• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera runa Jauno līderu forumā "Ceļot tiltus nākamajām paaudzēm" Rīgā 2006.gada 28.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2006., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera uzruna C-17 stratēģisko aviopārvadājumu iespēju demonstrēšanas reizē Rīgas lidostā 2006.gada 27.novembrī

Vēl šajā numurā

01.12.2006., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera runa Jauno līderu forumā “Ceļot tiltus nākamajām paaudzēm” Rīgā 2006.gada 28.novembrī:

 

06.JPG (17072 bytes)Dāmas un kungi, dārgie draugi!

Vispirms gribu pateikties par iespēju uzstāties šajā jauno līderu forumā. Vēlos pateikties par jūsu interesi par NATO un par to, ka pievienojaties alianses politiskajiem līderiem samita laikā šeit, Rīgā.

Ir daudz iemeslu, kālab vienmēr ar lielu prieku braucu uz Rīgu. Viens no iemesliem ir fakts, ka Rīgā dzimis un pavadījis bērnību viens no cilvēkiem, ko es ļoti apbrīnoju, – Jesaja Berlins, kurš ir viens no izcilākajiem pagājušā gadsimta filozofiem.

Jesajas Berlina darbu galvenā doma bija tā, ka neviena atsevišķa ideja vai utopiska sabiedrības vīzija nedrīkst būt dominējošā – ja tā notiek, tad cieš cilvēki. Jesaja Berlins uzskatīja, ka cilvēki jūtas vislaimīgākie tad, kad ļauts zelt viņu dabiskajam pretrunīgumam un ja indivīdi un valstis rīkojas brīvi.

Šis uzskats neapšaubāmi atbalsojas te, Latvijā, kur pārāk ilgi pagājušajā gadsimtā cilvēki cieta no unitārajām vīzijām, ko vispirms pauda nacionālsociālisms un pēc tam komunisms. Bet šodien latvieši var paši brīvi izvēlēties savu ceļu un savu nākotnes redzējumu. Un – it kā apstiprinot Jesajas Berlina sacīto – tā rezultātā Latvija zeļ.

Tai pašā laikā ir skaidrs, ka ne te, Latvijā, nedz arī kur citur brīvību nedrīkst uztvert kā pašsaprotamu. Pie tā ir jāstrādā – dienu un nakti. Mūsu individuālās brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas vērtības ir jāattīsta un jāaizsargā. Jo pat šodien tās aizvien ir viegli ievainojamas.

Mēs redzējām to, ka pagājušā gadsimta 90.gados tās vērtības, kas mums bija tik tuvas, tika sadragātas Balkānos. Un to mēs redzējām atkal piecus gadus vēlāk, 11.septembrī, kad teroristi izdarīja uzbrukumu ne tikai ASV, bet arī mūsu vērtībām.

Kā mēs varam aizsargāt savas vērtības? Mana atbilde ir skaidra: tikai strādājot komandā. Jo kopā mēs esam spēcīgāki nekā pa vienam. Tā ir vienkārša, nepārprotama patiesība.

NATO ir šāda komanda – un ārkārtīgi unikāla komanda. NATO ir apvienojušās 26 valstis, lai aizstāvētu ne tikai savu teritoriju, bet arī to kopīgās demokrātiskās vērtības. Un, atšķirībā no citām aliansēm vēstures gaitā, mūsu saistības nav vienkārši uzrakstītas uz papīra. NATO ir arī politiski un militāri līdzekļi, lai īstenotu savas saistības. Mēs varam aizsargāt savas vērtības, ja tās tiek apdraudētas. Tieši tāpēc dalībai NATO ir tik liela vērtība. Un tas ir iemesls, kāpēc tik daudzas valstis – no Zviedrijas līdz Jaunzēlandei – saista sevi ar NATO un ar tās vērtībām.

Mūsu samits Rīgā būs vēl viena iespēja padarīt NATO par vēl veiksmīgāku komandu. Ar šo nolūku mēs īstenosim NATO pārveidi vēl jo vairāk – veidojot jaunu jaudu iniciatīvas, raidot skaidru signālu jaunām dalībvalstīm, ka durvis tām ir atvērtas, un nelokāmi turpinot mūsu operāciju un misiju iesākto kursu.

Bet, lai uzturētu aliansi labā formā, vajag ko vairāk nekā samitus. Mums vajadzīgs pastāvīgs jaunu, radošu un enerģisku cilvēku atbalsts, kuri pārstāvētu ne tikai NATO nācijas, bet arī citas valstis. Citiem vārdiem sakot, mums nepieciešams jūsu atbalsts – nākamās paaudzes iesaiste. Tieši tāpēc šī jauno līderu foruma nosaukums ir ticis labi izvēlēts: “Ceļot tiltus nākamajām paaudzēm”. Tik daudzu jauno līderu klātbūtne šeit no tādām valstīm kā Afganistāna, Austrālija, Izraēla, Jordāna un daudzām citām ir nepārprotams apliecinājums, ka šie tilti tiek būvēti.

Mani arī iedrošina tas, ka daudzi no jūsu priekšlikumiem par NATO politiskajām un militārajām pārmaiņām patiesībā ir ļoti reālistiski. Jūs esat pretojušies vilinājumam radīt godkārīgas, bet nereālistiskas idejas. Tā vietā jūs esat izvēlējušies daudz sarežģītāku ceļu – meklēt reālus risinājumus. Un tas, manuprāt, jūs patiesi padara par īstiem līderiem.

Dāmas un kungi, draugi!

Es nesen dzirdēju kādu ļoti atbilstošu teicienu: “Bez tiltiem cilvēki būtu salas”. Manuprāt, šis izteiciens apstiprina šodienas sanāksmes moto. Globalizētā pasaulē mums vairāk nekā jebkad vajadzīgi tilti.

Paldies!

 

07.JPG (41071 bytes)
Jauno līderu foruma dalībnieki kopā ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Sheferu pie Rīgas domes 27.novembrī
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!