• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente, apmeklējot bērnu un jauniešu pasākumus "NATO Atvērtās mājas" Dailes teātrī 2006.gada 25.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2006., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ievadot ASV prezidenta Džordža Buša runu Latvijas Universitātes Lielajā aulā 2006.gada 28.novembrī

Vēl šajā numurā

01.12.2006., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente, apmeklējot bērnu un jauniešu pasākumus “NATO Atvērtās mājas” Dailes teātrī 2006.gada 25.novembrī

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien, 25.novembrī, Dailes teātrī apmeklēja “NATO Atvērtās mājas” rīkotos pasākumus, sveicot arī pirmo vietu ieguvējus bērnu un jauniešu konkursos par NATO tematiku. Uzrunājot konkursa laureātus, prezidente uzsvēra NATO kā demokrātisku valstu veidotas alianses nozīmību drošības garantēšanā pasaulē.

Prezidente runā sacīja:

04.JPG (15978 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kopā ar pirmās vietas ieguvēju 1.–4.klašu grupā Krišu Kopštāli Dailes teātrī 25.novembrī
Foto: Andrejs Strokins, A.F.I.

“Mums visiem pamatnepieciešamība dzīvē ir drošība. Drošība katram savā valstī par dzīvību un, protams, tās vislabākā garantija ir tā, ko sniedz valsts suverenitāte un tās garantijas, ko tai sniedz pašu bruņotie spēki, kā arī modernā pasaulē – spēja gūt sev sabiedrotos un atbalstītājus, jo reta ir tā valsts, kas pati ar saviem spēkiem varētu paļauties eventuāla drauda vai uzbrukuma gadījumā. Pasaule mainās, arī draudi, bīstamības raksturs, apstākļi, un visu laiku tam ir jāpielāgojas un jāiet līdzi.
Tajā ziņā NATO kā alianse, kā demokrātisku valstu kopība kopš pašiem saviem pirmssākumiem pēc Otrā pasaules kara ir centusies būt tāds veidojums, kas kā primāro izvirza spēju nodrošināt pašam savas valsts drošību un spēju sadarboties, lai šī drošība tiktu daudzkārt palielināta, visiem kopīgi strādājot pie savas kopīgās drošības telpas aizsargāšanas. Bet tas ir bijis iespējams tāpēc, ka valstis, kas piedalās šajā aliansē, ir bijušas demokrātiskas valstis, tādas, kam varbūt iepriekšējos gados vai gadu desmitos nebija bijusi šīs demokrātiskās iekārtas priekšrocība, jo kā nekā Otro pasaules karu taču sāka totalitāra Vācija, bet NATO iestājās pēckara Vācija, kas bija smagi un rūgti nākusi pie atziņas, cik liela kļūda bijusi pakļaušanās totalitāram vadonim un viņa radītām ilūzijām. NATO ar laiku pievienojās arī tādas valstis kā Spānija un Portugāle, kurās ilgus laikus bija valdījusi totalitāra vienas partijas, viena vadoņa valdīta sistēma, un arī šīs valstis ar prieku atsacījās par labu demokrātijai un spēja to izdarīt tieši tamdēļ, ka pievienošanās NATO to no viņiem arīdzan prasīja. Tāpēc NATO vienmēr ir bijusi alianse, kas nodrošina ne tikai savu dalībvalstu militāro drošību ar visciešāko iespējamo sadarbību savā starpā, bet tā ir arī daudz paveikusi savā ģeogrāfiskajā telpā, lai veicinātu demokrātiju vārda visdziļākā un patiesākā nozīmē, lai tās valstis, kas atrodas aliansē, paredz katram cilvēkam savas tiesības un lai šajā valstu saimē visiem ir vienādas tiesības.
Tie ir jēdzieni, kas nav nemaz tik sen vēsturē ieviesušies. Pati Eiropa jau nav nekāds paraugbērns citiem bijusi tajā ziņā, jo tā pati ir gājusi cauri milzīgām vēstures kolīzijām un milzīgiem zaudējumiem. Uz Eiropas zemes ir pastrādāti visbriesmīgākie noziegumi pret cilvēci. Eiropa nav paraugbērns, neviens nav, bet Eiropa un Ziemeļamerika visvairāk ir centušās, visvairāk ir pūlējušās, lai savas kļūdas atzītu, tās pārvarētu un veidotu citādu un labāku pasauli. Tas ir process, kas turpinās, kas jāturpina, kas mums un jums, jauniešiem, mūža garumā būs jāturpina, un es ceru, ka arvien labāka kļūs šī pasaule, vismaz tā daļa, kurā mēs pašlaik dzīvojam.
Drošībai ir dažādi aspekti, un viens no tiem ir iedzīvotāji, kuri demokrātijā nes pilnu atbildību un izpratni par to, ko nozīmē būt pilsonim savā zemē, ko nozīmē nest līdzatbildību par demokrātijas uzturēšanu, un jaunieši, kuru izglītība ietver šādu jēdzienu izpratni un izpētīšanu, un tam jāsākas jau mazotnē, tādēļ priecājos par visiem, kas piedalījās dažādos pasākumos, dažādās sacensībās, kas tikušas rīkotas saistībā ar šo NATO galotņu tikšanos, kas drīz vien notiks Rīgā.
Es priecājos, ka Dailes teātris ir kļuvis par vietu, kur kultūra savos visdažādākajos aspektos ietver ļoti plašu sabiedrības aktivitāšu daļu, tajā skaitā tās, kas saistās ar drošību. Viss jau kopā ir nedalāmi saistīts – dzīve ir viens veselums, kur kopā savijas arī kultūra ar praktisko drošību tā, kā tas šodien redzams kopā. Paldies par jūsu interesi, un es novēlu, lai jūsu interese un līdzdalība turpinās līdz mūža galam un lai visa jūsu mūža garumā, visos kontaktos jūs rūpētos par to, lai demokrātija visur Latvijā arvien nostiprinātos, lai kļūtu īstāka un patiesāka, ikkatram arvien tuvāka un lai mūsu bērniem nekad nebūtu jāpārdzīvo tās šausmas, ko mana paaudze un vecāki dabūja piedzīvot. Tas ir mūsu rokās, un mums par to jāgādā. Mīļie bērni un jaunieši, lai jums visiem ir skaista un droša nākotne!”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!