ministriju atbildību par delegācijā esošo pārstāvju komandējumu un citu izdevumu iekļaušanu budžetā.

Līdz ar rīkojuma spēkā stāšanos spēku zaudēs Ministru kabineta 2003.gada 18.decembra rīkojums Nr.792 “Par Latvijas dalību Starptautiskajā holokausta darba grupā”, kas līdz šim noteica Latvijas pārstāvju dalību 1998.gadā izveidotajā Darba grupā starptautiskajai sadarbībai holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā, kas starptautiski ir pazīstama ar anglisku saīsinājumu ITF jeb Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.

2000.gadā Stokholmā notika vērienīgs holokausta jautājumiem veltīts starptautisks forums, kurā Latviju pārstāvēja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Stokholmas forums pieņēma deklarāciju, kurā tā dalībvalstis, atzīstot, ka pasaule joprojām piedzīvo genocīdu, etniskās tīrīšanas, rasismu, antisemītismu, ksenofobiju, cita starpā vienojās, ka starptautiskā sabiedrība ir atbildīga par cīņu pret šiem ļaunumiem. Latvija par ITF dalībnieci kļuva 2004.gada nogalē.

Latvijas dalība Darba grupā starptautiskajai sadarbībai holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā paredz starptautisku sadarbību izglītības programmu paplašināšanā holokausta jomā un mācībspēku sagatavošanā. Apgūstot citu dalībvalstu pieredzi pētniecībā un izglītībā, Latvijas zinātnieki un skolotāji var iegūt noderīgas zināšanas, pārņemt vai pielāgot ITF piedāvāto metodiku šo jūtīgo un sarežģīto vēstures jautājumu skaidrošanā Latvijas sabiedrībai.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

EM: Par siltumenerģijas piegādātāju un lietotāju attiecību sakārtošanu

Ceturtdien, 30.novembrī, Ministru kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”. Šie Ministru kabineta noteikumi noteiks attiecības starp siltumenerģijas piegādātāju un lietotāju, siltumenerģijas piegādes kārtību un kvalitāti, prasības norēķinos par siltumenerģiju un siltumenerģijas lietotāju un piegādātāju pienākumus un tiesības.

Šo noteikumu pieņemšana padarīs vienkāršāku un saprotamāku siltumenerģijas kā produkta apriti siltumenerģijas tirgū, radīs izpratni par to, kā veicami norēķini par siltumenerģiju un kā novērtējams piegādātās siltumenerģijas daudzums un parametri. Tāpat ir noteikts to pasākumu kopums, bez kuriem nav iespējams realizēt pienācīgu siltumenerģijas apriti pietiekama un sabalansēta komforta iegūšanai siltumenerģijas lietotāju objektos.

Siltumenerģiju lietotājam piegādā saskaņā ar šiem noteikumiem un piegādātāja un lietotāja noslēgto līgumu par siltumenerģijas piegādi. Ja līgums nav noslēgts, siltumenerģiju lietot aizliegts. Lietotājam jābrīdina piegādātājs par līguma pārtraukšanu vismaz 30 dienas iepriekš.

Ministru kabineta noteikumi nosaka arī lietotāja siltumapgādes sistēmas pieslēgšanas tehniskos noteikumus. Mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas piegādātājs izsniedz lietotājam siltumapgādes sistēmas pieslēgšanas tehniskos noteikumus Ministru kabineta noteikumos minētajos gadījumos.

Noteikumi nosaka, ka visos siltumavotos jāuzstāda siltumtīklos nodotās siltumenerģijas daudzuma uzskaites un siltumnesēju parametru kontroles mēraparāti. Ja piegādātājs un lietotājs nav vienojušies citādi, tad par siltumenerģijas skaitītāju iegādi, uzstādīšanu, nomaiņu, remontu un apkopi nodrošina piegādātājs. Lietotājs drīkst mainīt siltuma izmantošanas slodzi atļautās maksimālās slodzes robežās. Apkures sistēmu pieslēgt vai atvienot lietotājs var tam vēlamā laikā pēc saskaņošanas ar piegādātāju.

Ar šo noteikumu spēkā stāšanos zaudēs spēku Ministru kabineta 28.02.1995. noteikumi Nr.41 “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”.

Ar noteikumu projektu iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=30213644 .

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

FM: Par ES fondu likumprojekta 2007.–2013.gadam nodošanu izskatīšanai Saeimā

Ministru kabineta (MK) 30. novembra sēdē akceptēts Finanšu ministrijas sagatavotais Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likumprojekts 2007. – 2013.gadam, kas nosaka ES fondu administrēšanas principus nākamajā ES fondu plānošanas periodā. Līdz ar MK lēmumu likums nodots izskatīšanai Saeimā.

Likumprojekts ietver ES fondu vadībā iesaistīto institūciju tiesības un pienākumus, ES fondu uzraudzības komitejā pieņemto lēmumu statusu, pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt, kā tiek nodrošināti ES fondu vadības posmi, kā arī ES fondu vadībā iesaistīto institūciju pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

Likumprojektā definēti no 2007. līdz 2013.gadam paredzamie projektu atlases veidi: atklāta projektu iesniegumu atlase jeb atklāti projektu konkursi un ierobežota projektu iesniegumu atlase, kas aizstās nacionālās programmas. Grantu shēmas kā projektu atlases veids laikā no 2007. līdz 2013.gadam vairs netiek paredzēts. Nākamā perioda ES fondu likumprojektā netiek paredzēta struktūrfondu vadības komiteju darbība: to līdzšinējā funkcija – atbalsta saņemšanas nosacījumu apstiprināšana – tiks nodota valdībai; savukārt projektu iesniegumus vērtēs un lēmumu par atbalstu trīs mēnešu ietvaros pieņems tikai viena institūcija (nozares ministrija vai tās padotības iestāde), līdz ar to projektu izvērtēšanu būs iespējams veikt pat līdz četrām reizēm ātrāk.

Likumprojektā arī novērstas pretrunas starp Administratīvā procesa likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumu, ar kurām nācies saskarties, apstrīdot vai pārsūdzot iestādes pieņemtos lēmumus padotības kārtībā augstākā iestādē. Līdz ar jauno regulējumu augstāka valsts pārvaldes iestāde attiecībā uz struktūrfondu projektu varēs pieņemt citāda rakstura lēmumu, t.i., atkārtoti izvērtēt projektu iesniegumu un pieņemt lēmumu vai arī norādīt padotībā esošai institūcijai, ka projekta iesniegums vērtējams atkārtoti.

 

FM: Par Latvijas un Maķedonijas līgumu nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanai

Ministru kabineta 30.novembra sēdē atbalstīts projekts līgumam starp Latvijas valdību un Maķedonijas valdību par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Šis līgums nodrošinās katras līgumslēdzējas valsts investoriem stabilu nodokļu maksāšanas režīmu otrā līgumslēdzējā valstī, kā arī radīs likumīgu pamatu abu valstu nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai. Līdz ar līguma stāšanos spēkā, veicot savstarpēju informācijas apmaiņu, arī tiks novērstas iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Paredzams, ka līguma noslēgšana veicinās komercdarbību Latvijā un Maķedonijā, kā arī atvieglos Latvijas investoru darbību Maķedonijā – un otrādi. Kopumā tiks veicināta ārvalstu investīciju piesaistīšana un radīta stabila investīciju vide, tiks sakārtoti starptautiskie nodokļu uzlikšanas jautājumi atbilstoši starptautiski atzītiem standartiem.

Latvija darbu pie nodokļu konvenciju noslēgšanas sāka 1992.gadā, un līdz šim sarunas par nodokļu konvenciju noslēgšanu ir notikušas ar 54 valstīm. Konvencijas jau parafētas ar 51 valsti (to vidū arī līgums ar Maķedoniju), no kurām 44 ir parakstītas un sākta 38 konvenciju piemērošana.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

IeM: Par grozījumiem Iekšlietu ministrijas nolikumā

Ministru kabinets (MK) ceturtdien, 30.novembrī, atbalstīja grozījumus Iekšlietu ministrijas (IeM) nolikumā, kas paredz svītrot no IeM padotībā esošo iestāžu saraksta Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu un Valsts robežsardzes koledžu.

Turpmāk Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža un Valsts robežsardzes koledža būs attiecīgi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes pakļautībā esošas tiešās pārvaldes iestādes.

Šādas pārmaiņas nepieciešamas tādēļ, ka saskaņā ar Augstskolu likuma grozījumiem koledžas ir jāveido kā atsevišķas juridiskas personas. Dibinot koledžas, MK nodod tās Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā, bet IeM sistēmā esošās koledžas – IeM sistēmas iestāžu padotībā.

 

IeM: Par grozījumiem Krimināllikumā

Ministru kabineta 30.novembra sēdē atbalstīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par darbībām ar narkotisko vielu nelegālai izgatavošanai paredzētām iekārtām, ja tās izdarītas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Grozījumi papildina Krimināllikuma 255.pantu ar jaunu trešo daļu, nosakot kriminālatbildību par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautai izgatavošanai paredzētu iekārtu, ierīču, priekšmetu, materiālu vai vielu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šī panta pārkāpšanu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Grozījumi nepieciešami, lai pārņemtu Eiropas Savienības Padomes 2004.gada 25.oktobra pamatlēmumu 2004/757/TI. Tas nosaka noziedzīgu darbību pazīmes un sodus narkotisko vielu nelikumīgas tirdzniecības jomā. Pašlaik Latvijā kriminālā atbildība par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu personu grupā Krimināllikumā netiek paredzēta.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

IZM: Par konsultatīvo padomi “Izglītība visiem”

Ministru kabineta (MK) 30.novembra sēdē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai MK rīkojuma projektu “Par konsultatīvo padomi “Izglītība visiem””. MK rīkojuma projekts izstrādāts saskaņā ar MK 2003.gada 16.septembra noteikumu Nr.529 “Konsultatīvās padomes “Izglītība visiem” nolikums” 7.punktu, kas nosaka, ka konsultatīvās padomes “Izglītība visiem” personālsastāvu apstiprina MK. Šobrīd spēkā esošo MK 2005.gada 15.februāra rīkojuma Nr.103 “Par konsultatīvo padomi “Izglītība visiem”” padomes sastāvu nepieciešams mainīt, jo kopš šī rīkojuma izdošanas brīža ir mainījies vairāku institūciju deleģējums, kā arī amatpersonu ieņemamie amati.

IZM, Latvijas Studentu apvienība, biedrība “Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija”, Nacionālā radio un televīzijas padome, Latvijas Lauku sieviešu apvienība, Apvienoto Nāciju Attīstības programmas Latvijā birojs, Latvijas Pieaugušo izglītības apvienība, Bērnu un ģimenes lietu ministrija, Latvijas Jaunatnes padome, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts, Latgales reģiona attīstības aģentūra un Zemgales attīstības aģentūra padomē deleģēja jaunu pārstāvi.

Papildus tam tika ieviestas korekcijas sakarā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, valsts aģentūras “Kultūras informācijas sistēmas” pārstāvju amatu maiņu un Kultūras ministrijas iepriekš izvirzītās pārstāves uzvārda maiņu. Tieslietu ministrija turpmāku dalību padomē atteikusi, savukārt Pasaules bankas misija Latvijā ir slēgta, līdz ar to dalību padomē beidz arī tās pārstāvis.

Projekta ieviešanai papildu valsts budžeta līdzekļi nav nepieciešami.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

LM: Par Latvijas nostāju Briselē izskatāmajos sociālajos jautājumos

Ceturtdien, 30.novembrī, valdība apstiprināja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātās Latvijas pozīcijas par Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes (Ministru padome) sanāksmē izskatāmajiem dzimumu līdztiesības, sociālās drošības un darba jautājumiem.

Dzimumu līdztiesības jomā Ministru padome pieņems divus Padomes secinājumus – par Pekinas rīcības platformas īstenošanu, kā arī par vīriešiem un dzimumu līdztiesību. Pekinas rīcības platforma, kas ANO ietvaros pieņemta 1995.gadā, pievēršas sieviešu situācijas uzlabošanai dažādās dzīves jomās. ES līmenī regulāri tiek novērtēti dalībvalstu sasniegumi platformas īstenošanā. Šoreiz secinājumos pievērsta uzmanība dalībvalstu progresam, veidojot un stiprinot nacionālās institūcijas, kas veicina dzimumu līdztiesību. Latvija atzinīgi novērtē šajā jomā izstrādātos indikatorus, kas arī nākotnē ļaus izvērtēt dalībvalstīs izveidotā institucionālā mehānisma kapacitāti dzimumu līdztiesības politikas īstenošanai.

Mūsu valsts atzinīgi novērtē arī Padomes secinājumus par vīriešiem un dzimumu līdztiesību. Vīriešu lomas akcentēšana dzimumu līdztiesības politikas izstrādāšanā un ieviešanā atbilst arī Latvijas dzimumu līdztiesības politikai. Secinājumos dalībvalstis aicinātas pastiprināt izglītības lomu dzimumu stereotipu izskaušanā, iedrošināt zēnus iegūt izglītību jomās, kurās dominē sievietes, atzīt dzimuma dimensiju veselības jomā, kā arī atvieglot darba un ģimenes dzīves saskaņošanu.

Papildus Ministru padome pieņems lēmumu par programmas “Cīņai pret vardarbību (Daphne III)” izveidi. Tās uzdevums ir novērst un apkarot vardarbību pret bērniem, jauniešiem un sievietēm, kā arī aizsargāt upurus un riska grupas, atbalstot starptautiskus projektus, nevalstisko organizāciju aktivitātes un citus pasākumus. Latvija atbalsta šo lēmumu, jo tas ļaus turpināt jau iepriekš īstenoto programmu (Daphne un Daphne II) darbu vardarbības apkarošanā. Būtiski, ka arī vairākas Latvijas organizācijas ir piedalījušās šo programmu īstenošanā.

Sociālās drošības jomā Ministru padome izskatīs divu regulu projektus, kas saistīti ar sociālās drošības shēmu koordinēšanu starp ES dalībvalstīm. Plānota arī diskusija par pašlaik izskatīšanas stadijā esošu direktīvas projektu par papildpensiju tiesībām (atbilstoši Latvijas pensiju sistēmai tas ir 3.pensiju līmenis). Šīs direktīvas mērķis ir veicināt darbinieku profesionālo mobilitāti gan ES līmenī, gan arī vienas dalībvalsts robežās, novēršot šķēršļus, kurus rada dažādi papildpensiju shēmu noteikumi.

Darba jomā būtiskākais Ministru padomē izskatāmais jautājums ir Zaļā grāmata par darba tiesību modernizēšanu, par kuru plānota sākotnējo viedokļu apmaiņa. Zaļo grāmatu Eiropas Komisija publicēja nesen, 22.novembrī, tādējādi uzsākot sabiedriskās konsultācijas par darba tiesību turpmāko attīstību ES.

Paredzams, ka konsultācijas turpināsies līdz nākamā gada martam. Mūsu valsts gatavojas paust atbalstu šā jautājuma aktualizēšanai ES līmenī, jo daudzās valstīs, t.sk. arī Latvijā, izvēršas diskusijas par elastības un drošības veicināšanu darba attiecībās. Detalizētu mūsu valsts pozīciju šajā jautājumā paredzēts izstrādāt vēlāk, uzklausot sociālo partneru viedokļus.

Ministru padomes sanāksme Briselē norisināsies 30.novembrī un 1.decembrī, tajā piedalīsies LM valsts sekretāres vietnieks Ingus Alliks un LM speciālisti.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

ZM: Par Zemkopības ministrijas un Veselības ministrijas saistīto funkciju optimizāciju

Zemkopības ministrija (ZM) ceturtdien, 30.novembrī, informēja valdību par rīcības plāna izpildi, lai nodrošinātu Veselības ministrijas un Zemkopības ministrijas savstarpēji saistīto funkciju optimizāciju. Rīcības plānā paredzēta Veselības ministrijas funkciju nodošana Zemkopības ministrijai tādās jomās kā pārtikas (izņemot uztura) aprites reglamentējošo normatīvo aktu izstrāde, ar pārtiku saistītā riska analīzes un valsts aģentūras “Sabiedrības veselības aģentūra” sniegtie laboratoriskie izmeklējumi (izņemot Virusoloģijas laboratoriju).

Savukārt Zemkopības ministrija nodeva Veselības ministrijas padotībā Latvijas Pārtikas centru un tā 15 štata vietas, aģentūras “Ķīmijas un mikrobioloģijas laboratorija” materiālās vērtības saskaņā ar inventarizācijas aktu, kā arī tās 212 štata vietas. Pamatojoties uz veiktajām izmaiņām, Latvijas Pārtikas centrs tika iekļauts Pārtikas un veterinārā dienesta sastāvā kā struktūrvienība.

Veiktas izmaiņas Zemkopības ministrijas struktūrā, izveidojot Veterinārajā un pārtikas departamentā divas jaunas nodaļas – Pārtikas nekaitīguma nodaļu, kā arī Biotehnoloģijas un jaunās pārtikas nodaļu. Šīs izmaiņas tika veiktas, lai nodrošinātu Eiropas Savienības tiesību aktu ieviešanu nacionālajos normatīvajos aktos, kuri bija Veselības ministrijas kompetencē. Tādējādi visu pārtikas apriti (izņemot marķēšanu un tirdzniecības kārtību tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos, kas ir Ekonomikas ministrijas kompetencē) reglamentējošo normatīvo aktu izstrāde ir ZM kompetencē.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!